Αποφασισμένος να προχωρήσει στην υλοποίηση της υποτελούς πολιτικής του στα φλέγοντα θέματα της εξωτερικής πολιτικής εμφανίζεται ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, ο οποίος φαίνεται ότι αξιοποιεί την παραίτηση Ροζάκη για να "σύρει" την κυβέρνηση και το Κίνημα στις "αμετακίνητες" κυβερνητικές επιλογές.
Πρώτος έσπευσε να ταχθεί στο πλευρό του πρωθυπουργού και να υπερασπίσει τις κυβερνητικές επιλογές ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος, αποδεικνύοντας έτσι ότι δεν υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για την ασκούμενη πολιτική, αλλά διαφορές "γοήτρου" μεταξύ των διαχειριστών της.
Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση με ενιαία γραμμή πλεύσης προχωράει στην "τακτοποίηση" ανοιχτών θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής (Κυπριακό, Αιγαίο), ενόψει και της αναμενόμενης αμερικανικής πρωτοβουλίας. Οι συγκεκριμένοι χειρισμοί της κυβέρνησης αναμένεται να οριστικοποιηθούν σε σύσκεψη της ηγεσίας του ΥΠΕΞ υπό τον Κ. Σημίτη, την ερχόμενη Πέμπτη.
Ταυτόχρονα όμως, η υπόθεση της παραίτησης του Χρ. Ροζάκη, έδωσε την ευκαιρία σε ορισμένους εσωκομματικούς αντιπάλους του Κ. Σημίτη, αλλά και σε γνωστούς "υπερπατριώτες" να εμφανιστούν στο προσκήνιο και να επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν την εξέλιξη αυτή.
Ο Κ. Σημίτης, μιλώντας χτες στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, δήλωσε ότι ο Χρ. Ροζάκης οδηγήθηκε σε παραίτηση για λόγους υγείας και υποστήριξε ότι στο υπουργείο Εξωτερικών υπήρχε και υπάρχει μία και ενιαία πολιτική. Προκειμένου να προλάβει ενδεχόμενες αμφισβητήσεις, ισχυρίστηκε ότι αυτή η πολιτική έχει εγκριθεί από τον ελληνικό λαό στις εκλογές και έχει αποσαφηνιστεί από τα κυβερνητικά όργανα.
Από την πλευρά του, ο Θ. Πάγκαλος, αφού συμφώνησε με τα λεχθέντα από τον Κ. Σημίτη, τόνισε ότι υπάρχει μία και ενιαία πολιτική στο υπουργείο Εξωτερικών, ενώ αποδοκίμασε τις αισχρές, όπως τις χαρακτήρισε, ρατσιστικές και αντισημιτικές επιθέσεις, που δέχτηκε ο παραιτηθείς υφυπουργός. Διαβεβαίωσε μάλιστα ότι θα συνεργαστεί μαζί του στο άμεσο μέλλον.
Ενστάσεις κατέγραψε ο υπουργός Παιδείας Γερ. Αρσένης, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε, με αφορμή τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, που άφησε ανοιχτό το θέμα του "μορατόριουμ" για τις ασκήσεις στο Αιγαίο, να γίνεται συζήτηση στα κυβερνητικά όργανα, ώστε να μην βρεθούν μπροστά στο φαινόμενο, αλλαγές στην τακτική να επιφέρουν αλλαγές στη στρατηγική.
Η εμφανής συνέπεια της παραίτησης Ροζάκη δεν αφορά, τελικά, ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά θέματα που άπτονται της συνεχιζόμενης εσωκομματικής διαμάχης στο ΠΑΣΟΚ. Η παραίτηση Ροζάκη αποτέλεσε "καλή" ευκαιρία για κάποια από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να διατυπώσουν τον "αντιπολιτευτικό" τους προς την κυβέρνηση λόγο και δεν την άφησαν ανεκμετάλλευτη. Αυτή την κατεύθυνση υπηρέτησαν οι χτεσινές δηλώσεις των κ. κ. Παπαθεμελή, Πεπονή, Σγουρίδη κ.ά.
Για το θέμα Ροζάκη, δηλώσεις έκανε και ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος σημείωσε πως "διαπιστώνεται δυστυχώς και από την παραίτηση Ροζάκη ότι δεν υπάρχει ενότητα στη χάραξη της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης" και συμπλήρωσε. "Εάν η τάση του λαϊκισμού και της δημοκοπίας στην εξωτερική πολιτική επικρατήσει ή ενισχυθεί περισσότερο, θα είναι πολύ δυσάρεστο".