Παρασκευή 20 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Περί «ακομμάτιστων» προσώπων

Είναι γεγονός ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές προσφέρονται για την προβολή προσωπικοτήτων αλλά η επιλεκτική προπαγάνδα να αποδίδεται αποκλειστικά στα πρόσωπα το εκλογικό αποτέλεσμα ορισμένων συνδυασμών, όπως, π.χ., του Γ. Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη, γίνεται σκόπιμα. Αφ' ενός για να συσκοτίσει την πολιτική αυτών των προσώπων ή των συνδυασμών τους, αφ' ετέρου για να ενισχυθεί η άποψη ότι η επιλογή, τουλάχιστον για την Αυτοδιοίκηση, τέτοιων «προσωπικοτήτων», «λαμπερών προσώπων, νέων κι άφθαρτων», αλλά και «ακομμάτιστων» και «ανεξάρτητων», όπως προκύπτει από τις εκλογικές τους επιδόσεις, αποτελεί την καλύτερη λύση για τα λαϊκά στρώματα.

Φαίνεται, λοιπόν, πως η αυτοδιοικητική εκλογική αναμέτρηση χρειάζεται τα «πυροτεχνήματά» της, τους «διάττοντες αστέρες» της. Για να αποπροσανατολιστούν τελικά τα λαϊκά στρώματα και να αποφευχθεί η ταξική έκφραση της δυσαρέσκειάς τους. Τα ίδια προπαγάνδιζαν το 1998 για τον κ. Βούγια, υποψήφιο που στηρίχτηκε τότε από τον ΣΥΝ. Νέος εκσυγχρονιστής, που ξεπερνά κομματικές στηρίξεις, κλπ. Και τι έγινε; Υπουργός του ΠΑΣΟΚ. Αραγε, από πού άντλησε το τότε μεγάλο ποσοστό του; Τούτη τη φορά εξαίρουν τη «δυναμική» τάχα του Γ. Μπουτάρη, ή του «αντάρτη» του ΠΑΣΟΚ στην Πάτρα, Γ. Δημαρά. Που δε στηρίχτηκαν τάχα από κόμματα αλλά πήραν υψηλό ποσοστό. Αλλο ένα παραμύθι, λοιπόν, ο «ακομμάτιστος» ή «ανεξάρτητος» υποψήφιος.

Δε θα σταθούμε εδώ στα παράπονα που εξέφρασε η υποψήφια του ΠΑΣΟΚ Β. Πατουλίδου για τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης, ότι στήριξη του ΠΑΣΟΚ δε σημαίνει και ενίσχυση από τον κομματικό μηχανισμό. Αλλά και η ίδια η επίσημη υποψήφια του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη, Χ. Αράπογλου, σχετικά με το γεγονός ότι δε συσπείρωσε ο δικός της συνδυασμός όλη την εκλογική δύναμη του ΠΑΣΟΚ, φαίνεται να δήλωσε, σύμφωνα με πληροφορίες του «Τύπου», ότι με τη στάση του κομματικού μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές θα τα πει μετά το β΄ γύρο. Τι σημαίνει άραγε αυτή η δήλωση; Ας μην ξεχνάμε ότι ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη είχαν προτείνει, πριν την επίσημη ανάδειξή της, να επιλέξει το ΠΑΣΟΚ τον Γ. Μπουτάρη.

Πάντως, ο «ακομμάτιστος» Μπουτάρης, εμμέσως πλην σαφώς, είπε ότι στο β΄ γύρο για το δήμο στηρίζει την υποψήφια του ΠΑΣΟΚ. Η ίδια η Αράπογλου δήλωσε ότι μίλησε δυο ώρες μαζί του, ότι «μάλιστα ανακαλύψαμε με τον κ. Μπουτάρη πως τα προγράμματά μας συμπίπτουν» και ότι «λέμε τα ίδια πράγματα για τη Θεσσαλονίκη». Βεβαίως, της προσοχής των ΜΜΕ δεν ξέφυγε και ο Α. Τσίπρας. Νέος στην ηλικία, με λόγο «φευγάτο» απ' αυτόν του κομματικού μηχανισμού, πήρε ποσοστό αρκετά μεγαλύτερο απ' αυτό του ΣΥΝ λόγω της προσωπικότητάς του. Από πού, λοιπόν, αντλήθηκαν οι παραπάνω ψήφοι του; Βεβαίως, και ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ στην Αθήνα συγκέντρωσε ποσοστό μικρότερο από αυτό των βουλευτικών εκλογών. Επίσης, το 2002, στην Αθήνα, υπήρχε και το ψηφοδέλτιο του Γ. Δημαρά που συγκέντρωσε γύρω στο 11%. Βεβαίως, ο Γ. Δημαράς προσχώρησε στο ΠΑΣΟΚ.

Φαίνεται, λοιπόν, πως οι «ανεξάρτητοι και ακομμάτιστοι» δεν είναι καθόλου πολιτικά ανεξάρτητοι και ακομμάτιστοι. Οπως και το γεγονός ότι ανάμεσα στα κόμματα που η πολιτική τους δεν εναντιώνεται στο σύστημα λειτουργούν αντικειμενικά «συγκοινωνούντα δοχεία». Τέρμα, λοιπόν, με τα παραμύθια τους. Για τα λαϊκά στρώματα η προοπτική είναι το δικό τους κοινωνικοπολιτικό μέτωπο, η συσπείρωση με την πολιτική του ΚΚΕ.


Βασίλης ΑΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ