Κυριακή 4 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΛΩΝΙΑ
Προβλήματα και ανησυχίες για την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Μέχρι την επόμενη Διάσκεψη Κορυφής του ΝΑΤΟ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του ερχόμενου Ιούλη, υπάρχει βέβαια ακόμα αρκετό χρονικό διάστημα. Ομως, μετά την τελευταία συνάντηση Κλίντον - Γιέλτσιν και Κολ - Γιέλτσιν, το θέμα της ένταξης της Πολωνίας στην ιμπεριαλιστική Βορειοατλαντική Συμμαχία φαίνεται ν' αποχτά μια ιδιαίτερη σημασία.

Πάντως, η "ήδη αποφασισμένη υπόθεση της ένταξης της Πολωνίας στο ΝΑΤΟ", όπως επανειλημμένα έχουν διακηρύξει κυβερνητικοί παράγοντες και άλλοι πολιτικοί κύκλοι της χώρας αυτής, κατά την άποψη πολιτικών παρατηρητών, κάθε άλλο παρά χωρίς προβλήματα προχωρά. Ετσι, λοιπόν, σήμερα, δεν υπάρχει καμιά επίσημη πολωνική πολιτική προσωπικότητα, που να ισχυρίζεται ότι η υπόθεση της ένταξης δε θα μπορούσε κάπου να σκοντάψει... Κι αυτό ενισχύεται, πριν απ' όλα, από το γεγονός ότι τόσο το "όχι" του Προέδρου Γιέλτσιν, όσο κι αυτό της Δούμας και των άλλων πολιτικών κομμάτων, εξακολουθεί να ισχύει. Το "όχι" θα συνεχίσει να υπάρχει, παρότι, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι πολιτικοί παρατηρητές, "σε τελευταία ανάλυση η Μόσχα έχει δεχτεί την ένταξη" της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Τσεχίας στο ΝΑΤΟ.

Μέλος του ΝΑΤΟ
με διακρίσεις;

Σύμφωνα, επίσης, με την άποψη του Πολωνού Προέδρου, Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι, "το πρόβλημα της ένταξης θα γίνει πολύ πιο δύσκολο", όταν αρχίσουν οι συνομιλίες της χώρας του με το ΝΑΤΟ, οι οποίες θα αφορούν την προσαρμογή των πολωνικών Ενόπλων Δυνάμεων στις δομές του. Στη χρονική αυτή περίοδο αναμένεται να εκδηλωθούν εντονότατες διαμαρτυρίες εκ μέρους της ρωσικής πλευράς.

Από την άποψη αυτή, ενδεικτική είναι η πρόσφατη επίσημη επίσκεψη του Πολωνού Προέδρου στη Βόννη, κατά την οποία, όπως λέγεται, έκανε "θερμότατη παράκληση" προς τον ομοσπονδιακό καγκελάριο, Χέλμουτ Κολ, και τον υπουργό Εξωτερικών, Κλάους Κίνκελ, να προβάλουν αντίσταση στις απαιτήσεις της Μόσχας, που δε θέλει τα μελλοντικά μέλη του ΝΑΤΟ να ενσωματωθούν στη στρατιωτική του δομή. Θα πρέπει ιδιαίτερα να υπογραμμιστεί, ότι στο επίκεντρο των συνομιλιών Κβασνιέφσκι - Κολ - Κίνκελ ήταν η ένταξη της Πολωνίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Ταυτόχρονα, θα πρέπει ν' αναφερθεί ότι σήμερα υπάρχουν πολλοί Πολωνοί, οι οποίοι δε βλέπουν με καθόλου καλό μάτι μια επικείμενη στάθμευση ατομικών όπλων στο έδαφος της πατρίδας τους ή ακόμα είναι εντελώς αντίθετοι μ' αυτήν. Αλλοι, πάλι, πιστεύουν ότι μια άρνηση σε μια τέτοια στάθμευση πυρηνικών όπλων θα είχε ως αποτέλεσμα η Πολωνία να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ δεύτερης κατηγορίας, γεγονός που θα σήμαινε πολλές διακρίσεις σε βάρος της. Κατά την άποψη, λοιπόν, των υπέρμαχων της ένταξης, η προσαρμογή των πολωνικών Ενόπλων Δυνάμεων στις δομές του ΝΑΤΟ θα συναντήσει την ισχυρή αντίσταση της Μόσχας, γεγονός που θα σημαίνει γι' αυτούς ανάμειξη στα κυριαρχικά δικαιώματα της Πολωνίας.

Ταυτόχρονα, δυσαρέσκεια προκαλεί στους κυβερνητικούς κύκλους της Πολωνίας και το γεγονός ότι θα υπογραφεί στο Παρίσι στις 27 Μάη μια συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ, η οποία θα αφορά τη διαβόητη διεύρυνση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας προς ανατολάς, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Γιέλτσιν στα πλαίσια της πρόσφατης επίσημης επίσκεψής του στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατίας της Γερμανίας. Από την πλευρά του, ο Γερμανός καγκελάριος, Χέλμουτ Κολ, αναφορικά με την επικείμενη αυτή συμφωνία, ήταν πιο επιφυλακτικός, τονίζοντας ότι "σχετικά θα πρέπει να γίνουν πολλά...".

Στην πραγματικότητα, κατά την άποψη πολιτικών παρατηρητών, η συμφωνία αυτή θα δίνει στη Ρωσία το δικαίωμα λόγου στα πλαίσια της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, γεγονός που θα έχει αρνητικές συνέπειες στις επικείμενες διαπραγματεύσεις σχετικά με την ένταξη της Πολωνίας στο ΝΑΤΟ, με αποτέλεσμα να μείνει αυτή μέλος δεύτερης κατηγορίας. Παράλληλα, όμως, σοβαρές ανησυχίες δημιουργούν στους κυβερνητικούς κύκλους της Πολωνίας και τα σινιάλα, τα οποία καταφτάνουν από την Τουρκία, τους κύκλους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος των ΗΠΑ και από την Ιταλία, σύμφωνα με τα οποία, "η διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς δε θα πρέπει να πραγματοποιηθεί, προκειμένου να μην εκτραχυνθεί η Ρωσία".

Δημιουργία κλίματοςυπέρ της Συμμαχίας

Προκειμένου, λοιπόν, να δημιουργηθεί μια ευνοϊκή ατμόσφαιρα υπέρ του ΝΑΤΟ στην πρώην αυτή σοσιαλιστική χώρα, πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις. Η "Ατλαντική Λέσχη" και η "Ευρωατλαντική Ενωση", οι οποίες είναι "μη κυβερνητικές οργανώσεις", διοργάνωσαν πρόσφατα στο Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας μια εκδήλωση με το χαρακτηρισμό "Μέρα για το ΝΑΤΟ". Στις εκδηλώσεις αυτές θα πρέπει να προστεθούν και οι παρελάσεις, οι οποίες "στόχο έχουν να δημιουργήσουν ένα ευνοϊκό ντόπιο κλίμα...".

Ακόμα, στα σχετικά σεμινάρια που πραγματοποιούνται, συχνά τονίζεται ότι σήμερα, κατά τις δημοσκοπήσεις, το 80% περίπου του πολωνικού πληθυσμού συμφωνεί με την ένταξη της χώρας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Τώρα, σε ποιο βαθμό είναι δυνατόν να πιστέψει κανείς τις δημοσκοπήσεις αυτές είναι μια άλλη ιστορία... Από την άποψη, όμως, αυτή θα πρέπει ιδιαίτερα να υπογραμμιστεί, ότι ο ίδιος ο πολωνικός λαός παραμένει εντελώς ανενημέρωτος αναφορικά με το ποια συγκεκριμένα καθήκοντα πρόκειται ν' αναλάβει η χώρα του απέναντι στο ΝΑΤΟ και ποιους κινδύνους εγκυμονεί για την πρώην αυτή σοσιαλιστική χώρα η ένταξη στην ιμπεριαλιστική αυτή Συμμαχία. Επίσης, δε γίνεται καμιά ενημέρωση σχετικά με τα οικονομικά έξοδα, που θα απαιτηθούν για την ένταξη. Κι εδώ πρόκειται για πολλά δισεκατομμύρια ζλότι, που θα κληθούν να πληρώσουν οι εργαζόμενοι, γεγονός που θα έχει πάρα πέρα αρνητικές επιδράσεις στο ήδη μειούμενο βιοτικό τους επίπεδο.

Κατά τα άλλα, πολλά σημαντικά βήματα έχουν γίνει προς την κατεύθυνση προσαρμογής των πολωνικών Ενόπλων Δυνάμεων στις ανάγκες του ΝΑΤΟ. Ηδη, στοπολωνικό έδαφος έχουν δημιουργηθεί 1.200 χώροι, οι οποίοι ισχύουν ως "Συμμαχικοί Χώροι". Ταυτόχρονα, χαρτογραφικά και λογιστικά, οι σχετικές προετοιμασίες προχωρούν κανονικά... Οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις πολωνικών Ενόπλων Δυνάμεων - ΝΑΤΟ πάνω στο έδαφος της χώρας, καθώς και σε αμερικανικούς χώρους, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, "έχουν αποδείξει τη ΝΑΤΟική ικανότητα των Πολωνών στρατιωτών. Ηδη, σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες, πάνω από 9.000 στρατιώτες έχουν αποχτήσει τη σχετική πείρα με άλλα στρατεύματα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Μέχρι αυτή τη στιγμή, 150 πολωνικά μαχητικά αεροπλάνα έχουν ήδη εξοπλιστεί με συστήματα του ΝΑΤΟ από τη γνωστή κατασκευαστική εταιρία πολεμικών αεροπλάνων "Λόκχιντ", η οποία, ταυτόχρονα, έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει και σχετικές επενδύσεις στην πρώην αυτή σοσιαλιστική χώρα.

Νίκος ΗΛΙΑΔΗΣ - ΗΛΙΟΥΔΗΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ