Προσλήψεις με βάση την ανάγκη πραγματικής μείωσης του προσωπικού των δημοσίων υπηρεσιών και περιορισμού των κρατικών δαπανών, ζητά ο Αλ. Παπαδόπουλος με χτεσινή εγκύκλιό του. Η ισοπεδωτική εφαρμογή της αναλογίας 1:5 δεν του αρκεί!
Αυστηρές οδηγίες για πραγματική μείωση του προσωπικού στο δημόσιο τομέα ακόμα και πέρα από την αναλογία "μία προς πέντε" - (μία πρόσληψη σε πέντε αποχωρήσεις) - δίνονται μέσα από την εγκύκλιο του υπουργού Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης Αλ. Παπαδόπουλου που στάλθηκε χτες στα υπουργεία και τις δημόσιες υπηρεσίες.
Ο τρόπος εφαρμογής της αναλογίας 1:5 έτσι όπως περιγράφεται μέσα από την εγκύκλιο, θα γίνει με ισοπεδωτικό τρόπο, αγνοώντας δηλαδή αν μια υπηρεσία ή υπουργείο έχει πραγματικές ελλείψεις ή πλεονάζον προσωπικό, και ως άμεσο αποτέλεσμα θα έχει την υποβάθμιση των ήδη άθλιων παρεχόμενων υπηρεσιών στους εργαζόμενους, αλλά και τη χειροτέρευση της κατάστασης των εργαζομένων στο δημόσιο.
Από την άλλη, όμως, ήδη έχουν εγκριθεί 13.000 προσλήψεις από τα κυβερνητικά όργανα, από τις οποίες οι περισσότερες θα γίνουν με ρουσφετολογικό τρόπο, αφού δεν περιλαμβάνονται στον πανελλήνιο διαγωνισμό που πρόκειται να γίνει το φθινόπωρο. Η τήρηση της αναλογίας 1:5 θα γίνει με βάση υπολογισμού τον αριθμό των υπαλλήλων που αποχώρησαν κατά το προηγούμενο έτος. Με βάση το γεγονός ότι οι αποχωρήσεις υπαλλήλων που έγιναν την περασμένη χρονιά ανέρχονται περίπου στις 15.000, ουσιαστικά η κυβέρνηση επιχειρεί να περιορίσει τις προσλήψεις στις 3.000 (! )
Ο Αλ. Παπαδόπουλος παραδέχεται στην εγκύκλιο ότι ο περιορισμός των προσλήψεων γίνεται για λόγους μείωσης των κρατικών δαπανών, αλλά και σε μια προσπάθεια να εφαρμοστεί η σχέση κόστους - οφέλους στο δημόσιο τομέα.
Καλεί τις αρμόδιες υπηρεσίες να πάρουν υπόψη τους όχι μόνο την αναλογία 1 πρόσληψη για 5 αποχωρήσεις, αλλά να συμμορφωθούν στην ανάγκη της πραγματικής μείωσης του προσωπικού. Πράγμα που σημαίνει, όπως εξηγεί στη συνέχεια, ότι δεν πρέπει να θεωρείται πως η αναλογία 1:5 "παρέχει την ευχέρεια προσλήψεων" (! ).
Στη βάση των παραπάνω καλεί τα υπουργεία προκειμένου να υποβάλλουν αιτήματα για προσλήψεις προσωπικού "να επαναξιολογούν τις λειτουργίες τους, σε σχέση με τον απαιτούμενο αριθμό προσωπικού, στη βάση της ανάγκης έντασης της εργασίας (! ) και όχι στην παραδοσιακή αντίληψη της αριθμητικής επάρκειας του προσωπικού".
Η βασική κατεύθυνση, αναφέρει σε άλλο σημείο, είναι η ανάγκη μείωσης του προσωπικού, ενώ η αρχή του 1:5 είναι το κατώτατο όριο ασφαλείας που θέτει ο νόμος για την επίτευξη αυτού του στόχου.
Από την εφαρμογή της αναλογίας 1:5 στις προσλήψεις εξαιρούνται, σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι μετακλητοί υπάλληλοι, το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων, το προσωπικό των ΟΤΑ (α και β βαθμού), το προσωπικό των νέων (μόνο! ) νοσηλευτικών μονάδων και τα μέλη του ΔΕΠ των ΑΕΙ, των οποίων οι προσλήψεις είχαν προβλεφτεί στον προγραμματισμό πλήρωσης θέσεων έως τις 30 Σεπτεμβρίου 1996. Ειδικότερα για το εκπαιδευτικό προσωπικό όλων των βαθμίδων, τα Σώματα Ασφαλείας και το Λιμενικό καθώς και για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ισχύει η ειδική αναλογία 1:1, δηλαδή, μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση.
Στους "επιμελείς", σε αυτούς δηλαδή που θα ζητήσουν προσλήψεις κάτω από την αναλογία 1:5, ο Αλ. Παπαδόπουλος υπόσχεται να τους "θυμηθεί" τον επόμενο χρόνο.
Π. Κ.