Ο τύμβος των Μαραθωνομάχων |
Ο Σεπτέμβρης είναι εδώ, η δουλιά ξανάρχισε, τα σχολειά σε λίγο ανοίγουν και εμείς οι κάτοικοι της πρωτεύουσας πάμε να οπλιστούμε συνδυάζοντας το «τερπνόν μετά του ωφελίμου». Με μια βόλτα εδώ κοντά στο Μαραθώνα. Να ρίξουμε μια βουτιά, αφού ο καιρός το επιτρέπει ακόμα και να συνεχίσουμε με μια γρήγορη περιήγηση στα αξιοθέατα που είναι πολλά και προσφέρουν όμορφες εικόνες αλλά και γνώσεις. Να σταθούμε μπροστά στα αινιγματικά Κυκλαδικά ειδώλια, ψυχοπομποί στον κάτω κόσμο, που τις γραμμές τους ακολούθησαν πέντε χιλιάδες χρόνια μετά ο Αμεντέο Μοντιλιάνι και ο Κονσταντίν Μπρανκούζι, έργα κλασικά, που δίδαξαν λιτότητα και αφαίρεση στον Πάμπλο Πικάσο.
Στην παραλία του Σχινιά |
Εμείς θα φτάσουμε στην περιοχή διασχίζοντας τη Λίμνη μέσω του φράγματος αφού μάθουμε δυο λόγια γι' αυτό.
Η Αθήνα και τα περίχωρά της υδρεύονταν πριν από τη λειτουργία της Λίμνης από το Αδριάνειο υδραγωγείο που κατασκευάστηκε τον 2ο αιώνα μ.Χ. και από μερικά ιδιωτικά φρεάτια. Το 1925 άρχισαν τα έργα στην περιοχή τα οποία σήμερα υδρεύουν την πρωτεύουσα. Κατασκευάστηκε τεχνητή λίμνη στη συμβολή των χειμάρρων Χαράδρου και Βαρνάβα. Το φράγμα του Μαραθώνα, εκτός από την τεχνική του αρτιότητα έχει ιδιαίτερη γοητεία, γιατί είναι το μόνο σε ολόκληρο τον κόσμο επενδεδυμένο με το πασίγνωστο Πεντελικό μάρμαρο. Η διάβαση κατά μήκος της κορυφής του έχει πλάτος 4,5 μέτρα και μήκος 285. Το φράγμα έχει πλάτος 48 μέτρα στη βάση του και το ύψος του είναι 54 μέτρα. Στο χαμηλότερο σημείο υπάρχει από πεντελικό μάρμαρο αντίγραφο του θησαυρού των Αθηναίων στους Δελφούς.
Eurokinissi |
Αποψη από το Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνα |
Συνεχίζουμε και φθάνουμε στο Σχινιά, για τη βουτιά που λέγαμε, αφού θυμίσουμε λίγα πράγματα για το σημείο. Το πευκοδάσος του Σχινιά το προτιμούν πολλοί για τις καλοκαιρινές σύντομες αποδράσεις. Αυτό το κάποτε μοναδικό παραθαλάσσιο δάσος, και ο υγροβιότοπος έχουν υποστεί τα πάνδεινα (όπως έχει καταγραφεί πολλές φορές από το «Ρ»), για τους Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά και παλιότερα. Ωστόσο, αποτελεί μια από τις πιο πολυσύχναστες παραλίες της Αττικής.
Στο Τσέπι, στο δρόμο για του Μουσείο Μαραθώνα υπάρχει νεκροταφείο της πρωτοελλαδικής περιόδου (2500 π.Χ.). Οι τάφοι είναι ορθογώνιοι και κυκλικοί, ο καθένας με είσοδο και χωριστό περίβολο.
Πλούσιο, με ενδιαφέρουσες συλλογές και εκθέματα είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο της περιοχής. Αξίζει να θαυμάσουμε κεραμικά από τη Νεολιθική έως και την Κλασική εποχή, ευρήματα από τον τύμβο και το τρόπαιο της μάχης του Μαραθώνα, επιτύμβια ανάγλυφα, ανάγλυφα πορτρέτα και επιγραφές, αγάλματα και τόσα άλλα σπουδαία εκθέματα.
Στον περίβολο του Μουσείου Μαραθώνος (περιοχή Βρανά) βρίσκεται ο Κλασικός Τύμβος (ο ονομαζόμενος Τύμβος Πλαταιέων), που έχει διαμέτρο 30 μ. και ύψους 3 μ. Περιλαμβάνει 11 ανδρικές και μια παιδική ταφή.
Στην εύφορη γη της περιοχής, δουλεύουν σκληρά πολλοί μετανάστες |
Στην περιοχή Μπρεξίζα υπάρχει αιγυπτιακό ιερό από το οποίο σώζονται ο περίβολος, το πρόπυλο, η πλακόστρωτη οδός και τα θεμέλια του ναού. Προβλέπεται η δημιουργία ενός μνημειακού συνόλου, όπου θα πάρουν τη θέση τους αντίγραφα των υπερφυσικών αιγυπτιαζόντων αγαλμάτων και του υπερθύρου, που βρίσκονται στο Μουσείο Μαραθώνος και στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.
Ας μην ξεχάσουμε να περάσουμε κι από τον Τύμβο των Μαραθωνομάχων που έχει διάμετρο περίπου 50 μέτρα και κάλυψε τα απανθρακωμένα λείψανα των 192 νεκρών Αθηναίων.
Αν ο ελεύθερος χρόνος μας ήταν περισσότερος, σίγουρα θα επιλέγαμε να παραμείνουμε κι άλλο για να εξερευνήσουμε και τη γύρω περιοχή. Θα πίναμε κι ένα καφεδάκι ή θα τρώγαμε σε κάποιο ταβερνάκι με προσιτές τιμές. Ομως οι υποχρεώσεις τρέχουν, κι εμείς πίσω απ' αυτές... Πάντως, γυρίζουμε «χορτάτοι», μετά από όσα θαυμάσαμε, συζητήσαμε και μάθαμε γι' αυτά, με την υπόσχεση ότι θα επανέλθουμε να γνωρίσουμε κι άλλο την αττική γη.
Eurokinissi |
Η λίμνη και το επιβλητικό φράγμα |