Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Το χρήμα...

Γρηγοριάδης Κώστας

Τι είναι το χρήμα; Το χρήμα είναι η καθαρή μορφή της αξίας, η μορφή της άμεσης ανταλλαξιμότητας με τα δεκάδες και εκατοντάδες χιλιάδες εμπορεύματα που κυκλοφορούν στην αγορά. Τα τελευταία, για να επιβεβαιώσουν τον κοινωνικό τους ρόλο στο σύστημα της εκμετάλλευσης, θα πρέπει να μετατραπούν σε χρήμα, διαφορετικά θεωρούνται περιττά, μη αναγκαία. Το χρήμα είναι η άμεση μορφή του πλούτου, όποιος το κατέχει αποκτά δικαίωμα και μέρισμα για την είσοδο στον καπιταλιστικό παράδεισο.

Το χρήμα στον καπιταλισμό έχει θεοποιηθεί. Η συγκέντρωσή του ισοδυναμεί με συγκέντρωση δύναμης, επιρροής, εξουσίας. Η στέρησή του, υποβιβάζει το άτομο, το τοποθετεί στο περιθώριο. Σύμφωνα με την καπιταλιστική λογική, άνθρωπος χωρίς χρήμα είναι ένα τίποτα. Ζει και πεθαίνει σαν τίποτα. Μόνο ο κάτοχος χρήματος είναι κοινωνικά αναγνωρισμένο άτομο. Πολλοί - γιατί αυτό διδάσκει αυτή η κοινωνία - το επιθυμούν και προσπαθούν να το αποκτήσουν με κάθε μέσο και κάθε τρόπο.

... και οι λάτρεις του

Αυτό προσπάθησε να κάνει και ο γενικός διευθυντής της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ο οποίος, με το καπιταλιστικό μυαλό του, υπακούοντας στις ακαταμάχητες παρορμήσεις του συστήματος προσπάθησε να κάνει το αυτονόητο. Να αποκτήσει το μοναδικό μέσο που θα τον κάνει σεβαστό στο χώρο των αστών. Να αποκτήσει χρήμα. Η νόμιμη ή μη νόμιμη κατοχή χρήματος, λίγη σημασία έχει. Το ίδιο δε γράφει στο κούτελό του την πηγή της προέλευσής του. Αυτό άλλωστε, δεν ενδιαφέρει κανένα. Λίγη σημασία έχει αν το χρήμα είναι προϊόν εμπορίου ναρκωτικών, όπλων, πορνείας, προέρχεται από τη «νόμιμη» εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης, ή αποτελεί προϊόν εκβιασμού. Σημασία, όμως, έχει ποιος εκβιάζει ποιον.

Σύμφωνα με το αστυνομικό δελτίο, ο ανθρωπάκος μας - γνήσιο τέκνο του συστήματος - επιχείρησε να εκβιάσει τον κεφαλαιοκράτη του γάλακτος. Και εκεί την πάτησε. Αν και αργά, ίσως και να κατάλαβε, ότι το χρήμα μπορεί να το λατρεύουν και να το προσκυνούν πολλοί, οι κάτοχοί του όμως - αυτοί δηλαδή που το απολαμβάνουν και το χαίρονται - είναι εξαιρετικά λίγοι. Και είναι σε θέση να το προστατεύουν και από επίδοξους σφετεριστές.

Τα ΕΛΤΑ φροντίζουν...

Στο ταχυδρομείο πήγε ο άνθρωπος, στα Γιάννενα, Μπότσαρη και 28ης Οκτώβρη, για να ταχυδρομήσει ένα γράμμα. Μαζί όμως με τα γραμματόσημα, η υπάλληλος του «πάσαρε»... συστημένο το 4σέλιδο προπαγανδιστικό φυλλάδιο του υποψήφιου νομάρχη του ΠΑΣΟΚ, του κ. Χατζηεφραιμίδη. Δε φτάνει που επιδίδονται σε εκμαυλισμό συνειδήσεων με ρουσφέτια και μικροεκβιασμούς, επιστρατεύουν τώρα και τους μηχανισμούς τους που έχουν στήσει στις διάφορες υπηρεσίες, μετατρέποντας τους υπαλλήλους σε διακινητές του προεκλογικού τους υλικού. Στόχος προφανής: Το υλικό να φτάσει παντού, για ψήφους στον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ. Τα ΕΛΤΑ φροντίζουν γι' αυτό...

Η ΓΣΕΕ και η «παρέα» της

Παπαγεωργίου Βασίλης

Την ώρα που ο ίδιος ο υπουργός Απασχόλησης δηλώνει ότι βλέπει με θετικό μάτι τις απαιτήσεις των βιομηχάνων που ψάχνουν για τσάμπα εργατικό δυναμικό, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, για άλλη μια φορά, προσπαθεί να βγάλει λάδι το κεφάλαιο και τις αντιδραστικές επιδιώξεις του. Ο Γ. Παναγόπουλος, στην προχτεσινή συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη, επιχείρησε να αθωώσει το σινάφι των εργοδοτών, λέγοντας ότι ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ Γ. Μυλωνάς - πρόκειται για τον ίδιο που πριν λίγες μέρες ζήτησε την επέκταση της "μαθητείας", της ανασφάλιστης δηλαδή και επιδοτούμενης εργασίας - εκφράζει «μια παρέα» και όχι τους βιομήχανους της Βόρειας Ελλάδας. Προφανώς, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ θεωρεί τον συνδαιτυμόνα της στο τραπέζι του «κοινωνικού διαλόγου» σαν εξαίρεση, αφού, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Γ. Παναγόπουλου, υπάρχουν και τα καλά αφεντικά, τα οποία μάλιστα είναι και πλειοψηφία!

Καμιά έκπληξη. Η ταξική συνεργασία ήταν και είναι το ευαγγέλιο της ΠΑΣΚΕ - της οποίας ηγείται ο Γ. Παναγόπουλος - και όσων άλλων την πλαισιώνουν στην πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Σύμφωνα με αυτήν τη συνδικαλιστική πλειοψηφία, οι εργαζόμενοι πρέπει να αντιμετωπίζουν τους βιομήχανους σαν ...«συνεταίρους» και όχι σαν αφεντικά, αρκεί να προσέχουν τις κακές παρέες, όπως αυτή του Γ. Μυλωνά! Η κοροϊδία και η απροκάλυπτη υπονόμευση των συμφερόντων των εργαζομένων, δεν πρόκειται να σταματήσει από μόνη της. Θα μπει τέρμα, μόνο όταν οι εργάτες και οι υπάλληλοι στείλουν στα αζήτητα τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες και τις «παρέες» τους.

Αυξάνουν τιμές φουσκώνουν κέρδη

Με ή χωρίς «στρατηγικό επενδυτή», κυβέρνηση και διοικούντες τον ΟΤΕ ...εργάζονται άοκνα, προκειμένου να εξασφαλίσουν τα κέρδη των μεγαλομετόχων του Οργανισμού, επιβάλλοντας χαράτσια στους συνδρομητές.

Μετά τις αλλεπάλληλες αυξήσεις στην τιμή της αστικής μονάδας (αυξήθηκε κατά 100% τα τελευταία χρόνια) και στο πάγιο (300%), η διοίκηση του ΟΤΕ αύξησε στα μουλωχτά έως και 73% - στην καλύτερη περίπτωση - τη χρέωση για τις κλήσεις της υπηρεσίας καταλόγου, που παρέχει μέσω του 11888. Οι κλήσεις αυτές κόστιζαν μέχρι τώρα 0,40 ευρώ, ανεξαρτήτως διάρκειας. Με το νέο τιμολόγιο, πέραν του ενός λεπτού, ο συνδρομητής επιβαρύνεται με 0,29 ευρώ ανά λεπτό, ενώ και το κλάσμα λεπτού χρεώνεται σαν ακέραιο λεπτό. Ανάλογες αυξήσεις, πάλι στα μουλωχτά, επέβαλαν οι διοικούντες τον ΟΤΕ και για κλήσεις προς τα τετραψήφια νούμερα παροχής μαγνητοφωνημένων πληροφοριών.

Εάν αυτά συμβαίνουν στον «μερικώς ιδιωτικοποιημένο» ΟΤΕ, σκεφτείτε τι θα γίνεται στον ΟΤΕ του «στρατηγικού επενδυτή», ο οποίος θα νοιάζεται αποκλειστικά και μόνο για το άμεσο και μεγάλο κέρδος.

Μηδενική ανοχή στην πολιτική τους

Η υποκρισία και ο φαρισαϊσμός χαρακτηρίζουν τις αντιδράσεις της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ στα σκάνδαλα διαφθοράς που είδαν το φως της δημοσιότητας τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Μόνιμη επωδός των γαλαζοπράσινων διαχειριστών της εξουσίας είναι ότι «είναι αθώοι» και ότι η πολιτική βούλησή τους είναι «μηδενική ανοχή» σε τέτοια φαινόμενα.

Προκειμένου να πείσουν για τις ειλικρινείς προθέσεις τους και να μετακυλίσουν τις αδιαμφισβήτητες πολιτικές ευθύνες, παραπέμπουν την υπόθεση στη Δικαιοσύνη «για να λάμψει η αλήθεια» και «να φτάσει το μαχαίρι στο κόκαλο»... Δεκαετίες τώρα το ίδιο παραμύθι, κάθε φορά που «σκάει» - πάντα με «μυστηριώδη» τρόπο και συνήθως μέσω των ΜΜΕ - ένα «σκάνδαλο διαφθοράς». Αλλά το αστείο έχει παρατραβήξει. Αναγορεύουν ως σκάνδαλο το χρηματισμό ή τη δωροδοκία ενός στελέχους του κρατικού μηχανισμού, παραβλέποντας ότι όλοι αυτοί - δικοί τους σε κάθε περίπτωση - κινούνται μέσα σε ένα «περιβάλλον» που το διαμορφώνει μια πολιτική που παράγει συνεχώς σκάνδαλα. Είναι μια πολιτική που μεταφέρει διαρκώς ολοένα και μεγαλύτερο κομμάτι του παραγόμενου πλούτου στις μεγάλες επιχειρήσεις, διαδικασία από την οποία επιχειρούν βέβαια να επωφεληθούν και όσοι μπορούν από την κορυφή της κρατικής πυραμίδας.

Είναι δυνατόν να μην υπάρξουν σκάνδαλα διαφθοράς και χρηματισμού κυβερνητικών και κρατικών αξιωματούχων, όταν ξεπουλιούνται φιλέτα της δημόσιας (ακίνητης, «ολυμπιακής», τουριστικής κ.ο.κ.) περιουσίας σε ιδιώτες, όταν εκχωρούνται επιχειρήσεις και οργανισμοί του δημοσίου, όταν τα δημόσια έργα και οι προμήθειες ανατίθενται στους «εθνικούς εργολάβους» και «προμηθευτές»; Είναι δυνατόν να μη σκάνε διαρκώς σκάνδαλα, όταν η «πολιτική των μεταρρυθμίσεων», που εφαρμόζει με τις πλάτες του ΠΑΣΟΚ η κυβέρνηση της ΝΔ, επιδιώκει τη «στήριξη των επιχειρήσεων» ή όταν ο Κ. Καραμανλής διακηρύσσει ότι «το κράτος γίνεται αρωγός της επιχειρηματικότητας»;

Η κυβέρνηση δεν είναι διόλου «ουδέτερος διαιτητής» στον εντεινόμενο ανταγωνισμό των μονοπωλίων για το μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα και κατάκτηση νέων αγορών. Οι «κανόνες» που βάζει δεν είναι για να δίνουν «ίσες ευκαιρίες σε όλους», αλλά θέτει τους κανόνες που ευνοούν τους ισχυρότερους. Οι λεγόμενες ανεξάρτητες αρχές (π.χ. Επιτροπή Ανταγωνισμού) δεν είναι παρά το άλλοθι για την παραπέρα συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου, που διευκολύνει ταυτόχρονα και τις κυβερνήσεις να μετακυλίουν σε αυτές τις πολιτικές ευθύνες...

Δεν υπάρχει κανένα μέτωπο κατά της διαφθοράς από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα, υπάρχει μέτωπο κατά των λαϊκών συμφερόντων και στήριξης των υπερκερδών του κεφαλαίου. Και αυτή είναι η πηγή όλων των σκανδάλων. Μηδενική ανοχή, λοιπόν, απέναντι σε αυτή την πολιτική και τους πρασινογάλαζους διαχειριστές της. «Μαύρο» στους υποψήφιους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στις δημοτικές εκλογές.


Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ

Το θερμοκήπιο της διαφθοράς

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η υπόθεση με τους εργολάβους, που αναλαμβάνουν δημόσια έργα και δεν πληρώνουν τις εισφορές τους ή πληρώνουν πολύ λιγότερα ποσά, έρχεται και αυτή να επιβεβαιώσει το πραγματικό όργιο της εισφοροδιαφυγής που γίνεται σε βάρος του μεγαλύτερου ασφαλιστικού οργανισμού. Και όταν το κράτος, η κυβέρνηση, δε θέλει να προστατεύσει το ΙΚΑ από τη λεηλασία του, από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε δημόσια έργα, καταλαβαίνουμε τι γίνεται στον αμιγώς ιδιωτικό τομέα.

Αλλά πώς να μην εισφοροδιαφεύγουν οι εργολάβοι, όταν η ίδια η κυβέρνηση τους δίνει την απαραίτητη «ιδεολογική» κάλυψη; Γιατί να πληρώνουν οι επιχειρήσεις, όταν η ίδια η κυβέρνηση δεν εισπράττει πάνω από 3 δισεκατομμύρια ευρώ που είναι σήμερα οι βεβαιωμένες οφειλές των επιχειρηματιών προς το ΙΚΑ; Γιατί να μην ψάξουν να βρουν τρόπους να μην καταβάλλουν τις εισφορές, όταν η κυβέρνηση προχωρά στη δεύτερη χαριστική ρύθμιση χρεών γι' αυτούς που δεν πληρώνουν; Η διαφθορά δεν πέφτει από τον ουρανό. Βρίσκει έδαφος και ανθεί στο ίδιο το διεφθαρμένο εκμεταλλευτικό σύστημα. Και το «πράσινο φως» το δίνει η ίδια η κυβέρνηση, η οποία «το 'χει βάλει αμέτι μοχαμέτι» να ελαφρύνει τις επιχειρήσεις από τις υποχρεώσεις τους απέναντι στα ασφαλιστικά ταμεία. Η πολιτική της, η ανοχή της απέναντι στην ανομία και η αποθέωση της «επιχειρηματικότητας» με κάθε τρόπο είναι το θερμοκήπιο των σκανδάλων, μικρών και μεγάλων.

Η αυθαιρεσία των ασφαλιστικών εταιρειών

Τράκαρε, χωρίς δική της υπαιτιότητα, με το αυτοκίνητό της στις 6 του Γενάρη 2006. Η ίδια τραυματίστηκε στα πλευρά και στο χέρι το οποίο είχε στο γύψο κοντά δυο μήνες. Ελαφρότερα τραυματίστηκε η συνοδηγός της. Το αυτοκίνητο σχεδόν διαλύθηκε και κρίθηκε από τον αρμόδιο πραγματογνώμονα της ασφαλιστικής εταιρείας για πέταμα.

Η Τροχαία, που επελήφθη του συμβάντος, συνέταξε έκθεση, ο δε υπαίτιος του τροχαίου - που, σημειωτέον, παραβίασε και το «ΣΤΟΠ» - υπέβαλε τη σχετική δήλωση αναγνωρίζοντας το λάθος του. Αρα, σύμφωνα με τα όσα υποτίθεται πως ισχύουν στην ασφαλιστική αγορά, η εταιρεία όφειλε να καταβάλει τη σχετική αποζημίωση.

Ωστόσο, η υπόθεση σκάλωσε στο γεγονός ότι και τα δυο οχήματα ήταν ασφαλισμένα στην ίδια ασφαλιστική εταιρεία, την ΕΓΝΑΤΙΑ. Και ενώ επρόκειτο για μια «καθαρή» περίπτωση, οι αρμόδιοι της εταιρείας... κατέβασαν τα ρολά. Καμιά εκτίμηση για τις ζημιές ή την αξία του αυτοκινήτου, κανένα ενδιαφέρον για το σοβαρό τραυματισμό που προήλθε από το συμβάν. Με δυο λόγια... ούτε φωνή ούτε ακρόαση. Ούτε καν τα ασφάλιστρα δεν επέστρεψαν για τον εναπομείναντα χρόνο ασφάλισης, παρά το γεγονός ότι - μετά τη γνωμοδότηση του εμπειρογνώμονα - κατατέθηκαν οι πινακίδες στο υπουργείο Συγκοινωνιών.

Η υπόθεση βέβαια, μετά από έξι μήνες υπομονής που επέδειξε η παθούσα, έχει πάρει το δρόμο των δικαστηρίων, αλλά αλήθεια αυτός είναι ο εκσυγχρονισμός της ασφαλιστικής αγοράς και η βελτίωση των ασφαλιστικών υπηρεσιών για τις οποίες κοκορεύονται οι κυβερνώντες; Αυτός είναι ο περιβόητος χάρτης των υποχρεώσεων των ασφαλιστικών εταιρειών και η υποτιθέμενη αυστηρή, εκ μέρους της κυβέρνησης, παρακολούθηση της τήρησής τους; Μήπως κάτι έχουν να πουν ο Δ. Σιούφας, ο Γ. Παπαθανασίου, ή κάποιος άλλος από τους θιασώτες της απελευθέρωσης των αγορών;

Ιερές... μπίζνες!

Σε λουτροθεραπεία... κερδών αποφάσισε να υποβάλλει η κυβέρνηση την Εκκλησία της Ελλάδος, με το νομοσχέδιο περί «ιαματικού τουρισμού», το οποίο αναμένεται να συζητηθεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή! Ειδικότερα, σύμφωνα με διάταξη του νομοσχεδίου, παρέχεται το δικαίωμα στην Εκκλησία της Ελλάδος, την Εκκλησία της Κρήτης και στις Ιερές Μονές - ακόμη και αυτές του Αγίου Ορους(!) - της τουριστικής αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας τους, σε συνεργασία, βέβαια, με το μεγάλο τουριστικό κεφάλαιο.

Επιτέλους, λοιπόν, οι ιεράρχες θα μπορούν πλέον να ασχοληθούν απερίσπαστοι στο... θεάρεστο έργο της μπίζνας και με το νόμο!

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ανυπόταχτη επιλογή

Είναι πολλοί αυτοί που θυμούνται ξαφνικά τη νεολαία τέτοιες μέρες, μπροστά στην έναρξη της σχολικής και ακαδημαϊκής χρονιάς, μπροστά στις τοπικές εκλογές... Τη θυμούνται για να την κολακέψουν, για να της μοιράσουν «ευχές», «συμβουλές» ή «ρουσφέτια», τη θυμούνται για να ακρωτηριάσουν κάθε διάθεση αντίστασης που μπορεί να έχει, για να της υπαγορεύσουν ψεύτικα όνειρα, «κομμένα και ραμμένα» στα μέτρα του συμβιβασμού, της συναίνεσης, του «ακίνδυνου» για το σύστημά τους. Στο όνομα της νεολαίας και του μέλλοντός της, μιλούν διάφοροι αυτοαναγορευόμενοι «σωτήρες», υποσχόμενοι έναν κόσμο «ασφαλή», «πράσινο», έναν κόσμο με «ίσες ευκαιρίες»... Αλλά ευκαιρίες και όχι εξασφάλιση δικαιωμάτων. Βρίσκουν ευκαιρία να εκμεταλλευτούν τη μικρή πολιτική εμπειρία της νεολαίας και της «τάζουν» για να πλασαριστούν καλύτερα, πιο κοντά στις δημαρχιακές και τις νομαρχιακές καρέκλες. Ομως, ακούγονται τόσο ψεύτικα όλα αυτά στα αυτιά των νέων ανθρώπων...

Καθημερινά, όμως, αντηχεί κι ένα διαφορετικό κάλεσμα στη νέα γενιά. Ενα κάλεσμα για «ανυπόταχτη επιλογή», ένα κάλεσμα για να πορεύονται οι νέοι με το κεφάλι ψηλά, για να διεκδικούν τα πάντα, γιατί τα πάντα τους ανήκουν! Αυτό είναι το κάλεσμα της ΚΝΕ και του ΚΚΕ. Και αυτό το κάλεσμα κάθε Σεπτέμβρη γίνεται διαδήλωση και τραγούδι, γίνεται μεγάλη νεανική πολιτική γιορτή. Αυτό είναι το κάλεσμα του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», του μεγάλου νεολαιίστικου ραντεβού.

Από σήμερα, λοιπόν, το Φεστιβάλ ανοίγει τις πύλες του, στην Πανεπιστημιούπολη, στα Ιλίσια και για τέσσερις μέρες συγκεντρώνει το ενδιαφέρον δεκάδων χιλιάδων νέων με το πραγματικά πλούσιο πρόγραμμά του, με γνήσια ανατρεπτικό περιεχόμενο, φτιαγμένο με τη φρεσκάδα της νιότης και της απαίτησης για μια ζωή με δικαιώματα, περηφάνια, αξιοπρέπεια. Το Φεστιβάλ γίνεται σημείο συνάντησης για κάθε νέο, αλλά και συνολικά κάθε άνθρωπο που δε βολεύεται με τη φτώχεια, την αμορφωσιά, την ανεργία, τα πολιτιστικά σκουπίδια, τα κηρύγματα υποταγής σε κάθε του βήμα.

Από σήμερα και για τέσσερις μέρες στην Πανεπιστημιούπολη, το Φεστιβάλ γίνεται πολιτική συγκέντρωση και κραυγή διαμαρτυρίας ενάντια στο σύστημα που ματώνει τη ζωή της νεολαίας, που θάβει τα όνειρά της σ' ένα αβέβαιο μέλλον, κραυγή διαμαρτυρίας ενάντια στον πόλεμο και τα εγκλήματα του ιμπεριαλισμού, ενάντια στην ισοπέδωση ολόκληρων χωρών και στην καταρράκωση της θέλησης των λαών να ορίζουν μόνοι τους τις τύχες τους. Γίνεται, επίσης, χώρος ψυχαγωγίας, χώρος πολιτισμού με όλη τη σημασία της λέξης, «όαση» και βήμα για την ερασιτεχνική δημιουργία που πνίγεται στο βούρκο της εμπορευματοποίησης κάθε μορφής καλλιτεχνικής έκφρασης. Μια κόκκινη πολιτεία που καθρεφτίζει το όραμα για το μέλλον που πρέπει και θέλει να ζήσει η νέα γενιά γιατί της αξίζει. Το μέλλον που θα το φέρουν οι αγώνες της εργατικής τάξης μαζί και της νεολαίας. Κόντρα στη μιζέρια που θρέφει η ανασφάλεια, κόντρα στην ωμότητα των πτωμάτων που γεννά ο ιμπεριαλισμός, κόντρα στο ψέμα και την υποκρισία με τα οποία φλομώνουν τη νέα γενιά... το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή», για άλλη μια χρονιά, καλεί τους νέους να ξανασυναντηθούν με τους ποιητές, με τους «πλαστουργούς της νιας ζωής», να γίνουν και οι ίδιοι «οδηγητές» του παρόντος και του μέλλοντός τους.

Οι... διαφανείς

Γρηγοριάδης Κώστας

Δε φτάνει να ξεπουλάνε, αλλά πρέπει να το κάνουν και με... «διαφάνεια». Το είπε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Είναι, άλλωστε, παγκοίνως γνωστό ότι ο τρόπος που διαχειρίζονται τους δημόσιους οργανισμούς χάσκει... «διαφάνεια». Από τράπεζες και ΟΤΕ μέχρι ΟΠΑΠ. Για τον τελευταίο, μάλιστα, μάθαμε ότι ο πρόεδρος της επιτροπής που είχαν συστήσει για την αξιολόγηση των προμηθειών του, παραιτήθηκε λόγω... φόρτου εργασίας. Τα έχει αυτά η «διαφάνεια». Αν και εδώ που τα λέμε διαφανείς ή αδιαφανείς οι διαδικασίες, το «ζουμί» είναι οι ιδιωτικοποιήσεις. Που διαφανώς ή αδιαφανώς είναι «διεφθαρμένες» γιατί το σύστημα του κεφαλαίου υπηρετούν. Οσο για τους σκυλοκαυγάδες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τη διαφάνεια και τη διαφθορά, μάλλον ψάχνουν το πώς η «γυναίκα του Καίσαρα», μιας και δεν είναι, τουλάχιστον «να φαίνεται τίμια»...



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ