Κυριακή 27 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
Ειρηνόφιλος Εφιάλτης

Ενα γεγονός χωρίς σαφή προσδιορισμό ήρθε να προστεθεί στη μεσανατολική κρίση του Λιβάνου. Πρόκειται για την επίσημη λιβανική κυβέρνηση με το στρατό της. Μετά την πρώτη κιόλας παραβίαση της εκεχειρίας με πυραύλους από το Ισραήλ ο υπουργός Αμυνας του Λιβάνου έσπευσε να απευθυνθεί κατ' ουσία στη «Χεζμπολάχ» λέγοντας ότι οποιαδήποτε απάντηση σε βάρος του Ισραήλ θα θεωρηθεί προδοσία. Αλλά και η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι η αντίσταση και ο στρατός του Λιβάνου θα απαντούν στις παραβιάσεις αυτές κάθε φορά που η κυβέρνηση θα κρίνει αναγκαίο να λάβει την πολιτική απόφαση για τον τερματισμό τους, σύμφωνα με δηλώσεις του βουλευτή της Μοχάμαντ Ράαντ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Al Balad στην οποία τόνισε οτι η αντίσταση θα σεβασθεί την παύση των εχθροπραξιών μέχρι την εφαρμογή πλήρους κατάπαυσης του πυρός. Δεν θα δώσει, είπε, πρόσχημα στον εχθρό για να προχωρήσει σε προκλήσεις και ένοπλες συγκρούσεις τις οποίες το Ισραήλ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για να δικαιολογήσει την παραμονή των δυνάμεών του στον Λίβανο.

Βασική θέση για την αντιμετώπιση της επιθετικότητας του Ισραήλ και των ιμπεριαλιστικών σχεδίων των ευρωατλαντιστών είναι η ενότητα των πολιτικών δυνάμεων του λιβανικού λαού. Αυτή η ενότητα ήδη εκφράζεται από όλες τις πατριωτικές αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις του Λιβάνου με πρώτους τους μαχητές του Λιβανικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Αυτή η ενότητα εκφράζεται στην ένοπλη λαϊκή αντίσταση που τμήμα της είναι και η «Χεζμπολάχ» ως μια μεγάλη λαϊκή οργάνωση.

Την ίδια στιγμή, παρουσιάζεται μια ρευστότητα στη συμμετοχή των ισχυρών ιμπεριαλιστικών κρατών στην πολυεθνική δύναμη. Αυτή δύναται να ερμηνευτεί ως συνέπεια ανταγωνισμού, π.χ., ΗΠΑ - Γαλλία, αλλά αυτό δεν αρκεί. Ο στρατηγικός προσανατολισμός για τη διάλυση της ένοπλης λιβανικής λαϊκής αντίστασης και την εγκαθίδρυση κατοχικού καθεστώτος αυτής ή εκείνης της μορφής παραμένει αναλλοίωτος έστω κι αν γεννά αύξηση ανταγωνισμών ανάμεσα στους ευρωατλαντιστές (Ιταλία και Ισπανία, π.χ., θέλουν να πατήσουν κι αυτοί πόδι στη Μέση Ανατολή).

Στη ζοφερή αυτή εικόνα δολοφονίας κι εξανδραποδισμού του λιβανικού λαού η ελληνική κυβέρνηση δείχνει πολιτική συμπεριφορά Εφιάλτη που θέλει να μοιάζει ειρηνόφιλος. Η ήδη υπάρχουσα κυβερνητική ανακοίνωση αναφέρει τη διάθεση μεταγωγικού για τη μεταφορά στρατευμάτων της πολυεθνικής και φρεγάτας με επάνδρωση ελικοπτέρου και «ειδικών κομάντος» για νηοψίες στη θάλασσα της περιοχής. Αυτό σημαίνει ότι αναλαμβάνει τον από θάλασσα αποκλεισμό της «Χεζμπολάχ», δηλαδή της ένοπλης λαϊκής αντίστασης. Είναι ένα κατάπτυστο «εμπάργκο» για λογαριασμό του Ισραήλ. Απομένουν οι πρακτικές διευθετήσεις για την εφαρμογή στα σχέδια κατοχής του Λιβάνου. Οποιαδήποτε αναφορά σε τυχόν αποφάσεις του χειραγωγημένου ΝΑΤΟκρατούμενου ΟΗΕ με τον θλιβερό του ΓΓ είναι το διάφανο πέπλο που προσπαθεί να καλύψει την εγκληματική πραγματικότητα. Οι όποιες εφιαλτικές περιοδείες της Ελληνίδας ΥΠΕΞ, κ. Ντόρας Μπακογιάννη, στη Μέση Ανατολή εντάσσονται στο πλαίσιο τακτοποίησης των ευρωατλαντικών ιμπεριαλιστικών καπιταλιστικών επιδιώξεων προσδοκώντας ένα κόκαλο της μεσανατολικής λείας για την εθνικά ύποπτη ελληνική αστική τάξη.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε τεντωμένο σχοινί(2013-08-04 00:00:00.0)
Εκαναν την ανάγκη φιλοτιμία(2006-08-20 00:00:00.0)
Υποκρισίας βάθος απύθμενο(2006-08-13 00:00:00.0)
Προς νέα εμπλοκή(2006-07-30 00:00:00.0)
Απειλές Σαρόν και προς Δαμασκό - Βηρυτό(2002-04-04 00:00:00.0)
Επεκτείνεται η ζώνη κατοχής(1999-02-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ