Κυριακή 12 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ - ΣΟΦΤΕΞ
Απεργιακή απάντηση στη συρρίκνωση

Απεργούν σήμερα οι εργαζόμενοι της "Χαλυβουργικής" ενάντια στην απόφαση του ιδιοκτήτη της, Π. Αγγελόπουλου να προχωρήσει σε ακόμα 150 απολύσεις, καθώς και σε 54 διαθεσιμότητες, οδηγώντας την επιχείρηση ένα βήμα πριν το "λουκέτο". Την ερχόμενη Τρίτη προγραμματίζουν και νέα 24ωρη απεργία, ενώ φέρονται αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, αξιοποιώντας όλες τις μορφές πάλης.

Τον τελευταίο χρόνο έχουν σημειωθεί ραγδαίες εξελίξεις στην επιχείρηση, καθώς ο ιδιοκτήτης κλείνει το ένα τμήμα της παραγωγής μετά το άλλο, με αποτέλεσμα από τους 850 εργαζόμενους που απασχολούσε στις αρχές του '96, σήμερα να απασχολεί μόλις 422. Το μόνο τμήμα που εξακολουθεί - άγνωστο για πόσο ακόμα - να λειτουργεί, είναι το ελασματουργείο. Η τελευταία απόφαση του εργοδότη έρχεται να δώσει τη χαριστική βολή στην παραγωγική δραστηριότητα της επιχείρησης. Ηδη έχει αρχίσει η διαδικασία μετατροπής της σε εμπορική, καθώς καθημερινά πραγματοποιεί εισαγωγές χιλιάδων τόνων σιδήρου από Τουρκία και Ουαλία. Οι αθρόες αυτές εισαγωγές δημιουργούν αλυσιδωτές αρνητικές επιδράσεις σε όλες τις βιομηχανίες του κλάδου. Ανοιχτός παραμένει ο κίνδυνος και άλλες χαλυβουργίες, να ακολουθήσουν στα βήματα της συρρίκνωσης και του κλεισίματος.

Στη ΣΟΦΤΕΞ

Δυσοίωνες είναι οι εξελίξεις και στην επίσης πρώτη στον κλάδο της, χαρτοβιομηχανία ΣΟΦΤΕΞ.Μετά την απόφαση της κυβέρνησης να την ιδιωτικοποιήσει, εμφανίστηκαν ανυπέρβλητα οικονομικά προβλήματα, σε σημείο που να μην μπορεί καν να αγοράσει πρώτες ύλες και να αιωρούνται απειλές για εκτεταμένες διαθεσιμότητες, αλλά και για δραστική μείωση του προσωπικού και των δικαιωμάτων του.

Στα σχέδια συρρίκνωσης αντιδρούν οι εργαζόμενοι, που την Τρίτη 14 Γενάρη πραγματοποιούν στάση εργασίας (12μ - 4μμ), συγκέντρωση στη 1 το μεσημέρι στο Παναθηναϊκό στάδιο και στη συνέχεια πορεία στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Να σημειώσουμε ότι το πρόβλημα οικονομικής ρευστότητας δημιουργήθηκε μετά την απόφαση της Εθνικής να παρακρατήσει επιταγές πελατών της ΣΟΦΤΕΞ, ύψους 9 δισ. δραχμών, λόγω χρεών της προς την τράπεζα. Και αυτό παρότι τα χρέη ήταν παλαιότερα και η εταιρία πλήρωνε κανονικά τους τόκους.

Μάλιστα η κυβέρνηση, αθέτησε ακόμα και αυτή τη συμφωνία για πάγωμα των χρεών της ΣΟΦΤΕΞ για ένα χρόνο και δανειοδότησή της με 2 δισ. δραχμές. Κάτι που εκτιμάται ότι δεν είναι άσχετο με τις πληροφορίες που φέρουν μεγαλοεκδοτικά συμφέροντα σαν επίδοξους αγοραστές. Στην κατεύθυνση αυτή κινούνται και οι πρόσφατες δηλώσεις του διευθύνοντα συμβούλου για περικοπές επιδομάτων και άλλων εργασιακών κατακτήσεων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ