Πέμπτη 3 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΑΡΒΑΡΗ ΕΠΙΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΟ ΛΙΒΑΝΟ
Κλιμάκωση της σφαγής για τη ... «δημιουργία νέων δεδομένων»

Παρατείνεται το «παζάρι» στο Συμβούλιο Ασφαλείας, δίνοντας περαιτέρω περιθώριο στον ισραηλινό στρατό να συνεχίσει τη βάρβαρη επίθεσή του

Το θανατικό στο Νότιο Λίβανο συνεχίζεται

Associated Press

Το θανατικό στο Νότιο Λίβανο συνεχίζεται
ΒΗΡΥΤΟΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Από αέρος, θαλάσσης αλλά και εδάφους σφυροκοπιέται ο Νότιος Λίβανος, από τις δυτικές μέχρι τις ανατολικές του περιοχές. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχει περίπτωση κατάπαυσης του πυρός πριν να αναπτυχθεί διεθνής δύναμη στο Νότιο Λίβανο. Η δήλωση αυτή συνέπεσε με τις πληροφορίες που θέλουν την ισραηλινή ηγεσία να ζήτησε άλλο ένα 10ήμερο περιθώριο «δράσης» από την Ουάσιγκτον, που συνεχίζει την τακτική της ολιγωρίας, για τη «δημιουργία νέων δεδομένων στο έδαφος», δηλαδή να έχουν εκκαθαρίσει την περιοχή.

Την ίδια στιγμή, την υποστήριξή τους στο σχέδιο του Λιβανέζου πρωθυπουργού, Φουάντ Σινιόρα, εξέφρασαν, από τη Βηρυτό, όπου βρέθηκαν, χτες, οι υπουργοί Εξωτερικών της Αιγύπτου και της Ιορδανίας. Το σχέδιο Σινιόρα προβλέπει άμεση κατάπαυση του πυρός, ανταλλαγή αιχμαλώτων, αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τα κατεχόμενα αγροκτήματα Σεμπάα (με στόχο να περάσουν προσωρινά υπό την εποπτεία του ΟΗΕ) και στη συνέχεια ανάπτυξη διεθνούς δύναμης υπό τον ΟΗΕ, όπως και Λιβανέζων στρατιωτών στο Νότιο Λίβανο. Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου εντάσσει και τον αφοπλισμό της «Χεζμπολάχ» στο σχέδιό του, διευκρινίζοντας ότι θα πραγματοποιηθεί στην τελική φάση εφαρμογής και μετά από ενδο-λιβανικές διαπραγματεύσεις στη βάση της συμφωνίας του Τάεφ (1989).

Με το σχέδιο Σινιόρα δήλωσε ότι συμφωνεί και ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών, Μιγκέλ Ανχέλ Μορατίνος, που βρέθηκε, χτες, στη Βηρυτό και σήμερα μεταβαίνει στη Δαμασκό. Ο Μορατίνος, όπως και ο Ιταλός ομόλογός του, υποστήριξε ότι δεν μπορεί να αναπτυχθεί διεθνής δύναμη αν δεν υπάρξει πλήρης κατάπαυση του πυρός και ότι «η ισραηλινή δράση απειλεί να διεθνοποιήσει την κρίση».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, από την άλλη, υποστήριξε ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα κλιμακωθούν μέχρις ότου «καθαριστεί» ο Νότιος Λίβανος από τη «Χεζμπολάχ». Ο Ολμέρτ χαρακτήρισε τη Συρία μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης, διαφωνώντας με τις απόψεις ορισμένων ηγεσιών (Γαλλία, Ιταλία, Ρωσία). Επίσης, υποστήριξε ότι οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις «έχουν εξολοθρεύσει τις υποδομές της "Χεζμπολάχ"», κάτι που διαψεύστηκε στην πράξη από τη βροχή ρουκετών προς το Βόρειο Ισραήλ. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απέκλεισε, εμμέσως, κάθε πιθανότητα ανταλλαγής αιχμαλώτων αν και φέρεται να εγγυήθηκε για «ορισμένες ασφαλείς διόδους ανθρωπιστικής βοήθειας διά θαλάσσης και εδάφους».

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός της Συρίας, σε τηλεφωνική συνομιλία με το Λιβανέζο ομόλογό του, έθεσε στη διάθεση του Λιβάνου τις συριακές στρατιωτικές δυνάμεις. Ο θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, προειδοποίησε ότι «η αιματοχυσία που προκαλούν οι σιωνιστές με τις αμερικανικές πλάτες, θα οδηγήσει σε καταστροφικό πλήγμα εναντίον τους από τους μουσουλμάνους».

Σκληρό παζάρι στον ΟΗΕ

«Πραγματική πρόοδος» εκτίμησε ότι γίνεται, τις τελευταίες ώρες, σε διπλωματικό επίπεδο ο Λευκός Οίκος ενώ τόσο η Κοντολίζα Ράις όσο και άλλοι αξιωματούχοι δήλωναν ότι «μια εκεχειρία είναι θέμα ημερών». Εντούτοις, η Ουάσιγκτον επιμένει σε εκεχειρία «υπό όρους», κάτι που, όπως όλα δείχνουν, δεν αποδέχονται άλλα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως η Γαλλία.

Για «βήματα προόδου» έκανε λόγο και ο Γάλλος πρέσβης στον ΟΗΕ. Ομως, μέχρι χτες βράδυ, το Παρίσι φερόταν αποφασισμένο να μποϊκοτάρει την προγραμματισμένη, για σήμερα, συνεδρίαση για τη σύσταση διεθνούς δύναμης επιμένοντας ότι «είναι πρόωρη κίνηση εφόσον δεν υπάρχει κατάπαυση του πυρός». Το πιθανότερο ήταν η σύνοδος αυτή να αναβληθεί επ' αόριστον. Εντονη δυσαρέσκεια για την «αμερικανική τακτική ολιγωρίας, που εμποδίζει την υιοθέτηση της οποιασδήποτε απόφασης κρίνεται ότι επικρίνει το Ισραήλ», εξέφρασε ο Ρώσος πρέσβης στα Ηνωμένα Εθνη.

Ανηλεές σφυροκόπημα

Με πλοία, αεροσκάφη, πυροβολικό, τεθωρακισμένα, ο ισραηλινός στρατός σφυροκοπά ανηλεώς, από χτες τα ξημερώματα, θέσεις στο Νότιο Λίβανο, από την Τύρο έως το Μπααλμπέκ. Το περιστατικό που προβάλλεται περισσότερο από όλα τα ισραηλινά ΜΜΕ είναι η επιχείρηση κομάντος, τη νύχτα, σε νοσοκομείο στην πόλη Μπααλμπέκ, κατά την οποία αναφέρεται ότι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν τουλάχιστον 10 ένοπλοι της «Χεζμπολάχ» και ότι συνελήφθησαν 5 που μεταφέρθηκαν με ελικόπτερα στο Ισραήλ. Ορισμένες πηγές υποστηρίζουν ότι υπήρχαν υποψίες πως στο νοσοκομείο κρατούνταν οι 2 συλληφθέντες Ισραηλινοί στρατιώτες. Η «Χεζμπολάχ» επιβεβαίωσε την επιχείρηση αλλά όχι τις απώλειες ή τις συλλήψεις, υποστηρίζοντας ότι επρόκειτο για πολίτες.

Οι Ισραηλινοί έχουν προειδοποιήσει ότι θα πληγεί το οτιδήποτε κινείται προς το νότο ακόμη και αν φέρει εμφανώς διακριτικά του ΟΗΕ, ή του Τύπου ή του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού. Επίσης, με φυλλάδια καλούν τους μαχητές της «Χεζμπολάχ» να παραδοθούν, προειδοποιώντας ότι «είναι ο μόνος τρόπος να μείνουν ζωντανοί». Σύμφωνα με τις ελάχιστες πληροφορίες, χτες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 3 Λιβανέζοι στρατιώτες και 15 άμαχοι στην ευρύτερη περιοχή της Τύρου και της Μπααλμπέκ, όμως ο απολογισμός κρίνεται ανεπαρκής.

Ισραηλινές στρατιωτικές πηγές διέρρεαν ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας περί τις 20.000 Ισραηλινοί στρατιώτες πέρασαν τη γραμμή των συνόρων, με τελικό στόχο να εκδιώξουν, προφανώς ό,τι είναι ζωντανό, πέρα από τον ποταμό Λιτάνι. Επισήμως, χτες, τραυματίστηκαν 5 Ισραηλινοί στρατιώτες σε μάχες στις περιοχές Μαϊντίμπ και Αϊτα αλ Σάαμπ (χτες σκοτώθηκαν εκεί 3 Ισραηλινοί στρατιώτες και τραυματίστηκαν 25).

Την ίδια ώρα, τουλάχιστον 190 πύραυλοι έπλητταν τις πόλεις Σαφέντ, Μααλότ, Τιβεριάδα, Καρμιέλ, Κιριάτ Σμόνα, Ναχαρίγια, Ρος Πίνα και Μπέατ Σεάν, καταγράφοντας ρεκόρ τόσο στον αριθμό όσο και στο βεληνεκές των πληγμάτων, καθώς έφθασε περίπου τα 70 χιλιόμετρα εντός ισραηλινού εδάφους. Ενας Ισραηλινός πολίτης σκοτώθηκε και 19 τραυματίστηκαν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ