Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΥΓΕΙΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΑΛΑΣΣΑΙΜΙΚΩΝ
«Ρώσικη ρουλέτα» οι μεταγγίσεις

Καταγγέλλει πλημμελή εφαρμογή του μοριακού ελέγχου

Η μεγαλύτερη ασφάλεια στο αίμα είναι η εφαρμογή της μοριακής τεχνικής σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της εθελοντικής αιμοδοσίας

Motion Team

Η μεγαλύτερη ασφάλεια στο αίμα είναι η εφαρμογή της μοριακής τεχνικής σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της εθελοντικής αιμοδοσίας
Ο μοριακός έλεγχος εφαρμόζεται σε ποσοστό μέχρι 40% στο συλλεγόμενο αίμα, ενώ οι μεταγγίσεις γίνονται σε επικίνδυνες συνθήκες καθώς λείπει το απαραίτητο προσωπικό, κατάγγειλε χτες η Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμικών (ΕΟΘ) σε συνέντευξη Τύπου.

Οι εκπρόσωποι της ΕΟΘ θύμισαν ότι μετά το τραγικό συμβάν της μόλυνσης απ' τον ιό του ΕΪΤΖ μιας δεκαεξάχρονης και ενός ηλικιωμένου στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος υποσχέθηκε (28/3/2006) την εφαρμογή της μεθόδου ΝΑΤ σε έξι - πέραν των οχτώ - ακόμα αιμοδοσίες νοσοκομείων. Στη συνέχεια ο υπουργός Υγείας (18/4/2006) ανακοίνωσε την εφαρμογή της μεθόδου σε εννέα Κέντρα Αιμοδοσίας. «Οι υποσχέσεις αυτές, επισημάνθηκε χτες, είχαν καταληκτική ημερομηνία τέλος Ιούλη, αλλά σήμερα δεν έχουμε επίσημη ενημέρωση, πού εφαρμόζεται και πού δεν εφαρμόζεται η μέθοδος ΝΑΤ. Απ' τα στοιχεία που συλλέξαμε μόνο το 30-40% του αίματος ελέγχεται με τη μέθοδο ΝΑΤ, ενώ το υπόλοιπο ελέγχεται με τις κλασικές μεθόδους. Το γεγονός αυτό κάνει τους 3.000 και πλέον θαλασσαιμικούς, αλλά και δεκάδες χιλιάδες άλλους μεταγγιζόμενους ασθενείς να νιώθουν σαν "ρώσικη ρουλέτα" τη μετάγγιση αίματος, που είναι η βασική θεραπευτική αγωγή».

Εκτός απ' την πλημμελή εφαρμογή της μεθόδου ΝΑΤ, οι θαλασσαιμικοί κατάγγειλαν ότι, λόγω ελλείψεων, στη διάρκεια των μεταγγίσεων γίνονται ιατρικές πράξεις χωρίς της παρουσία γιατρών στα νοσοκομεία Αγρινίου, Πύργου, Καβάλας και Αρτας. Επίσης κατάγγειλαν ότι λόγω έλλειψης προσωπικού το καλοκαίρι έκλεισαν τα απογεύματα αιμοδοσίες σε νοσοκομεία (Αγία Σοφία, Ευαγγελισμός και Κρατικό Νίκαιας) ενώ σε ορισμένα νοσοκομεία οι χώροι μεταγγίσεων είναι άθλιοι.

Κλειδί, η εθελοντική αιμοδοσία

«Η ασφάλεια του αίματος, τονίστηκε, δεν εξαντλείται αποκλειστικά στην εφαρμογή της μοριακής τεχνικής. Αυτή μειώνει σημαντικά μεν, το λεγόμενο "παράθυρο" για την ανίχνευση των ιών HIV, ηπατίτιδας Β, C κ.ά. αλλά δεν παρέχει 100% ασφάλεια στον λήπτη. Η μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια, είναι η εφαρμογή της μοριακής τεχνικής σε συνδυασμό με τη χρήση αποκλειστικά εθελοντικού αίματος. Συνεπώς η απρόσκοπτη και άμεση λειτουργία του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας για το σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας εθνικής πολιτικής στο θέμα της εθελοντικής αιμοδοσίας, είναι το κλειδί στην υπόθεση της ασφάλειας του αίματος».

Οι ανάγκες της χώρας σε αίμα είναι 700.000 μονάδες το χρόνο. Από αυτές 45% - 50% προέρχεται από εθελοντές, το 45% - 50% από το συγγενικό περιβάλλον και ένα μικρό ποσοστό καλύπτεται από το στρατό. Από τις 700.000 μονάδες, οι θαλασσαιμικοί χρειάζονται περίπου 120.000 μονάδες.

Η ΕΟΘ ζητά ενημέρωση για την εφαρμογή της μεθόδου ΝΑΤ σε κάθε ένα, από τα εννέα κέντρα αιμοδοσίας, να λειτουργήσει πλήρως το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας και να επανδρωθούν όλες οι υπηρεσίες αιμοδοσίας με την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή και το προσωπικό.

Τέλος, ζητά να γνωστοποιηθεί το πόρισμα της επιστημονικής επιτροπής που συγκροτήθηκε για να αποφανθεί για τον καταλληλότερο τύπο μοριακού ελέγχου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ