Παρασκευή 20 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η τουριστική ανάπτυξη απειλεί το περιβάλλον

Σημαντικές ελλείψεις σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος από τη στρατηγική για την τουριστική ανάπτυξης της χώρας, προέκυψαν από μελέτη που εκπόνησε η "Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία".

Στόχος της μελέτης, που παρουσιάστηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου, ήταν η αξιολόγηση και η επισήμανση των ελλείψεων του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Τουρισμός", καθώς και η διατύπωση προτάσεων για την προστασία του περιβάλλοντος στα πλαίσια της τουριστικής ανάπτυξης της χώρας.

Μερικά από τα κύρια συμπεράσματα της μελέτης είναι η ανυπαρξία συνεργασίας και συντονισμού μεταξύ των τριών αρμόδιων υπουργείων Ανάπτυξης, ΠΕΧΩΔΕ και Γεωργίας για τη χάραξη και εφαρμογή ενιαίας τουριστικής πολιτικής και οι ελλείψεις στο θεσμικό πλαίσιο για μια φιλική πολιτική προς το περιβάλλον και την τουριστική ανάπτυξη."Πολλά από τα έργα που υλοποιούνται στο πλαίσιο τουριστικών προγραμμάτων γίνονται χωρίς να έχουν εκπονηθεί μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ενώ δεν έχουν θεσμοθετηθεί ακόμη τα χωροταξικά σχέδια που υπάρχουν για τις παράκτιες περιοχές", επισήμανε η Κ. Αναγνωστοπούλου,βιολόγος και συντονίστρια της μελέτης.

Αποτέλεσμα της ανεπαρκούς συνεργασίας των τριών υπουργείων είναι τα περισσότερα σχέδια και τα έργα τουριστικής ανάπτυξης που εκπονούνται να έχουν συνήθως κάκιστο συντονισμό. Παράλληλα, η νέα τουριστική πολιτική, όπως συμπεριλαμβάνεται στο Β Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, επιδιώκει την ανάπτυξη νέων μορφών τουρισμού, στόχος που δε θα έχει αναγκαστικά θετικές επιπτώσεις για το περιβάλλον καθώς:

- η προσέλκυση επιπρόσθετων τουριστών και η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου μπορεί να έχουν περαιτέρω αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.

- Η προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού σε ακόμα "παρθένες" περιοχές μπορεί να είναι επικίνδυνη και

- τα προγράμματα που αποσκοπούν στη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος (Περιοχές Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης - ΠΟΤΑ, μαρίνες κ. ά.) είναι δυνατόν να ζημιώσουν το περιβάλλον.

Τέλος, η μελέτη μεταξύ άλλων προτείνει τη δημιουργία μιας επιτροπής "Αειφόρου Τουρισμού" από τα συναρμόδια υπουργεία, που θα επεξεργάζεται την πολιτική ανάπτυξης του οικοτουρισμού και την ενδυνάμωση και εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου με χαρακτηρισμό νέων περιοχών σαν "Κορεσμένες Τουριστικές Περιοχές", τη θεσμοθέτηση των χωροταξικών σχεδίων και χρήσεων γης και την εκπόνηση μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων για ορισμένα έργα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ