Κυριακή 14 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 44
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Φοβούνται το λαό

Τα κοινοβουλευτικά κόμματα, παραβιάζοντας το Σύνταγμα, αρνήθηκαν την πρόταση να γίνει δημοψήφισμα για την είσοδο της χώρας στο ΝΑΤΟ

Το Κόμμα Εργατών της Ουγγαρίας πήρε μια σοβαρή πρωτοβουλία τους τελευταίους μήνες. Μάζεψε υπογραφές με το αίτημα να διεξαχθεί δημοψήφισμα στη χώρα για το αν πρέπει ή όχι η Ουγγαρία να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Ομως, φοβούμενοι τη θέληση του λαού, τα κοινοβουλευτικά κόμματα απέρριψαν το αίτημα αυτό, παραβιάζοντας μάλιστα το νόμο για τα δημοψηφίσματα, καθώς επίσης και απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Η παραβίαση των βασικών δημοκρατικών αρχών στην Ουγγαρία είναι φανερή και τα ουγγρικά κοινοβουλευτικά κόμματα είναι τέτοια που μόνο δημοκρατικά δεν μπορεί να τα πει κανείς.

Τα γεγονότα όμως ξεκίνησαν ως εξής: Το Κόμμα των Εργατών της Ουγγαρίας ζήτησε δημοψήφισμα και συγκέντρωσε περισσότερες από 180.000 υπογραφές πολιτών στο διάστημα από 20 Αυγούστου μέχρι 20 Οκτώβρη. Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή από τη μεριά της αποφάνθηκε στις 25 Νοέμβρη ότι οι 142.000 υπογραφές του συνόλου είναι εντάξει και πληροφορήθηκε επίσημα ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου.

Ωστόσο, στις 19 Δεκέμβρη, του ουγγρικό Κοινοβούλιο αποφάσισε να μη δεχτεί την πρόταση του κόμματος και απέρριψε την αίτηση για δημοψήφισμα. Σαν αιτίες προέβαλε το γεγονός ότι είναι αδύνατον να ξεκινήσει τη διαδικασία απόφασης μέσω δημοψηφίσματος για την εισδοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ, καθώς επίσης ότι δεν είναι πραγματοποιήσιμη τώρα η οργάνωση ενός συμβουλευτικού χαρακτήρα δημοψηφίσματος, διότι η Ουγγαρία δεν είναι ακόμα σε θέση να πάρει απόφαση σ' αυτό το ερώτημα.

Η απόφαση αυτή του Κοινοβουλίου δείχνει ξεκάθαρα ότι τα κοινοβουλευτικά κόμματα φοβούνται τη θέληση του λαού και γι' αυτό δεν προχωρούν σε δημοψήφισμα. Τα κοινοβουλευτικά κόμματα κατάλαβαν ότι αν γινόταν δημοψήφισμα, κανένας δε θα μπορούσε να εγγυηθεί ότι οι Ούγγροι πολίτες θα ψήφιζαν υπέρ της εισδοχής της Ουγγαρίας στο ΝΑΤΟ και αυτό γιατί κατάλαβαν ότι το Κόμμα Εργατών δεν είναι μόνο του. Αυτό φάνηκε μιας και ένας μεγάλος αριθμός πολιτικών και μη πολιτικών οργανώσεων, πολλοί γνωστοί διανοούμενοι, κριτικάρουν την κυβέρνηση για τα σχέδιά της για το ΝΑΤΟ, ανεξάρτητα αν υποστηρίζουν το Κόμμα Εργατών ή όχι.

Υστερα από τις φοβερές επιπτώσεις της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης Χορν, ο κόσμος αναρωτιέται πραγματικά αν είναι καλύτερο να υπάρχει μεγαλύτερος εξοπλισμός και να παίρνει η χώρα μέρος στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό ή να δίνονται δαπάνες για σχολεία, νοσοκομεία, για ένα καλύτερο επίπεδο ζωής. Οπως είναι φυσικό, διαλέγει το δεύτερο.

Το τελευταίο διάστημα η κατάσταση περιπλέκεται ιδιαίτερα μετά την απόφαση της κυβέρνησης να επιτρέψει στα ΝΑΤΟικά στρατεύματα να χρησιμοποιήσουν το έδαφος της Ουγγαρίας για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Βοσνία. Το Κοινοβούλιο αποφάσισε μάλιστα και την αποστολή 500 Ούγγρων στρατιωτών στη Βοσνία. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά, μετά από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Τσεχοσλοβακία, που η Ουγγαρία στέλνει στο εξωτερικό ένα μεγάλο ποσοστό στρατευμάτων.

Η ενέργεια αυτή του Κοινοβουλίου της χώρας να απορρίψει το αίτημα του Κόμματος Εργατών για δημοψήφισμα έρχεται σε αντίθεση με το Νόμο 18 του 1989 για τα δημοψηφίσματα, όπου σύμφωνα με αυτό, το Κοινοβούλιο οφείλει να ανακοινώσει δημοψήφισμα αν τουλάχιστον 100.000 πολίτες το ζητήσουν. Σύμφωνα με το αρθρο 4 του ίδιου νόμου "το αποτέλεσμα ενός δημοψηφίσματος, που γίνεται απόφαση πάνω σε ορισμένα ερωτήματα, είναι υποχρεωτικό για το Κοινοβούλιο και όλες τις τοπικές αρχές". Αυτό σημαίνει ότι το Κοινοβούλιο δεν έχει το δικαίωμα της εκτίμησης αυτής της πρόσβλεψης δημοψηφίσματος. Εάν περισσότεροι από 100.000 πολίτες ζητήσουν δημοψήφισμα, αυτό πρέπει να γίνει χωρίς καμιά άλλη νόμιμη ή άλλη γνωμάτευση.

Ωστόσο, το Κοινοβούλιο καταστρατήγησε και την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου αριθ. 2 - 1993. Με αυτή την απόφαση επισημαίνεται ότι "εάν περισσότεροι από 100.000 πολίτες ζητήσουν δημοψήφισμα, αυτό πρέπει να γίνει. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι υποχρεωτικό για το Κοινοβούλιο". Ετσι, του ουγγρικό Κοινοβούλιο καταστρατήγησε και το Σύνταγμα, μιας και σύμφωνα με τα άρθρα του Συντάγματος, οι νόμοι του θα πρέπει να είναι σεβαστά σε όλους.

Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ