Κυριακή 12 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΝΕΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ
Εξαθλίωση και πλήρης υποταγή των εκπαιδευτικών

Συνέντευξη με τον Θανάση Γκεσούλη, μέλος του ΔΣ της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας

Απεργία διαρκείας ξεκινούν από την ερχόμενη Δευτέρα οι καθηγητές, ενώ για απεργιακές κινητοποιήσεις ετοιμάζονται και οι δάσκαλοι και νηπιαγωγοί, αφού από αύριο συνεδριάζουν οι σύλλογοι δασκάλων και νηπιαγωγών όλης της χώρας για να αποφασίσουν σχετικά με το απεργιακό πρόγραμμα. Κύριο αίτημα είναι να δοθούν πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς τους και να μην ψηφιστεί από την κυβέρνηση το νέο μισθολόγιο (ν.μ.) των δημόσιων υπαλλήλων, το οποίο προβλέπει ακόμη μεγαλύτερη μείωση στους μισθούς των εκπαιδευτικών και των δημόσιων υπαλλήλων γενικότερα, νέο χαράτσι στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα και τελικά πλήρη εξαθλίωση και εξάρτηση του εκπαιδευτικού.

Με αφορμή τις κινητοποιήσεις αυτές μιλάει σήμερα στο "Ρ" ο Θανάσης Γκεσούλης,μέλος του ΔΣ της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, ο οποίος αναλύει μερικές από τις επιπτώσεις της εφαρμογής του νέου μισθολογίου στο εισόδημα των εκπαιδευτικών.

Μααστριχτικό μοντέλο

- Τι ακριβώς θα σημάνει η καθιέρωση του νέου μισθολογίου για τους εκπαιδευτικούς;

- Ο,τι και για τους 300.000 εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα: Πολυετή λιτότητα, πολυκερματισμό του μισθού με τα πολλαπλά επιδόματα, σύνδεση μισθού - παραγωγικότητας και χειραγώγηση. Είναι αλήθεια πως οι εκπαιδευτικοί, που η δεύτερη και τρίτη δουλιά αποτελεί για τους περισσότερους συνηθισμένο φαινόμενο, είχανε εναποθέσει πολλές ελπίδες στο νέο μισθολόγιο και αυτό γιατί από τα ΜΜΕ εμφανίστηκε σαν "παροχολόγιο".

Το νομοσχέδιο για το νέο μισθολόγιο των δημόσιων υπαλλήλων, που πρόσφατα δόθηκε στη δημοσιότητα και η ισχύς του αρχίζει από 1 Γενάρη, μπορούμε να πούμε πως δε διαφέρει σε τίποτα ουσιαστικά από τα προηγούμενα σχέδια που είχαν δει το φως της δημοσιότητας. Κινείται στα πλαίσια της γενικότερης αντιλαϊκής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης που πιστά εφαρμόζει η κυβέρνηση.Τελευταία, επειδή από τα ΜΜΕ, όπως προανέφερα, πολλά ακούγονται και γράφονται για παροχές, εμείς από τη μεριά μας απαντάμε με την παροιμία "όπου ακούς πολλά κεράσια..." και αυτό γιατί αν κάνουμε μια απλή σύγκριση στο τι παίρνουμε με το νέο μισθολόγιο με το τι θα παίρναμε φαίνεται η αλήθεια.

- Και ποια είναι τελικά η αλήθεια;

- Αν για παράδειγμα υπολογίσουμε το διορθωτικό ποσό 3,3%, τις 18 ώρες του τριμήνου και την προβλεπόμενη "αύξηση" 5% της εισοδηματικής πολιτικής της κυβέρνησης την 1η Γενάρη 1997, ένας δάσκαλος με 0 χρόνια υπηρεσίας θα έπαιρνε 286.495 δρχ. Με το νέο μισθολόγιο θα πάρει 288.000 (διαφορά 1.505). Με 5 χρόνια θα έπαιρνε 309.580 δρχ. με το ν.μ. θα πάρει 311.760 (διαφορά 2.180). Δάσκαλος με 15 χρόνια υπηρεσίας (346.352 δρχ.) με το ν.μ. θα πάρει 356.160 δρχ. (διαφορά 9.808) κ.ο.κ.

Αν λάβουμε υπόψη ότι μιλάμε για μεικτές αποδοχές, φαίνεται καθαρά ότι μειώνεται η αγοραστική δύναμη των αποδοχών μας και, ακόμη, η κατάσταση γίνεται επιπλέον χειρότερη αν υπολογίσουμε και τη μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας.

Οι επιθεωρητές... ξανάρχονται

Με αυτό το μισθολόγιο, φυσικά, όχι μόνο δεν καλύπτονται οι κατά 50% απώλειες που είχαν την τελευταία εξαετία οι δάσκαλοι και ο τιμάριθμος, αλλά ούτε και η ΑΤΑ θεσμοθετείται. Απεναντίας, καταργεί την απόλυτη μισθολογική εξέλιξη (άρθρο 6, παράγραφος 1) όταν "απαιτείται και σύμφωνη γνώμη του υπηρεσιακού συμβουλίου... όταν από τις εκθέσεις αξιολόγησης και επιθεώρησης ή και λοιπά στοιχεία του προσωπικού μητρώου του προκύπτουν αμφιβολίες για το κατά πόσο ανταποκρίνεται ικανοποιητικά στα καθήκοντα και στις υποχρεώσεις του στην υπηρεσία ή η συμπεριφορά προς τους πολίτες κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας δεν είναι η πρέπουσα".

Και στην περίπτωση, μάλιστα, που το υπηρεσιακό συμβούλιο δε συμφωνεί με τη χορήγηση του επόμενου μισθολογικού κλιμακίου, "ο υπάλληλος επανακρίνεται μετά 2 έτη...". Γίνεται φανερό πως οι επιθεωρητές... ξανάρχονται και μαζί τους οι αυθαιρεσίες, οι διώξεις, η πολιτική ομηρία. Καθιερώνεται το κίνητρο απόδοσης 68.000 δρχ. (άρθρο 13) για την αύξηση της αποδοτικότητας και της εξυπηρέτησης του πολίτη. Για τη χορήγησή του όμως απαιτείται "...η ποιοτική και ποσοτική απόδοση του υπαλλήλου, η μη αξιολόγησή του με δυσμενή βαθμό...". Για τη συνδρομή αυτών των προϋποθέσεων "αποφαίνονται ανά δίμηνο οι άμεσοι προϊστάμενοι" (δηλαδή, διευθυντές, προϊστάμενοι, σχολικοί σύμβουλοι). Τέλος, "στην περίπτωση που δεν πληρούνται οι ανωτέρω προϋποθέσεις, γίνεται κατ' αρχήν περιορισμός του κινήτρου στο ήμισυ..." μέχρι τη διακοπή του.

Επίσης, θα πρέπει να πούμε πως το κίνητρο απόδοσης περικόπτεται "σε κάθε περίπτωση θέσης του υπαλλήλου σε αργία... και σε περίπτωση απουσίας λόγω αναρρωτικής άδειας.

Το "επίδομα θέσης ευθύνης"

Στους βασικούς κρίκους της διοικητικής εκπαιδευτικής μηχανής χορηγείται, πέρα από τις αξιολογικές αρμοδιότητες, "επίδομα θέσης ευθύνης" (στους σχολικούς συμβούλους 40.000 δρχ., στους προϊσταμένους γραφείων διευθύνσεων και διευθυντές άνω των 4θέσιων σχολείων 30.000 δρχ.) για να επιτελέσουν με ζήλο το αξιολογικό τους έργο. Οσο, τέλος, για το οικογενειακό επίδομα, μπορεί από 8.000 που είναι σήμερα να αυξήθηκε στις 12.000, όμως θα πρέπει να πούμε ότι η αύξηση είναι δραχμική, που σημαίνει ότι μετά από λίγα χρόνια δε θα έχουν καμιά αξία. Μετά από αυτά, πιστεύω πως γίνεται φανερό ότι η κυβέρνηση, υλοποιώντας τις εντολές της αντεργατικής "Λευκής Βίβλου", επιχειρεί να καταδικάσει και τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε πολυετή λιτότητα και το μισθολόγιο να αποτελέσει μοχλό χειραγώγησης και πειθαναγκασμού τους.

- Την προηγούμενη Κυριακή ο "Ρ" δημοσίευσε πληροφορίες για το νέο αντιασφαλιστικό - αντισυνταξιοδοτικό πλαίσιο, που η κυβέρνηση ουσιαστικά τις επιβεβαίωσε. Τι επιφυλάσσουν ειδικότερα για τον κλάδο των εκπαιδευτικών; - Το 1991, όταν ψηφίζονταν στη Βουλή από τους βουλευτές της ΝΔ οι σημερινοί αντιασφαλιστικοί - αντισυνταξιοδοτικοί νόμοι, αναγκάζοντας τους υπαλλήλους στο δημόσιο τομέα να δουλεύουν περισσότερα χρόνια, να παίρνουν μικρότερη σύνταξη και να πληρώνουν μεγαλύτερη εισφορά, η κοινοβουλευτική ομάδα της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης του ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο δεν ψήφισε το συγκεκριμένο νομοθέτημα αλλά αποχώρησε από τη Βουλή για να μη νομιμοποιήσει με την παρουσία της αυτό το "αντιασφαλιστικό έκτρωμα", όπως το χαρακτήρισε ο τότε κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος, δηλώνοντας ότι όταν θα γίνουν κυβέρνηση θα τα καταργήσουν.

Σήμερα, 6 χρόνια μετά, το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση και μάλιστα στη δεύτερη θητεία του, όχι μόνο δεν τους κατήργησε αλλά τους κάνει ακόμη χειρότερους. Τώρα ετοιμάζουν δραματικές ασφαλιστικές ρυθμίσεις: Τα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση φτάνουν το 67ο έτος για τους άνδρες και τα 65 για τις γυναίκες, αυξάνονται κατά 6% οι ασφαλιστικές εισφορές (από 22,5% που είναι σήμερα), το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων θα υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές της τελευταίας 5ετίας, η σύνταξη θα υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές της τελευταίας 10ετίας.

Γίνεται ολοφάνερο πως τους εκπαιδευτικούς και τους δημόσιους υπαλλήλους, γενικότερα, τους περιμένουν ακόμη χειρότερες ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές μέρες. Ετσι, όταν για παράδειγμα ένας δάσκαλος αποκτήσει το δικαίωμα συνταξιοδότησης, θα παίρνει σύνταξη ίση με το 35% των σημερινών αποδοχών.

Ασφαιρη αντίδραση της πλειοψηφίας στη ΔΟΕ

- Οι εξελίξεις αυτές δεν απαιτούν την αντίδραση του κλάδου; Η πρόταση της ΔΟΕ για τριήμερη απεργία όταν κατατεθεί το νομοσχέδιο για το νέο μισθολόγιο ικανοποιεί αυτήν την απαίτηση;

- Απέναντι σε αυτές τις αντιλαϊκές κυβερνητικές επιλογές και σε όσους ακόμη βάζουν με το δικό τους τρόπο πλάτη για να προωθηθούν, οι εργαζόμενοι συνολικά πρέπει να δώσουν τη δική τους πρέπουσα απάντηση. Απάντηση μαζική, αγωνιστική, με συνέχεια και διάρκεια. Το άσχημο είναι πως, ενώ όλα αυτά συμβαίνουν, η πλειοψηφία του ΔΣ της ΔΟΕ αποφάσισε να προτείνει στις γενικές συνελεύσεις των διδασκαλικών συλλόγων, που γίνονται αυτήν την περίοδο, τριήμερη απεργία για τις μέρες κατάθεσης και συζήτησης στη Βουλή του νέου μισθολογίου, μεταθέτοντας έτσι την αντίδραση του κλάδου στην κυβερνητική πολιτική για... αργότερα, άγνωστο πόσο. Τη στιγμή μάλιστα που το εργατικό δημοσιοϋπαλληλικό κίνημα βρίσκεται σε αγωνιστική ετοιμότητα. Επίσης, στη συνεδρίαση της Παρασκευής 10 Γενάρη, απέρριψε πρόταση των εκπαιδευτικών φορέων για παναττικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο τις μέρες της απεργίας των καθηγητών, με το αιτιολογικό πως δεν μπορούμε σε αυτήν τη φάση που απεργούν οι καθηγητές, η ΑΔΕΔΥ και κυρίαρχο ζήτημα είναι το νέο μισθολόγιο, να απαιτούμε εξωοικονομικά αιτήματα.

- Ποια είναι η πρόταση της ΔΕΕ για τις κινητοποιήσεις των δασκάλων;

- Με δεδομένο τον αντιλαϊκό φορομπηχτικό κρατικό προϋπολογισμό που ψηφίστηκε στη Βουλή, το τελικό σχέδιο νόμου για το νέο μισθολόγιο -φτωχολόγιο - απάτη που δόθηκε στη δημοσιότητα, το σχέδιο νόμου που ετοιμάζεται για το ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό, την απεργιακή κινητοποίηση της ΟΛΜΕ και την εξαγγελθείσα της ΑΔΕΔΥ, προτείναμε 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση για το τρίτο 10ήμερο του Γενάρη που να συμπίπτει με αυτή των καθηγητών και της ΑΔΕΔΥ. Την πρώτη μέρα συγκεντρώσεις, πορείες στις έδρες των νομών και τη δεύτερη γενικές συνελεύσεις των συλλόγων, όπου θα μπει η πρόταση για 48ωρες επαναλαμβανόμενες ανά βδομάδα απεργιακές κινητοποιήσεις και αμέσως μετά ολομέλεια προέδρων.

Μ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ