Πέμπτη 29 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΥΣΙΜΑ
Στις 5,5 δραχμές οι νέες ανατιμήσεις

Αυξημένες κατά 5,5 περίπου δραχμές το λίτρο πωλούνται από χτες τα μεσάνυχτα οι τιμές των βενζινών σούπερ και αμόλυβδης, καθώς επίσης και στο πετρέλαιο κίνησης. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις ενδεικτικές τιμές που ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Ανάπτυξης, η τιμή της σούπερ αυξάνεται κατά 5,20 δραχμές, η αμόλυβδη κατά 5,30, ενώ η τιμή του πετρελαίου κίνησης αυξάνεται και αυτή κατά 5,3 δραχμές το λίτρο. Βέβαια, το πραγματικό ύψος της τιμής πώλησης των υγρών καυσίμων απέχει αρκετά από τις «ενδεικτικές», αφού σε καμία περίπτωση δεν ταυτίζονται με την τιμή των καυσίμων στο «βενζινάδικο». Η αιτία των συνεχών ανατιμήσεων των υγρών καυσίμων - σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης - οφείλεται στη διεθνή άνοδο της τιμής του αργού πετρελαίου, αλλά και στη διαμόρφωση της ισοτιμίας δολαρίου - δραχμής. Την ίδια όμως στιγμή, η κυβέρνηση, που φέρεται να ανησυχεί ιδιαίτερα για την κλιμάκωση του πληθωρισμού, δεν προχωράει στη λήψη μέτρων για τη συγκράτηση των τιμών, αναμένοντας μια πιθανή αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών, η οποία ωστόσο δεν αναμένεται τουλάχιστον άμεσα.

Με τις νέες αυξήσεις και ειδικότερα η τιμή της σούπερ σε αρκετές περιοχές της χώρας διαμορφώνεται στις 300 και πλέον δραχμές το λίτρο. Ωστόσο, πιθανό εμφανίζεται και το ενδεχόμενο σε ορισμένες περιπτώσεις (νησιά ακριτικές περιοχές) και η αμόλυβδη να φτάσει σε τέτοια επίπεδα.

Η αύξηση των τιμών των υγρών καυσίμων αποτέλεσε και μια καλή αφορμή για τον ΣΕΒ να επαναδιατυπώσει τις αξιώσεις για μείωση της φορολογίας στο μαζούτ και το ντίζελ που χρησιμοποιεί η βιομηχανία, ενώ σε ερώτηση που έγινε στον πρόεδρο του ΣΕΒ Λ. Αντωνακόπουλο για το αν οι αυξήσεις των καυσίμων θα επιφέρουν αυξήσεις και στα βιομηχανικά προϊόντα, σημείωσε ότι «οι αυξήσεις των καυσίμων επηρεάζουν το κόστος παραγωγής των προϊόντων, ωστόσο για το αν αυτά μετακυλιστούν στην αγορά είναι ζήτημα της κάθε επιχείρησης».

Σύμφωνα με τις ενδεικτικές τιμές (που σε καμία περίπτωση δεν ισχύουν στην πραγματικότητα) οι τιμές των βενζινών ανά περιοχή διαμορφώνονται ως εξής: Λεκανοπέδιο Αττικής και Νομός Θεσσαλονίκης: σούπερ 284,8, αμόλυβδη 268,6 δρχ./ λίτρο, Α` Ζώνη: σούπερ 289,7, αμόλυβδη 273,5 δρχ./λίτρο. Β` Ζώνη σούπερ 292,7, αμόλυβδη 276,5 δρχ./λίτρο. Γ` Ζώνη με ΦΠΑ 18% σούπερ 294,7, αμόλυβδη 278,5 δρχ./λίτρο. Γ` Ζώνη με ΦΠΑ 13% σούπερ 284,9, αμόλυβδη 269,7 δραχμές το λίτρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ