Κυριακή 13 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
Υποκρισίας βάθος απύθμενο

Μια άκρως ενδιαφέρουσα εξέλιξη προοιωνίζεται στο ζήτημα του Λιβάνου. Πρόκειται για τη συζητούμενη έλευση 15.000 ανδρών του λιβανικού στρατού στο Νότιο Λίβανο στη θέση της «Χεζμπολάχ». Υπενθυμίζεται ότι από την αρχή ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωνε υποκριτικά: «Εμείς υπερασπίζουμε τη λιβανική κυβέρνηση και υποστηρίζουμε την αποκλειστική επιβολή της στο σύνολο του Λιβάνου». Επομένως η έλευση του λιβανικού στρατού ως βασικό στοιχείο της κυβέρνησης ήταν πάντα αποδεκτή. Ομως με μια μόνο έννοια, ότι θα υποχρέωνε τη διάλυση της «Χεζμπολάχ». Την ίδια θέση είχε κι η Ευρωπαϊκή Ενωση. Το Ισραήλ κρατούσε πάντα επιφυλάξεις διατυπώνοντας τον όρο ότι η «Χεζμπολάχ» δε θα ενταχθεί στο λιβανικό στρατό, που θα αποτελέσει την κύρια μάχιμη δύναμή του.

Αυτή η ευρωατλαντική επιδίωξη εξουδετερώνει τη «Χεζμπολάχ», δηλαδή το ένοπλο μάχιμο τμήμα της λιβανικής λαϊκής αντίστασης και μετατρέπει τον επίσημο λιβανικό στρατό σε έστω και ακούσιο φορέα των ιμπεριαλιστών. Αυτή η από την αρχή επιδίωξη των Ευρωατλαντιστών έρχεται στο προσκήνιο με τη μορφή των 15.000 Λιβανέζων στρατιωτών στο Νότιο Λίβανο. Την πρόταση φέρεται να τη διατυπώνει ο πρωθυπουργός του Λιβάνου. Είναι πρόωρο οποιοδήποτε συμπέρασμα για τη συγκεκριμένη μορφή υλοποίησης της πρότασης, εάν θα γίνει, και της διαμόρφωσης του πρακτικού περιεχομένου της. Ωστόσο, είναι εξίσου πρόωρος κι ο χαρακτηρισμός της ως «θετικού βήματος». Η πορεία θα δείξει.

Η σκανδαλώδης έως κι εξευτελιστική συμπεριφορά του ΟΗΕ συνεχίζεται. Σε πείσμα βασικών αρχών του Καταστατικού του Χάρτη και του Διεθνούς Δικαίου αρνείται να πάρει έστω κι ένα ψήφισμα καταδίκης του Ισραήλ. Ποδηγετημένος από τον ευρωατλαντισμό ακολουθεί τον αιματηρό του μονόδρομο. Η ελληνική κυβέρνηση με περίσσια υποκριτική ειρηνοφιλία συμβάλλει με τον τρόπο της στην ιμπεριαλιστική δολοφονία, για να αναπτύξει τον... ανθρωπιστικό χαρακτήρα των εράνων... λες και πρόκειται για ταμείο φιλοπτώχων. Στους ειρηνευτικούς οίστρους της ΥΠΕΞ κ. Ντόρας Μπακογιάννη ήρθε να προστεθεί η... βροντερή ειρηνευτική φωνή του ΥΠΕΘΑ κ. Β. Μεϊμαράκη. Ωστόσο, δεν αποκλείει τη συμμετοχή ελληνικού στρατού στην πολυεθνική δύναμη δολοφόνων στο Λίβανο, αρκεί η δολοφονική αποστολή να εκπληροί ορισμένους όρους.

Υποκρισίας βάθος απύθμενο.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ