Παρασκευή 20 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αγώνας για σωθούν τα δάση

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προχωρούν οι δασικοί υπάλληλοι την τελευταία βδομάδα του Ιούνη. Καταγγέλλουν την κυβέρνηση, γιατί δε λαμβάνει μέτρα για την ανάπτυξη και προστασία των δασών, αλλά και για την επαγγελματική και οικονομική αναβάθμιση των δασικών υπαλλήλων

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις θα προχωρήσουν την τελευταία βδομάδα του Ιούνη οι δασικοί υπάλληλοι, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την καταστροφική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στον τομέα των δασών. Οπως ανακοίνωσαν τα ΔΣ των πρωτοβάθμιων δασικών συνδικαλιστικών οργανώσεων (δασολόγων, δασοπόνων, δασοφυλάκων Α και Β, δασοπυροσβεστών και οδηγών δασικών υπηρεσιών), αποφασίστηκε από 23 μέχρι 29 Ιούνη να απεργούν οι δασικοί από κάθε εργασία πέραν του κανονικού ωραρίου και στις 30 Ιούνη να πραγματοποιήσουν 24ωρη πανελλαδική απεργία.

Σε σχετική ανακοίνωσή τους επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Γεωργίας, παρά τις εξαγγελίες και τις δεσμεύσεις τους, αδρανούν χαρακτηριστικά και δε λαμβάνουν μέτρα για την ανάπτυξη, σωστή διαχείριση και προστασία των δασών και του φυσικού περιβάλλοντος, καθώς και για την επαγγελματική κοινωνική και οικονομική αναβάθμιση των δασικών υπαλλήλων. Επίσης, τονίζουν ότι η κατάργηση του επιδόματος ειδικών συνθηκών των δημοσίων υπαλλήλων, με το νέο μισθολόγιο, υποβαθμίζει ηθικά και μισθολογικά τον κλάδο αυτό, ενώ γίνεται αναφορά ακόμα και στην άρνηση του υπουργού Γεωργίας να διεξαγάγει διάλογο με το δασικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Οσον αφορά το δασοκτόνο νομοσχέδιο του Τζουμάκα για το ιδιοκτησιακό των δασών και την πυροπροστασία τους, δύο θέματα που έρχονται δραματικά στην επικαιρότητα αυτό το καλοκαίρι, το δασικό συνδικαλιστικό κίνημα έχει προ καιρού ασκήσει "καυστική" κριτική στην πολιτική της κυβέρνησης. Για το νομοσχέδιο Τζουμάκα, τονίζουν ότι με τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνει επιχειρείται αλλαγή της χρήσης και στη συνέχεια της εμπορευματοποίησης της δασικής γης, ενώ τα προβλήματα που απαιτούν λύσεις διαιωνίζονται. Πιο ειδικά οι δασικοί ζητούν την απόσυρση από το νομοσχέδιο του κεφαλαίου για τους βοσκότοπους, που επαναφέρει από το παράθυρο τον αντισυνταγματικό νόμο 1734/87, σημειώνοντας πως αν δε γίνει αυτό τότε ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για νέες αυθαιρεσίες σε βάρος των δασών και την καταστροφή μιας έκτασης πρασίνου της τάξης των 25 - 30 εκατομ. στρεμμάτων.

Για τις δασικές πυρκαγιές οι δασικοί τονίζουν ότι το θέμα αυτό αντιμετωπίζεται με την ίδια αδιαφορία και υποκρισία από τους υπευθύνους: Για λόγους εντυπώσεων διαφημίζονται τα πυροσβεστικά αεροπλάνα, που έχουν αποδειχτεί αναποτελεσματικά, ενώ οι κυβερνήσεις επί σειρά ετών αναβάλλουν την οργάνωση των επίγειων δυνάμεων και τη δημιουργία ενιαίου φορέα δασοπροστασίας, όπως προέβλεπε και το πόρισμα της διακομματικής επιτροπής της Βουλής.

Τα αιτήματα

Τα αιτήματα που θέτουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των δασικών υπαλλήλων είναι:

  • Σύνταξη των δασικών χαρτώνπροσδιορισμού του δασικού χώρου κατά τρόπο τελεσίδικο μη αναστρέψιμο, με παράλληλη επίλυση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των δασών και των δασικών εκτάσεων.
  • Ιδρυση αυτόνομου Ταμείου Ανάπτυξης και Προστασίας των δασών, μέτρα στήριξης του ορεινού παραδασόβιου πληθυσμού, των δασικών συνεταιρισμών - δασεργατών στα πλαίσια του ομόφωνου πορίσματος της Κοινοβουλευτικής Διακομματικής Επιτροπής.
  • Αμεση λειτουργία του Εκπαιδευτικού Κέντρου Επιμόρφωσης δασικών υπαλλήλων.
  • Κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων των δασικών υπαλλήλων όλων των κατηγοριών.
  • Επαναφορά του επιδόματος ειδικών συνθηκών στους δασικούς υπαλλήλους.
  • Αναπροσαρμογή, με ειδική ρύθμιση, της ωριαίας υπερωριακής αποζημίωσης, ώστε να ανταποκρίνονται στο υπεύθυνο, κοπιαστικό και επίπονο είδος της προσφερόμενης εργασίας.
  • Ειδική αμοιβή σε όλους τους υπαλλήλους των δασικών υπηρεσιών για την πέραν από τα συνήθη καθήκοντά τους και αυξημένης ευθύνης εργασία τους για το χρονικό διάστημα από 1η Μάη μέχρι 31 Οκτώβρη.
  • Αμεση εφαρμογή του 360 ΠΔ για τη μοριοποίηση των μεταθέσεων των δασικών κλπ. υπαλλήλων.

Κ. Δ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ