Κυριακή 8 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΙΕΡΑ ΛΕΟΝΕ
Νιγηριανή επέμβαση για το χατίρι των ΗΠΑ

Η γλώσσα των αυτόματων πυροβόλων όπλων μίλησε και πάλι στη Σιέρα Λεόνε. Η πρωτεύουσα Φριτάουν "ξαναμετράει" τις τελευταίες 16 μέρες δεκάδες πτώματα ανήλικων ανταρτών, στρατιωτών, πολιτών και αλλοδαπών. Και μέσα στον πανικό του εμφυλίου, δεκάδες αμερικανικά στρατιωτικά ελικόπτερα και αεροσκάφη ξένων αεροπορικών εταιριών πραγματοποιούσαν απανωτές αποστολές απομάκρυνσης εκατοντάδων ξένων υπηκόων. Αφορμή για όλα αυτά; Το πραξικόπημα που έκαναν στις 24 Μαϊου οι δυνάμεις του άγνωστου μέχρι χτες ταγματάρχη, Τζόνι Πολ Κορόμα, με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης του Προέδρου Αχμάντ Τεχάχ Καμπάχ. Ωστόσο, αυτό ήταν μόνον η αρχή για να ξεκινήσει ο νέος φαύλος κύκλος βίας στη ρημαγμένη από τους εμφύλιους πολέμους δυτικοαφρικανική χώρα, κυρίως εξαιτίας της στρατιωτικής εισβολής που πραγματοποίησε την περασμένη Δευτέρα η χούντα του Νιγηριανού δικτάτορα, Σάνι Αμπάτσα.

"Η Νιγηρία ενεργεί εκ μέρους των "ειρηνευτικών" δυνάμεων της EKOWAS προκειμένου να διατηρήσει την ειρηνευτική διαδικασία στη Λιβερία... Η Λιβερία και η Σιέρα Λεόνε είναι αλληλένδετες περιπτώσεις. Για να επικρατήσει ειρήνη στη μία πρέπει να υπάρχει δημοκρατία στην άλλη", υποστήριξε ο Νιγηριανός στρατηγός Αμπάτσα, παρά τις αντιδράσεις που προκάλεσε στους εκτός των συνόρων της χώρας του "συμμάχους", η στρατιωτική εισβολή στη Σιέρα Λεόνε. Γιατί προέβη η Νιγηρία σ' αυτή την κραυγαλέα στρατιωτική εισβολή;

Δύο από τους σημαντικότερους λόγους φαίνεται να έχουν εφαλτήριο το πεδίο της εξωτερικής πολιτικής. Η απομονωμένη από τη διεθνή κοινότητα χούντα της Νιγηρίας αποφάσισε να εμπλακεί στην περιπέτεια της Σιέρα Λεόνε όχι, βέβαια, για να αποκαταστήσει τη δημοκρατία, αλλά για να αποσπάσει τη συμπάθεια της Ουάσιγκτον, με στόχο την ελαστικοποίηση των σε βάρος της διεθνών κυρώσεων. Γιατί η Ουάσιγκτον άρχισε ήδη να βλέπει θετικά την πραγματοποίηση της στρατιωτικής εισβολής της Νιγηρίας στη Φριτάουν; Ενδεχομένως, εν μέρει η απάντηση να βρίσκεται σε ένα σχετικό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας "ΓΚΑΡΝΤΙΑΝ" (29 Μάη 1997).

Η εφημερίδα, επικαλούμενη μαρτυρίες ξένων διπλωματικών πηγών, υποστηρίζει ότι η θετική αντίδραση που επιφύλαξε την περασμένη βδομάδα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην πραγματοποίηση της νιγηριανής στρατιωτικής εισβολής στη Σιέρα Λεόνε, οφείλεται στο γεγονός ότι τη "βοήθησε" να πετύχει - οικονομικά και πολιτικά... - ανέξοδα την απομάκρυνση δεκάδων Αμερικανών πολιτών από τη Φριτάουν. Με την αποστολή των εκατοντάδων Νιγηριανών στρατιωτών και το βομβαρδισμό της πρωτεύουσας της Σιέρα Λεόνε, οι στασιαστές του Τζόνι Πολ Κορόμα αδυνατούσαν για ευνόητους λόγους να βρουν χρόνο για να χρησιμοποιήσουν σαν "ατού" την παρουσία Αμερικανών πολιτών σε μία περιοχή, που ούτως ή άλλως, είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους. Από την άλλη, οι Αμερικανοί απέφυγαν την επιδείνωση των σχέσεών τους με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ο οποίος τον περασμένο Γενάρη είχε προτείνει τη συγκρότηση πολυεθνικής στρατιωτικής δύναμης ώστε να τηρηθεί με περισσότερη επιτυχία η εύθραυστη, όπως άλλωστε αποδείχτηκε, ειρηνευτική συμφωνία για τη λήξη του πενταετούς εμφυλίου πολέμου, που υπογράφηκε τον περασμένο Νοέμβρη ανάμεσα στην τότε κυβέρνηση της Σιέρα Λεόνε και το Ενωμένο Επαναστατικό Μέτωπο (RUF).

Από την άλλη πλευρά, η στυγνή στρατιωτική κυβέρνηση του στρατηγού Σάνι Αμπάτσα, επιχείρησε μέσω της στρατιωτικής εισβολής στη Σιέρα Λεόνε να επιτύχει περαιτέρω αποπροσανατολισμό, όχι μόνον της δημόσιας κοινής γνώμης στη Νιγηρία, αλλά και της διεθνούς κοινότητας. Οι καταγγελίες δεκάδων ανθρωπιστικών οργανώσεων για τα φρικτά βασανιστήρια δεκάδων χιλιάδων πολιτικών κρατουμένων στις νιγηριανές φυλακές, οι περσινοί θάνατοι διανοούμενων και η εξολόθρευση δεκάδων αυτόχθονων πληθυσμών, όπως και η καταστροφή του περιβάλλοντος από τις ασύδοτες δραστηριότητες της αγγλοολλανδικής βρετανικής πετρελαίου "SHELL", δεν πρέπει να ξεχνιούνται. Ομως, ορισμένες ξένες δυνάμεις "έσπευσαν" εμμέσως πλην σαφώς να επικροτήσουν, είτε με δηλώσεις, είτε με τη σιωπή τους, τη στρατιωτική εισβολή "λησμονώντας" εσκεμμένα τα παραπάνω. Κάτι που δεν ακολούθησαν, για εντελώς διαφορετικούς λόγους, άλλες περιφερειακές αφρικανικές χώρες που αντέδρασαν στην αιφνιδιαστική στρατιωτική εισβολή της Νιγηρίας στη Σιέρα Λεόνε, φοβούμενες ότι ίσως αυτό να είναι το πρώτο βήμα για να χάσουν τον έλεγχο από τα χέρια τους...

Δ. ΟΡΦ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εφιάλτης η περιπέτεια ομηρίας στη Σιέρα Λεόνε...(2000-05-06 00:00:00.0)
Τα Ηνωμένα Εθνη ενισχύουν τις δυνάμεις τους παρά τις αιματηρές συμπλοκές(2000-05-05 00:00:00.0)
Με τη "βοήθεια" της Νιγηρίας επιστρέφει ο Πρόεδρος...(1998-02-19 00:00:00.0)
ΑΝΑΓΓΕΛΤΙΚΑ(1997-06-08 00:00:00.0)
Υπέρ της στρατιωτικής επέμβασης ο ΓΓ του ΟΗΕ(1997-06-05 00:00:00.0)
Μπαράζ απελάσεων στο όνομα της λαθρομετανάστευσης(1996-08-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ