Παρασκευή 20 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Ρέστα" ζητά ο Κ. Γείτονας

Αήθης επίθεση σε βάρος της Αλ. Παπαρήγα για τις δηλώσεις της για τη μη λειτουργία του Νοσοκομείου "Παπαγεωργίου"

Αντί να σιωπήσει - όπως έκανε μέχρι τώρα - ο υπουργός Υγείας Κ. Γείτονας,προσπαθεί να βγει κι "από πάνω" για τις ξεκάθαρες θέσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα σχετικά με τις ευθύνες του υπουργείου Υγείας για τη μη λειτουργία του Νοσοκομείου "Παπαγεωργίου" στη Θεσσαλονίκη.

Η Αλ. Παπαρήγα στην προχτεσινή περιοδεία της δήλωσε ότι είναι απαράδεκτο να μη λειτουργεί, επανέλαβε - όπως έκανε και σε ημερίδα του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (18.1.1977) - ότι πίσω από τη μη λειτουργία κρύβονται επιχειρηματικά συμφέροντα και ονόμασε τον Γ. Αποστολόπουλο, ενώ αναφερόμενη στο υπουργείο Υγείας είπε: "Μας απασχολεί επίσης αυτή η σιωπή του υπουργού. Χρησιμοποιεί διάφορα εμπόδια γραφειοκρατικά για να χαθεί πολύτιμος χρόνος". Ενώ απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει εμπλοκή του υπουργού, η Αλ. Παπαρήγα είπε: "Δεν μπορώ να αποδείξω κάποια προσωπική εμπλοκή του υπουργού Υγείας. Είναι, όμως, υπουργός Υγείας ένα χρόνο περίπου. Πρέπει να δώσει άμεσα λύση".

Με χτεσινή ανακοίνωσή του ο υπουργός Κ. Γείτονας χαρακτηρίζει "άστοχη και απαράδεκτη" την "επίθεση - έτσι αντιλήφθηκε τις δηλώσεις της Αλ. Παπαρήγα ο Κ. Γείτονας - που εξαπέλυσε εναντίον του υπουργείου". "Το υπουργείο Υγείας, υποστηρίζει ο Κ. Γείτονας, όχι μόνο δε σιωπά, αλλά έχει λάβει σαφή θέση (Βουλή, συνεντεύξεις Τύπου, δηλώσεις κλπ.), εδώ και 1,5 χρόνο, για την ανάγκη τροποποιήσεων της αρχικής σύμβασης, προκειμένου να εξασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον, η ομαλή λειτουργία του Νοσοκομείου και η εξυπηρέτηση των υγειονομικών αναγκών της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης. Θέση που αποδέχονται όλοι οι φορείς της συμπρωτεύουσας. Απομένει, λοιπόν, στο Ιδρυμα να αποδεχτεί τις προτάσεις του υπουργείου".

Στη συνέχεια της ανακοίνωσης ο υπουργός γίνεται προκλητικός λέγοντας: "Τα πολιτικά κόμματα και ιδιαίτερα το ΚΚΕ οφείλουν να πάρουν σαφή θέση επ' αυτού. Δυστυχώς, η κ. Παπαρήγα, ακολουθώντας πολιτική εύκολου εντυπωσιασμού, απέφυγε να λάβει θέση επί του συγκεκριμένου. Προφανώς η κ. Παπαρήγα δεν εγνώριζε, επίσης, ότι δεν υπάρχει καθυστέρηση στη λειτουργία του Νοσοκομείου εξαιτίας του υπουργείου, αφού μόλις προ ημερών το Ιδρυμα ανακοίνωσε επισήμως το πέρας μόνο των κτιριακών εργασιών".

Ξεχνά ο υπουργός ότι η Αλ. Παπαρήγα - και ήταν η μόνη αρχηγός κόμματος - που παραβρέθηκε στην ημερίδα του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (18.1.997) - στην οποία δεν πήγε ο υπουργός - δήλωσε ευθαρσώς: Το νοσοκομείο να γίνει ΝΠΔΔ και να ενταχθεί στο ΕΣΥ.

Επίσης στην ημερίδα που έγινε στις 31.5.1997 - και στην οποία δεν πήγε και πάλι ο υπουργός - ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ επανέλαβε τη θέση της Αλ. Παπαρήγα. Επίσης προχτές η Αλ. Παπαρήγα επανέλαβε ότι "το νοσοκομείο πρέπει να είναι και ουσιαστικά και τυπικά στο δημόσιο τομέα".

Οσον αφορά τα περί άγνοιας της Αλ. Παπαρήγα για την ολοκλήρωση των εργασιών, ο Κ. Γείτονας το βρήκε έτοιμο τον περασμένο Γενάρη (βλέπε και ρεπορτάζ της "Ελευθεροτυπίας" της 11.2.1997).

Τέλος ο υπουργός σφυρίζει αδιάφορα για τα διαπλεκόμενα συμφέροντα, υποστηρίζοντας: "Οσον αφορά τα περί "διαπλεκομένων" δεν αγγίζουν ούτε την κυβέρνηση, ούτε το υπουργείο Υγείας και ας τα αναζητήσει η κ. Παπαρήγα αλλού. Πάντως, όταν τα επικαλείται, στοιχειώδης πολιτική ευθιξία απαιτεί και να τα τεκμηριώνει".

Θυμίζουμε ότι στις 3.7.1996 ο πρώην υπουργός Σ. Κούβελας ενόψει των εγκαινίων (5.7.1996) της κλινικής του Αποστολόπουλου στη Θεσσαλονίκη (σ. σ. της οποίας το θεμέλιο λίθο έθεσε ο, τότε, υπουργός Εργασίας Ευάγ. Γιαννόπουλος) κατέθεσε μια ερώτηση στη Βουλή, όπου έλεγε θάματα και πράματα. Ανάμεσα στ' άλλα, ο Σ. Κούβελας έλεγε ότι ο "κ. Αποστολόπουλος στην κατά Παπαγεωργίου απαράδεκτη επίθεση χρησιμοποιεί ως όργανά του και πολιτικούς, ιδίως δε κυβερνητικούς παράγοντες".

Κι ενώ η κυβέρνηση κατάπιε στην κυριολεξία αυτές τις καταγγελίες, ο Κ. Γείτονας ξεσπαθώνει τώρα κατά της Αλ. Παπαρήγα.

Ακόμα στη σύσκεψη της 31.5.1997 έγινε λόγος για διάφορα συμφέροντα που εμποδίζουν την έναρξη λειτουργίας ενός νοσοκομείου και ο αντινομάρχης - και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ - Μιχ. Λιάκος μίλησε για "βροχή σημειώσεων σε βουλευτές για ρουσφέτια".

Τέλος θυμίζουμε ότι ένα μέρος του νοσοκομείου - που είναι ΝΠΙΔ - αποτελεί δωρεά των επιχειρηματιών Παπαγεωργίου. Η αρχική σύμβαση προβλέπει η πλειοψηφία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου (4 στους 7) να διορίζεται από το Ιδρυμα Παπαγεωργίου. Η υπόθεση της αναθεώρησης της σύμβασης ξεκίνησε από τον πρώην υπουργό Αν. Πεπονή, αλλά από τότε - δημοσίως τουλάχιστον - η κυβέρνηση βρίσκεται στο ίδιο σημείο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υποκριτικές δηλώσεις του υπουργού Υγείας(2001-05-11 00:00:00.0)
Νοσεί η δημόσια υγεία , ακάλυπτοι οι ασθενείς(2000-07-16 00:00:00.0)
Προεκλογικές άσπρες ποδιές στο "Παπαγεωργίου"(1999-05-20 00:00:00.0)
Ενα ακόμη "θα" για το "Παπαγεωργίου"(1998-07-02 00:00:00.0)
Ρυθμίσεις στην υπηρεσία του ιδιωτικού κυκλώματος(1997-06-19 00:00:00.0)
Απουσία με πολλά ερωτηματικά(1997-01-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ