Τετάρτη 30 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2006
800 εκατομμύρια επιπλέον από την τσέπη των εργαζόμενων

Ενα στα τρία ευρώ, που μπαίνουν στα Ταμεία, προέρχονται απευθείας από τους ασφαλισμένους, πέραν της φορολογίας τους

Ενώ οι εισφορές των εργαζομένων αυξάνονται, οι συντάξεις παραμένουν καθηλωμένες σε επίπεδα πείνας και η κυβέρνηση ετοιμάζει νέα χαριστική ρύθμιση για τους μεγαλοοφειλέτες του ΙΚΑ

Eurokinissi

Ενώ οι εισφορές των εργαζομένων αυξάνονται, οι συντάξεις παραμένουν καθηλωμένες σε επίπεδα πείνας και η κυβέρνηση ετοιμάζει νέα χαριστική ρύθμιση για τους μεγαλοοφειλέτες του ΙΚΑ
Οχτακόσια εκατομμύρια ευρώ θα πληρώσουν φέτος παραπάνω οι εργαζόμενοι προς τα ασφαλιστικά τους Ταμεία, σε σύγκριση με το 2005. Η επιβάρυνση αυτή - όπως προκύπτει από τον Κοινωνικό Προϋπολογισμό του 2006 - θα ανεβάσει το συνολικό ποσό των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων στα 9.636.730.000 ευρώ, αύξηση κατά 9%. Ετσι η συμμετοχή των εργαζομένων στα πραγματικά έσοδα των φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης από το 31,75% πέρυσι θα αυξηθεί στο 32,89%. Προκύπτει δηλαδή ότι ένα στα τρία ευρώ, που μπαίνουν στα Ταμεία, προέρχονται απευθείας από τους ασφαλισμένους, πέραν της φορολογίας τους, αλλά και των διαφόρων τελών προς τα Ταμεία που εμφανίζονται στον προϋπολογισμό ως «κοινωνική εισφορά».

Αυτή ακριβώς η επιβάρυνση επιχειρήθηκε χτες από την ηγεσία του υπουργείου Απασχόλησης να παρουσιαστεί ως «κοινωνικό έργο» της κυβέρνησης, αφού σύμφωνα με τον υπουργό Απασχόλησης, Σ. Τσιτουρίδη, και τον υφυπουργό, Γερ. Γιακουμάτο, αυξήθηκαν οι δαπάνες του Κοινωνικού Προϋπολογισμού. Και αυτό, όταν για την ίδια χρονιά η χρηματοδότηση των Ταμείων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό είναι ουσιαστικά καθηλωμένη. Προβλέπεται να δοθούν φέτος 5.251 εκατομμύρια ευρώ από 5.019 εκατομμύρια ευρώ το 2005, ενώ οι δαπάνες για το ΕΚΑΣ «παγώνουν» στα 802 εκατομμύρια ευρώ από τα 800 εκατομμύρια πέρυσι. Ομως, παρά την επαχθή επιβάρυνση των εργαζομένων μέσω των αυξημένων εισφορών τους, οι παροχές όχι μόνο δε βελτιώνονται αλλά χειροτερεύουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι 6 στους 10 συνταξιούχους, από τους 1.358.341, το 2006 λαμβάνουν σύνταξη κάτω από 500 ευρώ.

Απώλειες και από τον τζόγο

Μειωμένες όμως θα είναι κατά 145 εκατομμύρια ευρώ και οι πρόσοδοι της περιουσίας των Ταμείων σε σύγκριση με το 2005. Αν και ο υπουργός δεν έδωσε εξήγηση, το σίγουρο είναι ότι τα «χρηματιστηριακά παίγνια» στα οποία σπρώχνει η κυβέρνηση τις διοικήσεις των Ταμείων έχουν ως αποτέλεσμα φέτος να μετρούνται σοβαρές απώλειες. Ετσι οι πρόσοδοι περιουσίας, αντί του ποσού των 1.196 εκατομμυρίων ευρώ το 2005, φέτος θα μειωθούν στα 1.051 εκατομμύρια ευρώ.

Ο κοινωνικός προϋπολογισμός του έτους που παρουσιάστηκε χτες -και παρά τη σχετικότητα που έχουν πολλά από τα στοιχεία του - αποκάλυψε και το μύθο που έντεχνα καλλιεργείται γύρω από τα περίφημα «ελλείμματα» και τη «βιωσιμότητα» του συστήματος. Οπως προκύπτει, η σχέση εσόδων - εξόδων είναι πλεονασματική. Για φέτος τα Ταμεία που υπάγονται στο υπουργείο Απασχόλησης θα παρουσιάσουν συνολικό πλεόνασμα 1.335 εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα την πενταετία 2002 - 2006 το πλεόνασμα των Ταμείων σε όλους τους κλάδους φτάνει τα 7,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Είναι ακριβώς αυτή η περίοδος που η «βιωσιμότητα» γίνεται το όπλο στα χέρια των κυβερνήσεων, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, για να καθηλωθούν οι συντάξεις στα επίπεδα που προαναφέραμε, να παγιωθεί η υποχρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και ταυτόχρονα να εξαγγέλλονται νέες ανατροπές στο Ασφαλιστικό. Είναι δε χαρακτηριστικό, ότι ερωτηθείς γι' αυτό το στοιχείο, ο υπουργός Απασχόλησης Σ. Τσιτουρίδης απέφυγε να απαντήσει και κατέφυγε στις αναλογιστικές μελέτες που όπως είπε θα δείξουν το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί στο μέλλον.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ