Πέμπτη 3 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Πρέπει να αφοπλίσουμε τη Χεζμπολάχ»

Ξεκάθαρος ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ για τη συμμετοχή της χώρας στη στρατιωτική δύναμη κατοχής, που προετοιμάζουν οι ιμπεριαλιστές στο Λίβανο

Εντελώς ξεκάθαρα, πλέον, η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει πως στη διεθνή στρατιωτική δύναμη που προτείνει να πάει στο Λίβανο επιφυλάσσει ρόλο καθόλου ...ειρηνευτικό. Αλλά του αφοπλισμού της «Χεζμπολάχ».

Συγκεκριμένα χτες, ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ Γ. Κουμουτσάκος, για πρώτη φορά ονομάτισε ανοιχτά τη «Χεζμπολάχ» ως στόχο της δύναμης αυτής, προχωρώντας και σε ανακρίβειες, για να δικαιολογήσει την τέτοια θέση της ελληνικής κυβέρνησης.

Σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ», ερωτηθείς για τους σκοπούς της πολεμικής αυτής αποστολής και αν η ελληνική κυβέρνηση έθεσε θέμα αφοπλισμού της «Χεζμπολάχ», απάντησε ότι «πρέπει να υπάρξει, σύμφωνα με τις αποφάσεις 1559 και 1680 του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αποκατάσταση της πλήρους κυριαρχίας της κυβέρνησης του Λιβάνου σε όλο το έδαφος της χώρας. Για να υπάρχει πλήρης αποκατάσταση της κυριαρχίας, αυτό εμπεριέχει - και αναγράφεται και στις συγκεκριμένες αποφάσεις που σας ανέφερα - και τον αφοπλισμό παραστρατιωτικών ή άλλων ακραίων ομάδων».

Προχώρησε όμως κι ένα βήμα παραπέρα, υποστηρίζοντας ψευδώς - ή έστω εκ παραδρομής - ότι «στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, τις οποίες ανέφερα, περιλαμβάνεται και η "Χεζμπολάχ", η οποία νομίζω ότι και συγκεκριμένα αναφέρεται».

Το αληθές είναι πως η «Χεζμπολάχ» δεν αναφέρεται συγκεκριμένα και ονομαστικά σ' αυτές τις αποφάσεις. Και αυτό, παρότι ασκήθηκαν τεράστιες πιέσεις από τις ΗΠΑ να γίνει αυτό. Και πώς αλλιώς, αφού η «Χεζμπολάχ» είναι σημαντική πολιτική δύναμη του Λιβάνου, με εκλεγμένους βουλευτές. Πέραν του κυριότερου, φυσικά, που είναι ότι πρόκειται για εσωτερικό ζήτημα του ίδιου του Λιβάνου και του λαού του να αποφασίζει για την ύπαρξη και ένοπλη δράση ή τον αφοπλισμό και τη διάλυση των οργανώσεών του.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ