Πέμπτη 22 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Ο σχεδιασμός έμεινε στα χαρτιά

Η Συνθήκη του Μάαστριχτ δεν επιτρέπει δαπάνες για τον αθλητισμό. Στους δήμους τα γυμναστήρια μέσα στους επόμενους έξι μήνες

Στα χαρτιά έμεινε ο σχεδιασμός για ανάπτυξη των αθλητικών εγκαταστάσεων ανά τη χώρα, με βάση τα έργα που το 1992 και 1994 εντάχτηκαν στο δεύτερο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης. Ολα όσα υποσχέθηκαν οι εκάστοτε κυβερνήσεις αποδείχτηκαν λόγια του αέρα. Οπως διευκρίνισε χτες ο υφυπουργός Αθλητισμού, Ανδρ. Φούρας, η Συνθήκη του Μάαστριχτ δε θεωρεί τον αθλητισμό επιλέξιμη δραστηριότητα. Υποσχέσεις εκατοντάδων δισεκατομμυρίων έμειναν στα χαρτιά κι η προσπάθεια που καταβάλλεται σήμερα, σε συνεργασία με το υπουργείο Αθλητισμού της Ιταλίας και τη συνδρομή του προέδρου της ΔΟΕ Χ. Α. Σάμαρανκ, είναι στην κατεύθυνση να πειστεί η Ευρωπαϊκή Ενωση για την ανάγκη αλλαγής πολιτικής απέναντι στον αθλητισμό.

Το μόνο έργο που θα προχωρήσει, από εκείνα που είχαν ενταχθεί στο δεύτερο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης, είναι το κλειστό γυμναστήριο της Θέρμης. Αν μάλιστα μέχρι το 1999, οι εργασίες έχουν εξελιχθεί σε σημαντικό επίπεδο, σύμφωνα με τον υφυπουργό Αθλητισμού, η Θεσσαλονίκη θα διεκδικήσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου του 2001. Το έργο θα επιβαρυνθεί με 4 δισ. δρχ., ποσό που θα δαπανηθεί για τη μελέτη και την εξυγίανση του εδάφους, που εκ των υστέρων έγινε αντιληπτό ότι δεν πληρεί τις προϋποθέσεις για ένα τόσο μεγάλο έργο.

Κι ενώ αυτά συμβαίνουν με τα υπό κατασκευή έργα, υπάρχουν και τα αθλητικά γυμναστήρια, τα οποία με διάταξη που κατατέθηκε στη Βουλή, εντός των επόμενων έξι μηνών θα περάσουν οριστικά στην αρμοδιότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο υφυπουργός δε διευκρίνισε αν θα περάσουν στους δήμους και τα απαραίτητα κονδύλια για τη συντήρηση και λειτουργία των γυμναστηρίων, ή εάν θα κληθούν οι δήμοι να επιβάλουν πρόσθετη φορολογία. "Η πρόβλεψη για τους πόρους και το προσωπικό θα καθοριστούν ξεχωριστά με Προεδρικά Διατάγματα που θα εκδοθούν" υπογράμμισε.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού παρουσίασε χτες επίσημα τον ειδικό Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού που θα προεδρεύει της αντίστοιχης Γραμματείας που δημιουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για τον δικηγόρο Στέλιο Αγγελούδη, ο οποίος χαρακτήρισε το διαχωρισμό σε Βόρειους και Νότιους που επιχειρούν ορισμένοι μέσω του αθλητισμού, απαράδεκτο, ανιστόρητο και καταστροφικό. Οπως αποκάλυψε ο Ανδρ. Φούρας, η ΓΓΑ είναι μία από τις έξι Γραμματείες που θα δημιουργηθούν γύρο από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ