Παρασκευή 18 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΚΚΙΝΙΑ
Τιμή στους ήρωες του Μπλόκου

Με τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδας (Νίκαια, Καλάβρυτα, Δίστομο, Κάνδανος και Χορτιάτης) ξεκίνησαν χτες οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τα θύματα των ναζί κατακτητών στο Μπλόκο της Κοκκινιάς τον Αύγουστο του 1944, που διοργανώνει ο Δήμος Νίκαιας σε συνεργασία με τις Αντιστασιακές οργανώσεις της πόλης.

Κατά τη συνεδρίαση, συζητήθηκε το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων 1940 - 44 και πάρθηκε απόφαση για ένταση των αγώνων για διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων για το διάστημα 1940 - 1944. Στο αίτημά τους αυτό, όπως αναφέρθηκε, η επιτροπή που έχει συγκροτηθεί, έχει συζητήσει και έχουν τη στήριξη του ΚΚΕ και του ΣΥΝ, ενώ το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ δεν τους έχουν δεχτεί ακόμα.

Στο θέμα τοποθετήθηκε και η Βέρα Νικολαΐδου βουλευτής Πειραιά του ΚΚΕ και πρώην δήμαρχος Νίκαιας, η οποία αναφέρθηκε στις σημαντικές πρωτοβουλίες που είχε πάρει στο παρελθόν ο δήμος της Νίκαιας, αλλά που οι επόμενες διοικήσεις, πιστές στην πολιτική του δικομματισμού, δε συνέχισαν. Παράλληλα, εξέφρασε την έμπρακτη στήριξη του ΚΚΕ στο αίτημά τους με κάθε τρόπο και μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση με τον σημερινό δήμαρχο Στέλιο Μπενετάτο. Στη συνέχεια, εκδόθηκε ψήφισμα καταδίκης του ιμπεριαλισμού και των δολοφονικών επιθέσεων του Ισραήλ σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού και του λαού του Λιβάνου.

Ο δήμαρχος Νίκαιας Στέλιος Μπενετάτος, μεταξύ άλλων, τόνισε πως η ιστορία της Εθνικής Αντίστασης πρέπει να διδάσκεται στα σχολεία και πως όταν καταδικάζουμε τον πόλεμο πρέπει να καταδικάζουμε και την ΕΕ που με την πολιτική της τον στηρίζει.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων σε όλα τα σημεία της πόλης που δολοφονήθηκαν πατριώτες και στη συνέχεια συγκεντρώθηκαν στη Μάνδρα του Μπλόκου όπου έγινε κατάθεση στεφάνων, ομιλία του δημάρχου Στέλιου Μπενετάτου και εκπροσώπων των αντιστασιακών οργανώσεων. Ο Νίκανδρος Κεπέσης απήγγειλε ένα ποίημα - ωδή για την Κοκκινιά και η εκδήλωση έκλεισε με συναυλία με αντιστασιακά τραγούδια από τον ερμηνευτή Στέφανο Ψαραδάκο.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και η βουλευτής Πειραιά του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη.

Την Κυριακή 20 Αυγούστου στην πλατεία 17ης Αυγούστου 1944 θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο και θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί εκπροσώπων Αντιστασιακών Οργανώσεων, ομιλία του Δημάρχου Νίκαιας Στέλιου Μπενετάτου και πορεία προς το Γ΄ Νεκροταφείο στο κοινοτάφειο των εκτελεσμένων.

Τη Δευτέρα 21 Αυγούστου ο χώρος της Μάνδρας θα φιλοξενήσει μονοήμερο Τουρνουά Σκακιού τύπου «active-rapid» αφιερωμένο στα θύματα του Μπλόκου της Κοκκινιάς.

Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν την Τρίτη 22 Αυγούστου με τη Διεξαγωγή του 14ου Διεθνούς Σκακιστικού Τουρνουά (open) «Τιμή στην Εθνική Αντίσταση» σε συνεργασία με τον ΟΦΟΝ. Το τουρνουά θα πραγματοποιηθεί στη μεγάλη αίθουσα της «Μηχανικής Καλλιέργειας» (Θηβών 245) από τις 10π.μ.-11μ.μ. και θα διαρκέσει έως τις 29 Αυγούστου.

«Τιμάμε τους ήρωες του μπλόκου»

«Με τους αγώνες μας για λαϊκή κυριαρχία τιμάμε τους ήρωες του Μπλόκου». Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Ενότητα Νίκαιας», επισημαίνοντας ότι συνεχίζει με τους μαζικούς ταξικούς αγώνες της και μέσα από το χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να τιμά τους ήρωες του Μπλόκου της Κοκκινιάς.

Στην ανακοίνωση τονίζεται: «Εξήντα δύο χρόνια μετά το αιματοκύλισμα της Κοκκινιάς από τους Ναζί κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους, η πόλη μας συνεχίζει να πρωτοστατεί στη λαϊκή αντίσταση υπερασπίζοντας το δικαίωμα του λαού και της νεολαίας να ζει σ' έναν κόσμο ειρηνικό. Η αυτοθυσία του λαού της Κοκκινιάς και η μαζική συσπείρωσή του στην ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση ενάντια στο φασισμό και στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, είναι ζωντανή παρακαταθήκη για τις νέες γενιές στον αγώνα τους ενάντια στον ιμπεριαλισμό.

Σήμερα που η ιμπεριαλιστική νέα τάξη πραγμάτων δολοφονεί τους λαούς του κόσμου, τιμάμε τους εκτελεσμένους του Μπλόκου της Κοκκινιάς, δυναμώνοντας ακόμα περισσότερο το αντιιμπεριαλιστικό φιλειρηνικό κίνημα. Στην Κοκκινιά της Αντίστασης και της διεκδίκησης, καταλήγει η ανακοίνωση, συνεχίζουμε με αγώνες για να αλλάξουν οι συσχετισμοί δύναμης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, για μια Τοπική Αυτοδιοίκηση συμπαραστάτη στους αγώνες των εργαζομένων, των γυναικών και της νεολαίας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ξεκινούν οι εκδηλώσεις(2009-08-11 00:00:00.0)
Την Κυριακή, 17 Αυγούστου, αρχίζουν οι εκδηλώσεις(2008-08-15 00:00:00.0)
Αρχίζουν την Κυριακή 17 Αυγούστου(2008-08-14 00:00:00.0)
17 - 25 Αυγούστου οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης(2008-08-07 00:00:00.0)
Ξεκινούν οι εκδηλώσεις για το Μπλόκο της Κοκκινιάς(2007-08-14 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις για το Μπλόκο(2004-08-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ