Κυριακή 18 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Στα μεγάλα σαλόνια

Οι αντίπαλοι του Ολυμπιακού στο Τσάμπιονς Λιγκ

Το μυαλό του στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα έχει πλέον στραμμένο ο Ολυμπιακός προκειμένου να πάρει μια πρώτη γεύση από τους πιθανούς αντιπάλους του στο Τσάμπιονς Λιγκ της νέας περιόδου.

Οπως και στη χώρα μας έτσι και στα περισσότερα ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα της Ευρώπης το τοπίο όσον αφορά το πρωταθλητή έχει ξεκαθαρίσει κατά πολύ. Βέβαια υπάρχουν και χώρες που όλα είναι ρευστά και θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι την ύστατη ώρα προκείμενου να αναδειχτεί ο πρωταθλητής.

Ας δούμε αναλυτικότερα όμως ποιες είναι οι ομάδες που έχουν καταφέρει να στεφθούν, είτε μαθηματικά, είτε τυπικά πρωταθλητές, αλλά και πού τα πράγματα είναι ανοιχτά όπου θα χρειαστεί το κλείσιμο της αυλαίας προκειμένου να μάθουμε τον πρωταθλητή.

Οι προνομιούχοι

ΙΤΑΛΙΑ: 4 αγωνιστικές πριν το τέλος: Προηγείται η Γιουβέντους με 59 βαθμούς και ακολουθεί η Πάρμα με 55, ενώ μάλλον έχασε το τρένο και αυτή τη χρονιά η Ιντερ αφού βρίσκεται στην τρίτη θέση με 51 βαθμούς.

ΙΣΠΑΝΙΑ: 5 αγωνιστικές πριν το τέλος: Μια ανάσα πριν το τίτλο βρίσκεται η Ρεάλ Μαδρίτης που προηγείται με 83 βαθμούς, ενώ κατά πόδας την ακολουθεί η αιώνια αντίπαλός της Μπαρτσελόνα με 78 βαθμούς.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: 3 αγωνιστικές πριν το τέλος: Μάχη γίνεται στην Μπουντεσλίγκα όπου η Μπάγερν Μονάχου και η συνονόματή της του Λεβερκούζεν διεκδικούν επί ίσοις όροις το πρωτάθλημα. Αυτή τη στιγμή προηγούνται οι Βαυαροί με 64 βαθμούς, ενώ η Μπάγερν Λεβερκούζεν ακολουθεί με 63.

ΓΑΛΛΙΑ: 2 αγωνιστικές πριν το τέλος: Κρίθηκε και μαθηματικά ο τίτλος την προηγούμενη αγωνιστική, αφού η Μονακό είναι πλέον πρωταθλήτρια με 73 βαθμούς, ενώ δεύτερη ήταν η Παρί Σεν Ζερμέν με 64.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ: 3 αγωνιστικές πριν το τέλος: Προηγείται η Αϊντχόβεν με 71 βαθμούς, ενώ ακολουθεί η Φέγενορντ με 67. Εκτός νυμφώνος έχει μείνει ο Αγιαξ.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: 4 αγωνιστικές πριν το τέλος: Στην πρώτη θέση της βαθμολογίας βρίσκεται η Πόρτο με 76 βαθμούς και ακολουθεί αρκετά πιο πίσω η Σπόρτιγκ Λισαβόνας με 65.

ΑΓΓΛΙΑ: Οι "Μπέμπηδες" της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πήραν και τυπικά τον τίτλο, ενώ δεύτερη ήταν η Νιούκαστλ. Αυτές οι δυο θα εκπροσωπήσουν τη "Γηραιά Αλβιόνα" στο Τσάμπιονς Λιγκ.

ΤΟΥΡΚΙΑ: 2 αγωνιστικές πριν το τέλος: Μάλλον το πρωτάθλημα καταλήγει στη Γαλατάσαράι που προηγείται με 76 βαθμούς, ενώ η ελπίδα πεθαίνει τελευταία για τη Φενερμπαξέ που βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 70 βαθμούς.

Ολες οι παραπάνω χώρες θα εκπροσωπηθούν στο Τσάμπιονς Λιγκ με δυο ομάδες σύμφωνα με το νέο σύστημα της ΟΥΕΦΑ.

Οι μη προνομιούχοι

Εξάλλου η κατάσταση στα υπόλοιπα πρωταθλήματα έχει ως εξής: ΣΚΟΤΙΑ: Γκλάσκοου Ρέιντζερς (πρωταθλήτρια), ΣΟΥΗΔΙΑ: Ελφσμπουργκ, ΝΟΡΒΗΓΙΑ: Μπραν, ΚΡΟΑΤΙΑ: Προηγείται η Κροάσια 5 αγωνιστικές πριν το τέλος, ΣΛΟΒΕΝΙΑ: Το πρωτάθλημα διεκδικούν οι Μάριμπορ με την Πριμόργιε, ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ: Προηγείται η Παρτιζάν, ΠΓΔΜ: Σίλεκς (3 αγώνες πριν το τέλος), ΡΟΥΜΑΝΙΑ: Προηγείται η Στεάουα με 2 βαθμούς διαφορά από τη Νασιονάλ 2 αγώνες πριν το τέλος. ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: Προηγείται η ΤΣΣΚΑ 3 αγώνες πριν το τέλος, ΤΣΕΧΙΑ: Σπάρτα Πράγας (3 αγωνιστικές ακόμη), ΣΛΟΒΑΚΙΑ: Τον τίτλο διεκδικούν Τρνάβα και Κόζιτσε (3 αγώνες πριν το τέλος), ΡΩΣΙΑ: Σπάρτακ Μόσχας (πρωταθλήτρια), ΜΟΛΔΑΒΙΑ: Κοντσρουμπουρούρ (8 αγώνες πριν το τέλος), ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Προηγείται η Διναμό Κιέβου 7 αγώνες πριν το φινάλε, ΦΙΛΑΝΔΙΑ: Γιάζ (πρωταθλήτρια), ΔΑΝΙΑ: Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Μπρόντμπι, ΑΥΣΤΡΙΑ: Μονομαχούν η Ραπίντ Βιέννης και η Σάλτσμπουργκ, ΒΕΛΓΙΟ: Το πρωτάθλημα διεκδικούν η Μπριζ και η Λιέγη 2 αγώνες πριν το τέλος, ΚΥΠΡΟΣ: Ανόρθωση (πρωταθλήτρια), ΕΣΘΟΝΙΑ: Λαντάνα (πρωταθλήτρια), ΓΕΩΡΓΙΑ: Αγκαλιά με τον τίτλο βρίσκεται η Διναμό Τιφλίδας 6 αγώνες πριν το τέλος, ΟΥΓΓΑΡΙΑ: Προηγείται η ΜΤΚ 6 αγώνες πριν το τέλος, ΙΣΛΑΝΔΙΑ: Σκαλαγκρομούρ (πρωταθλήτρια), ΙΣΡΑΗΛ: Μπιχάρ (7 αγώνες πριν το τέλος), ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ: Κουτέντα (πρωταθλήτρια), ΠΟΛΩΝΙΑ: Προηγείται η Βίτζεφ Λοτζ 5 αγώνες πριν το τέλος, ΒΟΡ. ΙΡΛΑΝΔΙΑ: Κρουσέιντερς.

Το σύστημα διεξαγωγής

Τριζωνικό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το φετινό σύστημα διεξαγωγής του Τσάμπιονς Λιγκ μετά τις καινοτομίες που αποφάσισε να εφαρμόσει η ΟΥΕΦΑ για την όσο το δυνατόν αναβάθμιση του θεσμού.

Συγκεκριμένα, καθοριστικό ρόλο πλέον θα παίζει για μια χώρα η πορεία των ομάδων της στα τρία Ευρωπαϊκά Κύπελλα και οι βαθμοί που θα συγκεντρώνουν. Και αυτό γιατί οι εφτά πρώτες χώρες του σχετικού πίνακα της ΟΥΕΦΑ θα εκπροσωπούνται με 2 ομάδες, ενώ παράλληλα οι πρωταθλήτριες τους θα περνάνε κατευθείαν στη φάση των ομίλων.

Από κει και πέρα οι πρωταθλήτριες των χωρών που βρίσκονται από τις θέσεις 8 - 15 μαζί με τις δεύτερες ομάδες των χωρών που βρίσκονται στις θέσεις 1 - 7 αλλά και τις 16 νικήτριες του πρώτο προκριματικού γύρου θα συγκροτήσουν τη δεύτερη προκριματική φάση που θα γίνει τον Αύγουστο. Σ αυτή τη φάση θα μετέχει και ο Ολυμπιακός.

Αντίθετα, νωρίς νωρίς αρχίζουν τα δύσκολα για τις ομάδες των χωρών που βρίσκονται στις θέσεις 16 - 47 αφού θα αναγκαστούν να μετέχουν στο πρώτο γύρο που θα αρχίσει τον Ιούλιο.

Τέλος, όσες ομάδες αποκλειστούν από τους δυο πρώτους γύρους του Ιουλίου και του Αυγούστου θα έχουν το δικαίωμα να συνεχίσουν τις ευρωπαϊκές τους υποχρεώσεις στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ.

Μπάμπης ΤΣΟΡΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ωρα τελικού στο Αμστερνταμ(2013-05-15 00:00:00.0)
Αρχίζει ο... χορός του κέρδους(2011-09-11 00:00:00.0)
Ολα στα... κόκκινα(2002-01-01 00:00:00.0)
Ανεβαίνει η Μπάρτσα(2001-01-23 00:00:00.0)
Πήρε φόρα η Μάντσεστερ(1999-05-25 00:00:00.0)
Στα μεγάλα σαλόνια(1997-05-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ