Κυριακή 8 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 52
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΝΕΑΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Πυρετός προεκλογικών "βολιδοσκοπήσεων"

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Εγινε η επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς για το αξίωμα του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας. Ωστόσο, πρόβλημα παραμένει για την αντιπολίτευση οι διαφωνίες που έχουν ξεσπάσει στους κύκλους του συνασπισμού "Ζάγιεντο", σχετικά με την επιλογή του κοινού υποψήφιου για το αξίωμα του Προέδρου της Σερβίας, κάτι που ενισχύει το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Ο Μιλόσεβιτς, που σύμφωνα με το Σύνταγμα δεν έχει δικαίωμα να θέσει για τρίτη φορά υποψηφιότητα για το αξίωμα του Προέδρου της Σερβίας, επέλεξε τη μετακίνησή του στην Προεδρία της Νέας Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας, εξασφαλίζοντας, έτσι, άλλα τέσσερα χρόνια παραμονής του στην εξουσία.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΑΠΕ στο Βελιγράδι, ο Μιλόσεβιτς, επιχειρώντας να αποκτήσει περισσότερες αρμοδιότητες και μεγαλύτερο κύρος, επιθυμεί να τροποποιήσει το Σύνταγμα της Ομοσπονδίας της Γιουγκοσλαβίας, βάζοντας, σε πρώτη φάση, στόχο τα άρθρα που αφορούν την εκλογή του Προέδρου. Συγκεκριμένα, προτείνει την εκλογή του Προέδρου από το εκλογικό σώμα και όχι από την Ομοσπονδιακή Βουλή, όπως ισχύει μέχρι σήμερα. Για την τροποποίηση όμως του Συντάγματος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, απαιτείται η πλειοψηφία των 2/3 της Ομοσπονδιακής Βουλής, και αυτό σημαίνει ότι η πρόταση αυτή πρέπει να υποστηριχτεί και από το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα Σοσιαλιστών του Μαυροβουνίου. Οι Μαυροβούνιοι, ωστόσο, εκφράζουν επιφυλάξεις για την τροποποίηση του Συντάγματος, ζήτημα με το οποίο και θα ασχοληθούν στην πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος, κατά πάσα πιθανότητα τη Δευτέρα.

Η γενική γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Γκόριτσα Γκάγιεβιτς, δήλωσε χτες ότι, αν δε συμφωνήσουν οι Μαυροβούνιοι με την τροποποίηση του Συντάγματος, ο Μιλόσεβιτς θα εκλεγεί με την υφιστάμενη διαδικασία που ορίζει το Σύνταγμα. Ανακοίνωσε, πάντως, πως οι Σοσιαλιστές θα αναλάβουν την επόμενη χρονιά πρωτοβουλία για τροποποίηση του Συντάγματος, που δε θα περιορίζεται μόνο στην αλλαγή των άρθρων που αφορούν την εκλογή του Προέδρου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ