Κυριακή 18 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Ο Μπάγεβιτς και οι άλλοι...

Η συνταγή της επιτυχίας που οδήγησε τον Ολυμπιακό στην κατάκτηση του τίτλου μετά από δέκα χρόνια

"Τι δεν έχει δει ένα παιδάκι 10 χρονών;". Απάντηση: "Μα φυσικά τον Ολυμπιακό να κατακτά πρωτάθλημα". Αυτό το ανέκδοτο που χρησιμοποιούσαν οι οπαδοί των άλλων ομάδων, για να γίνεται η σχετική... καζούρα, ανήκει πλέον στο παρελθόν. Η ιστορία έγραψε. Πρωταθλητής Ελλάδας για το 1997 είναι ο Ολυμπιακός. Μάλιστα δυο αγωνιστικές πριν το πρωτάθλημα ολοκληρωθεί. Ακόμη και ο πιο αισιόδοξος φίλος των Πειραιωτών δε θα μπορούσε να σκεφτεί ότι η ομάδα του θα έφτανε με σχετική ευκολία στον πολυπόθητο στόχο του, που "ταλάνιζε" εδώ και μια δεκαετία το δημοφιλέστερο σύλλογο της χώρας.

Τι αλήθεια άλλαξε και ο Ολυμπιακός πήρε και πάλι τα σκήπτρα, ύστερα από μια "σκοτεινή" περίοδο. Ποιος άνοιξε το φως στο τούνελ;

Ακόμη και τις... πέτρες να ρωτήσει κανείς, την ίδια απάντηση θα πάρει. Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς ήταν η... διαφορά, η εγγύηση ώστε να μπει το "νερό στο αυλάκι".

Η συνταγή Μπάγεβιτς

Οταν ο "πρίγκιπας του Νερέτβα" αποφάσισε να δώσει το χέρι στον Σωκράτη Κόκκαλη για να αναλάβει τις τύχες της ομάδας, ίσως να έπαιρνε το μεγαλύτερο ρίσκο στην προπονητική του καριέρα. Η πρόκληση για τον κόουτς ήταν μεγάλη. Μετά τα 4 πρωταθλήματα που χάρισε στην ΑΕΚ έπρεπε να κάνει κάτι ανάλογο και στον Πειραιά. Πολλοί ήταν αυτοί που διερωτήθηκαν: "Τώρα να δούμε κύριε Μπάγεβιτς "πόσα απίδια πιάνει ο σάκος". Στην ΑΕΚ ήσουν το απόλυτο αφεντικό. Είχες ασυλία από όλους, ό,τι και να γινόταν. Στο λιμάνι τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ο κόσμος... άγριος". Ολα αυτά διαλύθηκαν μέσα σε ένα χρόνο. Ο Μπάγεβιτς έβαλε τη "σφραγίδα" του... ημέρωσε τον όχλο και ιδού τα αποτελέσματα. Ποια ήταν όμως τα συστατικά στη... συνταγή Μπάγεβιτς;

Οι χαμηλοί τόνοι

Από την πρώτη μέρα που πάτησε το πόδι του στο Ρέντη άλλαξαν πολλά. Το πρώτο και κυριότερο άρχισε τη δουλιά μέσα σε χαμηλούς τόνους. Πρώτα μίλησε για τη δημιουργία καλής ομάδας αποφεύγοντας να "τάξει" πρωτάθλημα.

Του Ρέντη έγινε το δεύτερο... σπίτι του Μπάγεβιτς. Περισσότερο από 8 ώρες ήταν στις εγκαταστάσεις. Μπορεί η προπόνηση να διαρκούσε δυο ώρες όμως αυτός δούλευε πάνω στα θέματα της ομάδας.

Οπως γίνεται αντιληπτό ο κόουτς κέρδισε τους παίκτες. Ασχετα αν μερικοί ήταν επιφυλακτικοί, αφού πίστευαν ότι θ' άλλαζε σχεδόν όλη η ομάδα. Αυτό δεν έγινε φυσικά. Ο Ντούσκο έδειξε εμπιστοσύνη σε όλο το έμψυχο υλικό. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο Καραταϊδης έκανε το καλύτερο πρωτάθλημα της καριέρας του, ενώ ο 21χρονος Δημήτρης Ελευθερόπουλος καθιερώθηκε στη βασική 11άδα. Ο Γιώργος Αμανατίδης, που άλλες χρονιές ήταν το "κόκκινο" πανί για τους φιλάθλους, έγινε το αγαπημένο παιδί!

Ο Μπάγεβιτς στάθηκε στο ύψος του ακόμη και όταν... αμφισβητήθηκε. Ο αποκλεισμός στο κύπελλο από την ΑΕΚ, αλλά και οι ισοπαλίες στο Καραϊσκάκη για το πρωτάθλημα έφεραν ορισμένες γκρίνιες από τους... προπονητές της εξέδρας. Αυτός ατάραχος στήριξε τους παίκτες, αλλά και τη φιλοσοφία του και έτσι έφτασε αισίως στο πέμπτο πρωτάθλημα επί ελληνικού εδάφους.

Η διαιτησία

Δεν είναι λίγοι αυτοί που ισχυρίζονται ότι για να φτάσει στον τίτλο ο Ολυμπιακός βοηθήθηκε από τη διαιτησία. Πού βρίσκεται η αλήθεια σε αυτή την περίπτωση; Σίγουρα οι "ερυθρόλευκοι"... ασχολήθηκαν στον τομέα αυτό όσο καμιά άλλη χρονιά. Είχε ευνοϊκές διαιτησίες όπως και όταν κατέκτησε το πρωτάθλημα η ΑΕΚ και ο Παναθηναϊκός. Πάντα οι μεγάλες ομάδες έχουν καλύτερα σφυρίγματα από τους υποτιθέμενους... μικρούς. Ομως σε καμία περίπτωση το επιχείρημα αυτό δεν μπορεί να μειώσει την επιτυχία των "ερυθρολεύκων".

Οι οπαδοί

Αφήσαμε τελευταίο τον κόσμο του Ολυμπιακού. Οι οπαδοί στάθηκαν κοντά στην ομάδα με συγκλονιστικό τρόπο. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το Καραϊσκάκη είχε σε κάθε εντός έδρα αγώνα 15.784 θεατές (σε 15 ματς). Παρά την πικρία που πέρασαν στα 10 "πέτρινα" χρόνια διατήρησαν την υπομονή και τη φλόγα τους. Ο Ολυμπιακός δεν είχε όμως συμπαράσταση μόνο εντός, αλλά και εκτός των τειχών. Ακολούθησαν το σύλλογο σε όλη την Ελλάδα. Σε δυο γήπεδα μάλιστα στα Χανιά (στο ματς με ΟΦΗ) και στον Πύργο (κόντρα στον Πανηλειακό) οι οπαδοί του αποτελούσαν τη συντριπτική πλειοψηφία της εξέδρας. Ολα αυτά σε μια εποχή που ο κόσμος απομακρύνεται από τα γήπεδα.

Ανδρέας ΠΑΓΑΝΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ