Παρασκευή 20 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΝΑΕΡΙΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ
Λειτουργεί, έστω και κολοβό, το νέο σύστημα

Τη βελτίωση του συστήματος ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας από την ερχόμενη Τετάρτη, με τη λειτουργία τεσσάρων ραντάρ, ανήγγειλαν χτες ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών και η ηγεσία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ).

Οπως είπαν, ήδη εκδόθηκε διεθνής αναγγελία (νόταμ), με την οποία γνωστοποιείται στους αρμόδιους οργανισμούς και τους αερομεταφορείς η επιχειρησιακή λειτουργία του νέου συστήματος ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας, που σημαίνει ότι παρέχεται πλέον η δυνατότητα αύξησης της χωρητικότητας του ελληνικού εναέριου χώρου. Πρόσθεσαν ότι μ' αυτό τον τρόπο γίνεται "ελκυστική" η διέλευση των αεροπλάνων από την Ελλάδα και σε συνδυασμό με τα αυξημένα τέλη που θα καταβάλλουν πλέον οι αερομεταφορείς, λόγω των βελτιωμένων υπηρεσιών, θα υπάρξουν σημαντικά οικονομικά οφέλη για τη χώρα.Σημειώνεται ότι η ανάγκη βελτίωσης του συστήματος ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας έχει επισημανθεί εδώ και 15 χρόνια, ενώ η λειτουργία των τεσσάρων ραντάρ είχε αναγγελθεί και το 1994. Εχουν διενεργηθεί αλλεπάλληλοι ατελέσφοροι διαγωνισμοί, λόγω σύγκρουσης μεγαλοσυμφερόντων, και τη διετία 1990 - 1992 ανάδοχος ανακηρύχτηκε η γαλλική εταιρία "Τόμσον", η οποία εγκατέστησε το νέο σύστημα, ύστερα από πολλές περιπέτειες οικονομικού και τεχνικού χαρακτήρα. Κάτι, που "ξέχασαν" να πουν χτες ο υπουργός και η ηγεσία της ΥΠΑ, είναι ότι αυτό δεν είναι το πλήρες σύστημα, αλλά μόνο το τμήμα που αφορά τον μέσω ραντάρ διαχωρισμό των αεροπλάνων και τη ρύθμιση της εναέριας κυκλοφορίας.

Ο υπουργός είπε ότι μετά από πολλά χρόνια αδράνειας, με τη λειτουργία του νέου συστήματος η Ελλάδα ικανοποιεί ένα μακροχρόνιο αίτημα της διεθνούς κοινότητας και των αερομεταφορέων και προέβλεψε ότι θα εισπράξουμε επαινετικά σχόλια, αφού κάναμε, έστω και με καθυστέρηση, αυτό που οι άλλοι θεωρούν αυτονόητο.

Κατά τα άλλα, ο Χ. Καστανίδης μίλησε για το "τιτάνιο" έργο που συντελείται στην ΥΠΑ και υπαινίχθηκε υπονόμευση του έργου αυτού από "αρθρωμένα συμφέροντα", τα οποία, όμως, απέφυγε να κατονομάσει. Μ' αφορμή, πάντως, την ευρεία προβολή από εφημερίδες και ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς της εμπλοκής που παρουσίασε πρόσφατα το σύστημα οπτικών αγγελιών του Ανατολικού Αεροδρομίου, είπε ότι είναι "αξιοπερίεργη η συγκυρία", αφού βρίσκεται στο τελικό στάδιο ο διαγωνισμός για την εγκατάσταση συστήματος οπτικών αγγελιών σε 18 αεροδρόμια της χώρας. Παράλληλα, αποκάλυψε ότι πριν ένα χρόνο "ενδιαφερόμενοι, αλλά και άλλοι παράγοντες, πρότειναν απευθείας ανάθεση του έργου"!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ