Τετάρτη 20 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ
Κλειδί της ανάπτυξης η ανταγωνιστικότητα...

Ορκους πίστης στη συνέχιση των αντιλαϊκών πολιτικών και «μεταρρυθμίσεων» έδωσε χτες ο υπουργός Οικονομίας, μιλώντας στην ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας

Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας (του κεφαλαίου) αποτελεί το κλειδί για την παραπέρα ενίσχυση της ανάπτυξης στην Ελλάδα.

Αυτό επισήμανε στην ομιλία του στην ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας - που πραγματοποιείται τις μέρες αυτές στη Σιγκαπούρη - ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, δίνοντας το ταξικό στίγμα των πολιτικών ανάπτυξης που ακολουθεί η κυβέρνησή του. Από το ίδιο βήμα, ο υπουργός έκανε μια σύντομη αναφορά στο μέχρι σήμερα ...μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης της ΝΔ (φορολογία επιχειρήσεων, επενδυτικός νόμος, ιδιωτικοποιήσεις, ΣΔΙΤ, Ασφαλιστικό τραπεζών, διευθέτηση χρόνου εργασίας, μείωση κόστους υπερωριών κλπ.).

Δηλαδή μια σειρά μέτρων, η εφαρμογή των οποίων οδηγεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στην καταλήστευση των λαϊκών εισοδημάτων προς όφελος της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου. Οσο για τα επόμενα βήματα, αναφέρθηκε στις προωθούμενες αλλαγές της φορολογίας φυσικών προσώπων (ισχυρίστηκε ότι μειώνεται η φορολογική επιβάρυνση, ιδιαίτερα των μεσαίων εισοδημάτων...) και, φυσικά, στον «ευρύ διάλογο» που πραγματοποιείται μεταξύ των «κοινωνικών εταίρων» για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος.

Κατά τον Γ. Αλογοσκούφη, «η δημοσιονομική πειθαρχία (πολιτικές λιτότητας) αποτελεί βασική κυβερνητική προτεραιότητα» και επανέλαβε τη δέσμευση για μείωση του υπερβολικού δημοσιονομικού ελλείμματος έως το τέλος του 2006, καθώς και την επίτευξη ισοσκελισμένων ή και πλεονασματικών προϋπολογισμών έως το 2012. Αναφερόμενος στη διεθνή οικονομία, επισήμανε ότι η ανάπτυξη θα παραμένει ισχυρή το 2006 και 2007, ενώ προσδιόρισε ως κινδύνους, οι οποίοι θα μπορούσαν να ανασχέσουν την αναπτυξιακή αυτή πορεία, τις πληθωριστικές πιέσεις, τις περιοριοστικές συνθήκες στις χρηματαγορές (άνοδος των επιτοκίων), τη διατήρηση των παγκόσμιων ανισορροπιών, τις υψηλές τιμές του πετρελαίου κλπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ