Τρίτη 11 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΙΜΕΣ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
Αναμένονται μικρές μειώσεις

Μειωμένες κατά 5 περίπου δραχμές το λίτρο αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να πωλούνται από αύριο τα μεσάνυχτα οι τιμές των βενζινών, ενώ κατά 4 περίπου δραχμές φθηνότερο το λίτρο θα πωλείται το πετρέλαιο κίνησης. Η ανακοίνωση μειώσεων στα υγρά καύσιμα είναι η δεύτερη συνεχόμενη μετά από τα μπαράζ των αυξήσεων, που εκτόξευσαν το τελευταίο διάστημα στα ύψη τις τιμές των καυσίμων. Ωστόσο, όμως, από το σημείο ανακοίνωσης των μειώσεων μέχρι αυτές να περάσουν στην κατανάλωση, υπάρχει μεγάλη απόσταση, αφού και την περασμένη εβδομάδα που ανακοινώθηκαν μειώσεις κατά 5 δραχμές, ελάχιστα ήταν τα πρατήρια που «συμμορφώθηκαν» με τις νέες τιμές.

Το συγκεκριμένο φαινόμενο (δηλαδή το μη πέρασμα των μειώσεων) τείνει να γίνει καθεστώς το τελευταίο διάστημα, με αποτέλεσμα οι μειώσεις που ανακοινώνει το υπουργείο Ανάπτυξης να αποτελούν «κενό γράμμα». Βέβαια, το ποιος φέρει την ευθύνη είναι ένα μεγάλο ζήτημα, αφού οι εμπλεκόμενες πλευρές (διυλιστήρια, Εταιρίες Εμπορίας και βενζινοπώλες) ρίχνουν τις ευθύνες στους άλλους και το αποτέλεσμα το πληρώνει ο καταναλωτής.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση, που κατά τα άλλα «κόπτεται» για τη συγκράτηση του πληθωρισμού και ισχυρίζεται ότι μόνο ο πλήρης «ανταγωνισμός», τον οποίο εφαρμόζει πιστά, μπορεί να έχει πτωτική επίδραση στον πληθωρισμό, θα πρέπει να εξηγήσει στους καταναλωτές, γιατί, ενώ ανακοινώσει μειώσεις οι τιμές παραμένουν σε τέτοια ύψη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ