Κυριακή 8 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 52
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Χρειάζεται αλλαγή πολιτικής

Ανακοίνωση του Προεδρείου της ΚΕ του ΚΚΡΟ

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

"Ανοιχτή επίθεση κατά της Κρατικής Δούμας ως εκφραστή των συμφερόντων της πλειονότητας των Ρώσων, με στόχο να δυσφημιστεί η λαϊκή αντιπροσωπεία και να διαλυθεί η Δούμα, με την επακόλουθη αντισυνταγματική αλλαγή του εκλογικού νόμου", έχει ξεκινήσει τελευταία στη χώρα, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Πέμπτη, 5 Μάη, το Προεδρείο της ΚΕ του ΚΚΡΟ. Συγχρόνως, για να αποσπαστεί η προσοχή από το έρπον πραξικόπημα, το καθεστώς επιδιώκει να σύρει τη Δούμα στην περικοπή του προϋπολογισμού, στην υλοποίηση άλλων καταστροφικών σχεδίων και στη μετατροπή του Κοινοβουλίου σε παραπέτασμα της ολέθριας πολιτικής και σε αλεξικέραυνο της λαϊκής διαμαρτυρίας. Το ΚΚΡΟ θεωρεί ότι, αν η κυβέρνηση δεν είναι ικανή να τηρήσει απαρέγκλιτα τους νόμους, πριν απ' όλα το νόμο για τον προϋπολογισμό, πρέπει να παραιτηθεί. Η ΚΟ του ΚΚΡΟ, στη Δούμα, είναι έτοιμη να θέσει ζήτημα εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Συνάμα στην ανακοίνωση τονίζεται ότι τη χώρα δεν μπορεί να σώσει η αλλαγή ορισμένων προσώπων στην κυβέρνηση, αλλά η αλλαγή της κοινωνικοοικονομικής πολιτικής. "Γι' αυτό, για να υπερνικηθεί η δημιουργηθείσα κατάσταση, απαιτείται έντονη δράση όχι μόνο και όχι τόσο στο Κοινοβούλιο, όσο έξω απ' αυτό, στις εργατικές κολεκτίβες, στους δρόμους και τις πλατείες. Μόνο οι μαζικές κινητοποιήσεις είναι σε θέση να αλλάξουν την πολιτική των σημερινών κυβερνώντων", σημειώνεται στην ανακοίνωση. Προστίθεται δε ότι το ΚΚΡΟ εκτιμά και το δυναμικό των πατριωτικά διατιθέμενων βιομηχάνων και επιχειρηματιών και τους καλεί σε συνεργασία.

Το Προεδρείο της ΚΕ του ΚΚΡΟ επισημαίνει ότι στην εξουσία εισορμά η πιο αντιδραστική ομάδα του μεταπρατικού κεφαλαίου, που βρίσκεται πίσω από τους λεγόμενους "νεαρούς μεταρρυθμιστές" Ανατόλι Τσουμπάις και Μπορίς Νεμτσόφ. Επιθυμεί να ολοκληρώσει το μοίρασμα της κρατικής περιουσίας προς όφελός της, να θέσει υπό πλήρη έλεγχο την οικονομία, τα δημοσιονομικά και τα ΜΜΕ. Επόμενος στόχος είναι ο έλεγχος του υπουργείου Αμυνας, του υπουργείου Εσωτερικών, της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας και των άλλων δυνάμεων της τάξης. Οπως πάντα, η εξουσία των μεταπρατών συνδέεται με την προδοσία του ρωσικού κράτους και των πολιτών του. "Η συγκατάθεση για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, η μείωση της μαχητικής ικανότητας των πυρηνικών δυνάμεων, η διαίρεση του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, η ντε φάκτο αναγνώριση του αποχωρισμού της Τσετσενίας, οδηγούν στην οριστική απώλεια από τη Ρωσία της ανεξαρτησίας και των διεθνών θέσεών της. Τα σχέδια περικοπής των κονδυλίων του προϋπολογισμού για τις κοινωνικές ανάγκες, τις συντάξεις, η αύξηση των ενοικίων επιβουλεύονται τα τελευταία υπολείμματα των κοινωνικοοικονομικών δικαιωμάτων των εργαζομένων", υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του Προεδρείου της ΚΕ του ΚΚΡΟ. Από την άλλη μεριά, το ΚΚΡΟ ξεκίνησε εκστρατεία σε ολόκληρη τη χώρα για τη συλλογή υπογραφών με κύριο πολιτικό αίτημα την παραίτηση του Προέδρου, Μπορίς Γιέλτσιν, την αλλαγή της εφαρμοζόμενης πολιτικής και το σχηματισμό κυβέρνησης λαϊκής εμπιστοσύνης. Το ΚΚΡΟ θεωρεί τη συγκέντρωση υπογραφών ως σημαντικό βήμα στην προετοιμασία της πανρωσικής πολιτικής απεργίας, στην κινητοποίηση των δυνάμεων της Αριστερής και λαϊκοπατριωτικής αντιπολίτευσης και την ενίσχυση των γραμμών και της οργάνωσης των διαμαρτυρούμενων πολιτών. Καλεί στη δημιουργία επιτροπών σωτηρίας, σοβιέτ αυτοδιοίκησης, απεργιακών επιτροπών.

Στο μεταξύ, παρατηρείται πράγματι αύξηση της πολιτικής αντιπαράθεσης. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η δήλωση για παραίτηση του πρωθυπουργού, Βίκτορ Τσερνομίρντιν, ο οποίος ξαφνικά πήρε άδεια, είναι έτοιμη και περιμένει την ώρα της στη διοίκηση του Γιέλτσιν. Οι περισσότεροι αναλυτές προβλέπουν ένα "ψυχρό πολιτικό καλοκαίρι" στη Ρωσία, ενώ η κοινωνική θερμοκρασία πλησιάζει το σημείο έκρηξης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ