Τετάρτη 8 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ξανά "φουρτούνα" στα λιμάνια

"Ναυάγησε" και η χτεσινή συνάντηση της ΠΝΟ με τον υφυπουργό Οικονομικών. Σε 48ωρη απεργία 13-14 Γενάρη προχωράνε οι ναυτεργάτες, με προοπτική κλιμάκωσης

"Ναυάγησε" και η χτεσινή συνάντηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας με τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Δρυ,όπως και οι υπόλοιπες συναντήσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα. Μετά και από αυτές τις εξελίξεις, συνεδρίασε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ, προκειμένου να ενημερωθεί για τη χτεσινή συνάντηση, καθώς και για να εξετάσει τα οργανωτικά μέτρα που θα πάρει για την επιτυχία της νέας 48ωρης απεργίας,που θα αρχίσει στις 13 Γενάρη στις 6 το πρωί.Η απεργία θα γίνει σε πανελλαδική κλίμακα σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, υπό ελληνική και ξένη σημαία, όπου απασχολούνται Ελληνες ναυτεργάτες, με προοπτική κλιμάκωσης.

Η νέα πρόταση που έκανε ο υφυπουργός Οικονομικών στην ΠΝΟ κατά τη χτεσινή τους συνάντηση ήταν φορολόγηση των κατωτέρων πληρωμάτων (που δεν είχαν καθόλου φορολογία) με 5% το πρώτο έτος και 7,5% το δεύτερο. Και για τους αξιωματικούς 8% το πρώτο έτος και 10% για το δεύτερο. Η αρχική πρόταση του υπουργείου ήταν 15% για το πρώτο έτος και 20% για το δεύτερο. Οπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ Γ. Χαλάς,η πρόταση του υφυπουργού δε γίνεται αποδεκτή από τους ναυτεργάτες, ο διάλογος ωστόσο θα συνεχιστεί, ενώ οι ναυτεργάτες προετοιμάζονται για την απεργία. Σήμερα στις 9 το πρωί θα υπάρξει και νέα συνάντηση της διοίκησης της ΠΝΟ με τον Γ. Δρυ.

Τα αιτήματα των ναυτεργατών όπως αναφέρονται στο εξώδικο της ΠΝΟ είναι: Να μην αλλάξει ο τρόπος φορολόγησης. Η εξασφάλιση θέσεων εργασίας για τους Ελληνες ναυτεργάτες σε όλες τις κατηγορίες πλοίων. Ο επαναπροσδιορισμός των οργανικών συνθέσεων με βάση τις πραγματικές ανάγκες. Η ριζική αναδιοργάνωση του ΓΕΝΕ (Γραφείο Εύρεσης Ναυτικής Εργασίας). Η ανάκληση των εγκριτικών πράξεων νηολόγησης και ειδικότερα του κεφαλαίου για τη σύνθεση. Η διατήρηση του καμποτάζ και η απόκρουση του αθέμιτου ανταγωνισμού σε βάρος της εργασίας των Ελλήνων ναυτεργατών από τα ανασφάλιστα με σημαίες ευκαιρίας πλοία των γραμμών Ελλάδας - Ιταλίας και άλλων λιμένων του εξωτερικού. Το συνταξιοδοτικό - ασφαλιστικό συνοψίζεται στον καθορισμό όλων των συντάξεων στο 80% των συλλογικών συμβάσεων για τους εν ενεργεία ναυτικούς, τον προσδιορισμό των συντάξεων για τους δικαιούχους (χήρες και άλλους) στο 70%, ώστε να παύσουν οι συντάξεις να είναι συντάξεις πείνας.

Σε ανακοίνωσή της η ΠΝΟ αναφέρει ότι παρά τις συναντήσεις που έγιναν με την κυβέρνηση, δε δόθηκαν λύσεις στα καυτά προβλήματα των ναυτεργατών, όπως αυτά περιλαμβάνονται στο από 26/11/96 εξώδικό της. "Η διοίκηση της ΠΝΟ - τονίζεται - καταγγέλλει την αδιαλλαξία του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Σ. Σουμάκη και του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Δρυ στα δίκαια, νόμιμα και κοινωνικά αποδεκτά αιτήματα των Ελλήνων ναυτεργατών και συγχρόνως στέλνει για μια ακόμα φορά ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την κυβέρνηση, ότι δηλαδή οι Ελληνες ναυτεργάτες είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν για τη δικαίωσή τους".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ