Κυριακή 4 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
"Νέα εποχή", παλιά πολιτική

"Η ψήφος στις χτεσινές εκλογές ήταν ψήφος για μια νέα εποχή στην πολιτική της Βρετανίας, ώστε να αφήσουμε πίσω μας τις μάχες αυτού του αιώνα και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του νέου αιώνα".

Με τα λόγια αυτά, ο νέος, αλλά και νεότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας, Τόνι Μπλερ, εγκαινίασε την πρωθυπουργική του θητεία, η οποία σημαδεύτηκε κυρίως από τη σαρωτική νίκη του κόμματός του εις βάρος των Συντηρητικών, που βρίσκονταν στην εξουσία επί 18 συναπτά έτη. Η νίκη αυτή, που χαρακτηρίζεται από πολλούς "ιστορική", ήταν αναμενόμενη. Τα προγνωστικά και οι ενδείξεις μάς είχαν προϊδεάσει γι' αυτήν τη νίκη, παρότι κάποιοι εμφανίζονταν επιφυλακτικοί μετά την παταγώδη αποτυχία των δημοσκοπήσεων στις εκλογές του 1992 και την ικανότητα του Τζον Μέιτζορ να ανατρέπει τις εις βάρος του καταστάσεις, κάτι που του είχε προσδώσει και το παρατσούκλι "εφτάψυχος". Αυτή τη φορά όμως, δεν τα κατάφερε. Οπως ο ίδιος παραδέχτηκε, με περισσή αυτογνωσία και αξιοπρέπεια μετά την εκλογική αποτυχία του κόμματός του, δηλώνοντας "σήμερα ηττηθήκαμε πλήρως".

Η "νέα εποχή" όμως, που ευαγγελίζεται ο Μπλερ, δε φέρνει καμία αλλαγή μαζί της. Μπορεί το Νέο Εργατικό Κόμμα να κέρδισε τις εκλογές, αλλά ο ουσιαστικός νικητής των εκλογών, στην πραγματικότητα, ήταν η Μάργκαρετ Θάτσερ και η πολιτική που ακολούθησε στα 11 χρόνια της διακυβέρνησης της χώρας και υπηρέτησε και ο προκάτοχος του Μπλερ, Τζον Μέιτζορ.

Από το 1994, που ο Μπλερ ανέλαβε την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος, μέχρι και τη συντριπτική νίκη στις εκλογές, το κόμμα έχει εγκαταλείψει τα σοσιαλιστικά ιδεώδη και έχει ενστερνιστεί πολλές από τις συντηρητικές ιδέες, σε σημείο που δεν το έκαναν πια διακριτό από το αντίπαλό του κόμμα των Τόρις. Το προσωπείο του Μπλερ είναι ένα κατασκεύασμα των "ειδικών", που κατάφεραν να συνδυάσουν τη νεοφιλελεύθερη πολιτική με ένα ...ανθρώπινο πρόσωπο. Το "θατσερικό μοντέλο", όχι μόνο δεν αμφισβητείται, αλλά αποτελεί και το πρότυπο του νέου πρωθυπουργού. Οι ιδιωτικοποιήσεις, η οικονομία της αγοράς, η περιστολή του κοινωνικού κράτους πρόνοιας, η μείωση των κρατικών δαπανών του προϋπολογισμού αποτελούν τους στόχους της νέας κυβέρνησης των Εργατικών. Η προσήλωση είναι φανερή και η νίκη ήταν εξασφαλισμένη. Συνεπώς, δεν ήταν τυχαίο ότι το Σίτι του Λονδίνου υποδέχτηκε τη νίκη των Εργατικών με ενθουσιασμό και το Χρηματιστήριο έκλεισε την Παρασκευή, σημειώνοντας ρεκόρ στο χρηματιστηριακό δείκτη.

Αντιδράσεις από την Ευρώπη

Ανάλογος ήταν και ο ενθουσιασμός στους κύκλους της ΕΕ, οι οποίοι υποδέχτηκαν μεν με συγκρατημένη αισιοδοξία την εκλογή Μπλερ, ευελπιστούν όμως ότι στο πρόσωπό του θα βρουν το συνομιλητή που θα βοηθήσει με τη στάση του να προωθηθούν τα σχέδια της Ενωσης για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης πιστεύουν ότι η εκλογή του Τόνι Μπλερ θα έχει άμεσα αποτελέσματα στη στάση που θα τηρήσει η Βρετανία στη συνάντηση της Δευτέρας, που θα γίνει στο πλαίσιο της Διακυβερνητικής Διάσκεψης για τη μεταρρύθμιση των θεσμών της Ενωσης πριν από τη διεύρυνση προς ανατολάς. Μιλώντας προς τους δημοσιογράφους, ο Ρόμπιν Κουκ, επόμενος υπουργός Εξωτερικών, καθησυχάζοντας τους Ευρωπαίους εταίρους, διαβεβαίωσε ότι "το Εργατικό Κόμμα θα υπερψηφίσει τον "Κοινωνικό Χάρτη" της Ενωσης και είναι έτοιμο να αρχίσει τις διαπραγματεύσεις στους κόλπους της ΕΕ, πράγμα που θα το κάνει από θέση ισχύος μετά τη μεγάλη του νίκη στις εκλογές".

Ολοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες, στα συγχαρητήρια τηλεγραφήματα που απέστειλαν στον Μπλερ, δεν έκρυψαν την ικανοποίησή τους και κάλεσαν τον Εργατικό ηγέτη για μια στενότερη συνεργασία, ώστε να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις του μέλλοντος για την Ευρώπη.

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι, παρά τις αντιρρήσεις που εκφράζονται κατά καιρούς και τις φωνές διαμαρτυρίες από την αριστερή πτέρυγα του κόμματος, ο Μπλερ θα πει "ναι" ακόμα και στο κοινό νόμισμα, εφόσον οι υπόλοιποι εταίροι ασπαστούν τα θατσερικά κριτήρια του οικονομικού φιλελευθερισμού.

Χριστίνα ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ