Κυριακή 3 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πρώτα θύματα οι νέοι κι οι γυναίκες

Παπαγεωργίου Βασίλης

Τα πρώτα θύματα της ανεργίας παραμένουν οι νέοι όπως αποτυπώνεται και σε πρόσφατη έκθεση της «Γιούροστατ», όπου η ανεργία στους εργαζόμενους μεταξύ 15 και 24 ετών καταγράφεται στο 17,2% και 16,6% (στην «Ευρώπη των 25» και την Ευρωζώνη αντίστοιχα) όταν το συνολικό ποσοστό ανεργίας φτάνει αντίστοιχα το 8% και το 7,8%. Μάλιστα, στην Πολωνία η ανεργία των νέων «σκαρφαλώνει» στο 31,3%, στη Σλοβακία το 27,4% στη Γαλλία το 21,2%, στο Βέλγιο το 21%.

Καμία έκπληξη δεν προκαλούν οι επίμονες αναφορές των συντακτών της έκθεσης σε «πτώση» της ανεργίας, την ώρα που η εργοδοτική ασυδοσία και η αναζήτηση φτηνότερων εργατικών χεριών σε χώρες εκτός ΕΕ πετά στο δρόμο όλο και περισσότερους εργαζόμενους. Αλλωστε τα κριτήρια με τα οποία η «Γιούροστατ» καταχωρεί κάποιον ως άνεργο (μεταξύ των οποίων είναι το «αν είναι διαθέσιμος να δουλέψει μέσα στις επόμενες δύο βδομάδες» και το «αν αναζήτησε δουλιά τις προηγούμενες τέσσερις βδομάδες») είναι χαρακτηριστικά του «μαγειρέματος»... Εξίσου χαρακτηριστικό του πώς «πέφτει» η ανεργία είναι πως ενώ η ανεργία των γυναικών καταγράφεται - «πεσμένη» υποτίθεται - στο 9,2% και 9% (τα αντίστοιχα ποσοστά στους άνδρες είναι 6,8% και 7,1%), έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απ' τον περασμένο Φλεβάρη, αναφέρει πως πάνω από 3 στις 10 εργαζόμενες (30,9%) στην «Ευρώπη των 25» εργάζονται σε καθεστώς «μερικής απασχόλησης»...

ΒΙΒΛΙΟ
Ιστορίες του Mr Milton

«Το βαπόρι της γραμμής Σάμου - Πειραιά μπήκε στο λιμάνι του Βαθιού, πολύ πριν απ' το γιόμα εκείνης της Κυριακής. Σφύριξε τρεις φορές για να κάνει γνωστή την άφιξή του, μανουβράρισε και πλεύρισε στο μουράγιο»... Ο Μιλτής και τώρα πια «Mr Milton», όταν επέστρεψε στην πατρίδα του, διηγιόταν στους αταξίδευτους συγχωριανούς του ατέλειωτες ιστορίες. Από το ταξίδι με το ποντοπόρο πλοίο που τον έφερε στην Αμερική. Τις πρώτες του δουλιές, στους σιδηροδρόμους, στα ορυχεία, στις φάρμες. Την ανάληψη ευθυνών ως προέδρου μιας κοινότητας ομογενών στο Σικάγο. Την επιχειρηματική του δραστηριότητα και πώς ξέμπλεξε από τη Μαφία. Οι προβληματισμοί του για την «ελεύθερη χώρα», η ωρίμανσή του, οι αναζητήσεις του, το καταστάλαγμά του, συνδεδεμένα με την καθημερινή ζωή του μετανάστη, η νοσταλγία της επιστροφής, η ίδια η επιστροφή, δίνουν υλικό στις ιστορίες που διηγιέται στα καφενεία ο Mr Milton. Εύγλωττη η απορία των συγχωριανών για το πού βρήκε τα δολάρια που έστελνε στην οικογένειά του. Οι «Ιστορίες του Mr Milton», ένα μυθιστόρημα του Σταμάτη Βαλσάμου, αποτελούν τη συνέχεια του μυθιστορήματος «Δάκρυ και ελπίδα». Ολοκληρώνουν έναν κύκλο. Δίνουν την εικόνα της Αμερικής από τις παραμονές του Πρώτου παγκόσμιου πολέμου έως τις παραμονές του μεγάλου κραχ του 1929. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

Κρίστιαν Σβαρτς Σίλινγκ

Ο Δρ Κρίστιαν Σβαρτς Σίλινγκ, πρώην χριστιανοδημοκράτης υπουργός επί κυβερνήσεων Κολ, που παραιτήθηκε με τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, δεν είναι ούτε τυπικός, ούτε διπλωμάτης καριέρας. Ο διορισμός του στη θέση του Υπατου Απεσταλμένου ΟΗΕ και ΕΕ στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, στις αρχές του χρόνου, έγινε αξιοποιώντας το δήθεν προφίλ του φίλου των Βαλκανίων... σ' όλες τις εθνότητες της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Σήμερα, ωστόσο, τα βρίσκει σκούρα αφού δεν καταφέρνει να προχωρήσει όπως ακριβώς θέλουν τα σχέδιά τους τα ιμπεριαλιστικά κέντρα, ΕΕ και όχι μόνο. Ετσι, την περασμένη Πέμπτη, «επέπληξε» τα κόμματα εξουσίας Μουσουλμάνων και Σερβοβόσνιων γιατί δεν ψήφισαν ούτε ένα από τα νομοσχέδια που ήθελε η Δύση: ούτε εκείνα για τη σύσταση μίας κραταιάς ενιαίας κυβέρνησης με έναν πρόεδρο και πρωθυπουργό για όλη την επικράτεια της χώρας, ούτε τα άλλα για τη συγκρότηση ενιαίας αστυνομικής δύναμης, ούτε καν το νομοσχέδιο για «ενιαία» ανώτατη εκπαίδευση.

Και έτσι η Βοσνία - Ερζεγοβίνη εισέρχεται στην προεκλογική περίοδο «άνευ μεταρρυθμίσεων» που θα επιτάχυναν τη διαδικασία για την ένταξή της σε ΕΕ και ΝΑΤΟ. Στον Σίλινγκ απομένει - λόγω των δυσχερειών στο πέρασμα των «μεταρρυθμίσεων» κομμένων στα μέτρα των ιμπεριαλιστών - ο ρόλος του απλού παρατηρητή της θερμής προεκλογικής εκστρατείας Βόσνιων Μουσουλμάνων, Κροατών και Σερβοβόσνιων για τις κάλπες των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών της 1ης Οκτώβρη. Εκλογές που θα είναι κρίσιμες για το μέλλον ενός κρατιδίου που προέκυψε από το σμπαράλιασμα της Γιουγκοσλαβίας.


Δ.Ο.

Η αγωνία να γίνει αγώνας

Εκδηλη ήταν η αγωνία των εργαζομένων του εργοστασίου Ζάχαρης της Λάρισας στην εκδήλωση έναρξης της νέας καμπάνιας, καθώς δεν ξέρουν αν αύριο θα έχουν τη δουλιά τους. Ως γνωστόν, μετά την απόφαση στην ΕΕ για μεγάλη μείωση στην τιμή των τεύτλων και της ζάχαρης, τα πέντε εργοστάσια της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ), αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας και μεθοδεύεται το κλείσιμο μερικών εξ αυτών, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η δουλιά των 2.000 εργαζομένων στην ΕΒΖ και το εισόδημα των 20.000 τευτλοπαραγωγών.

Οι παρευρισκόμενοι στην εκδήλωση εκπρόσωποι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, καθώς και της νομαρχιακής και δημοτικής αρχής Λάρισας, προσπάθησαν, ματαίως, να διασκεδάσουν την αγωνία των εργαζομένων, με λόγια συμπόνιας και υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, όπως και οι τευτλοπαραγωγοί, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως εκφράζοντας την αγωνία τους δεν πρόκειται να λύσουν το πρόβλημά τους. Χρειάζεται να οργανώσουν και να συντονίσουν την πάλη τους για την ανατροπή της αντεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης, παρακάμπτοντας το συνδικαλισμό του συμβιβασμού που τους κρατά «δεμένους στην αναμονή» και, επί της ουσίας, λειτουργεί υπέρ αυτής της πολιτικής, δίνοντάς της τον απαραίτητο χρόνο που χρειάζεται για να προχωρήσει στην υλοποίηση των αντεργατικών - αντιαγροτικών αποφάσεων...

Το εύκολο χαρτί

Το εύκολο χαρτί προς χρήση στα αντιπολιτευτικά παιχνίδια και τη δημαγωγία του ΠΑΣΟΚ αποδείχτηκε για μια ακόμα φορά η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ).

Σε πρόσφατη συνάντηση του προεδρείου με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, αμφότεροι... ανακάλυψαν όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με αναπηρία και πλειοδοτούσαν στα λόγια, προτείνοντας και συμφωνώντας σε υποτιθέμενες παροχές. Σταθερή στη γραμμή στήριξης της πολιτικής που χτυπάει τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα και ιδιαίτερα των αναπήρων απ' τα φτωχά λαϊκά στρώματα, η ΕΣΑμεΑ πρόβαλε αποπροσανατολιστικά αιτήματα, όπως το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα 400 ευρώ το μήνα. Χωρίς να πει κουβέντα αποτέλεσμα ποιας πολιτικής υπάρχουν τα προβλήματα, το ποιοι στήριξαν αυτή την πολιτική και, πάνω απ' όλα, επιδιώκοντας να αποσπάσει την προσοχή απ' τα πραγματικά προβλήματα και αιτήματα που πρέπει να διεκδικούν οι ανάπηροι και οι οικογένειές τους.

Βεβαίως η ηγεσία της ΕΣΑμεΑ δεν έχασε και την ευκαιρία να ζητήσει την αύξηση της επιχορήγησής της προκειμένου να εξακολουθήσει πιο αποτελεσματικά την τακτική στήριξης της αντιλαϊκής πολιτικής, τη χειραγώγηση και τον αποπροσανατολισμό των αναπήρων.

Οι επιδοτήσεις στους μεγαλοαγρότες

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έχει, πολλές φορές, δεσμευτεί ότι οι αγρότες θα εισπράξουν την ενιαία ενίσχυση, που προβλέπεται από τη νέα ΚΑΠ, την 1η Δεκέμβρη. Ηδη, όμως, κυκλοφορούν φήμες ότι θα υπάρξει καθυστέρηση στην πληρωμή και οι επιδοτήσεις πάνε για του χρόνου, το Φλεβάρη. Οι 950.000 δικαιούχοι της ενιαίας ενίσχυσης θα μοιραστούν το ποσό των 2,1 δισ. ευρώ, αλλά ελάχιστοι είναι οι παραγωγοί που θα πάρουν πολλά λεφτά, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία τους θα εισπράξουν πενταροδεκάρες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΑΣΕΓΕΣ, το 16% των δικαιούχων θα εισπράξει το 70% των επιδοτήσεων! Και, βεβαίως, αυτοί που θα τα «πάρουν χοντρά» είναι λίγοι μεγαλοαγρότες. Είναι χαρακτηριστικό ότι 4 - 5 μεγαλοπαραγωγοί θα εισπράττουν 160.000 ευρώ κάτ' έτος μέχρι το 2013!!

Οσο, δε, θα περνούν τα χρόνια με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, τόσο θα χειροτερεύουν τα πράγματα για τους φτωχούς αγρότες και θα καλυτερεύουν για τους πλούσιους. Διότι αυτή η πολιτική προωθεί το μαζικό ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και τη συγκέντρωση της γης στα χέρια αγροτοκαπιταλιστών. Για ν' αντιστραφεί αυτή η πορεία χρειάζεται οι μικρομεσαίοι αγρότες να οργανώσουν την πάλη τους μαζί με τα άλλα λαϊκά στρώματα, για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής, την πολιτική αποδυνάμωση των δυνάμεων του δικομματισμού που τη διαχειρίζονται και την ανάδειξη της Λαϊκής Εξουσίας, που θα εφαρμόσει μια φιλοαγροτική πολιτική.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ