Πέμπτη 20 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΟΑΕΔ
Βρώμικη επίθεση σε βάρος των μουσουλμάνων ανέργων της Ζώνης

Με στόχο να χτυπήσει συνολικά τα δικαιώματα των εργαζομένων στον κλάδο, διώκει ποινικά 240 εργάτες που διεκδίκησαν αγωνιστικά το εποχιακό επίδομα

Από τη μαζική συγκέντρωση των μουσουλμάνων εργατών της Ζώνης στην Ξάνθη στα τέλη του περασμένου Δεκέμβρη
Από τη μαζική συγκέντρωση των μουσουλμάνων εργατών της Ζώνης στην Ξάνθη στα τέλη του περασμένου Δεκέμβρη
Πρωτοφανή στα χρονικά - όσον αφορά στο περιεχόμενό της - επίθεση σε βάρος των εργαζομένων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης και ιδιαίτερα των μουσουλμάνων, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από την κυβέρνηση της ΝΔ. Μια άθλια επίθεση που αποτελεί ανοιχτή πρόκληση για όλους τους εργαζόμενους της χώρας. Σε μια επίδειξη πυγμής, που κάνει χειροπιαστό το αντεργατικό της μένος και με ξεκάθαρο το στόχο να στείλει σε αυτόν τον κλάδο, με τις γνωστές ιστορικές αγωνιστικές καταβολές, το μήνυμα να «καθίσει στ' αυγά» του, η κυβέρνηση, μέσω του ΟΑΕΔ, διώκει ποινικά εκατοντάδες μουσουλμάνους ανέργους της Ζώνης, επειδή υπεράσπισαν αγωνιστικά την κατάκτησή τους και διεκδίκησαν να τους καταβληθεί το έκτακτο εποχιακό επίδομα για το 2005. Επειδή διεκδίκησαν 746 ευρώ!

Ταυτόχρονα, γίνεται καθαρό ότι με αυτόν τον άθλιο τρόπο η κυβέρνηση, την ίδια στιγμή που προσφέρει απλόχερα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε εφοπλιστές, επιχειρηματίες, συνολικά στο μεγάλο κεφάλαιο, επιδιώκει να «κόψει» διά παντός ακόμα και αυτό το πενιχρό επίδομα, για τους ανέργους της Ζώνης. Δηλαδή, να «τιμωρήσει» και από πάνω τα θύματα της αντεργατικής πολιτικής που εφαρμόζει.

Αθλια βιομηχανία διώξεων

Την άθλια επιχείρηση έχει αναλάβει να βγάλει σε πέρας ο διοικητής του ΟΑΕΔ Γ. Βερναδάκης. Στις 16 Δεκέμβρη του 2005, ο Βερναδάκης κατέθεσε στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών μηνυτήρια αναφορά σε βάρος κατ' αρχήν 240 μουσουλμάνων ανέργων διότι, λέει, «παρανόμως ελάμβαναν το εν λόγω επίδομα και παρανόμως αιτούνται την καταβολή του για το διάστημα του έτους 2005 με την υποβολή νέων αιτήσεων»!

Τα πρώτα εξιλαστήρια θύματα, όπως έγινε γνωστό, από τα ονόματα που έχει στείλει στην εισαγγελία, είναι αμμοβολιστές από την περιοχή της Θράκης (Ξάνθη - Κομοτηνή κλπ.), των οποίων τα μεροκάματα δεν υπερβαίνουν τα 50 και 60 το χρόνο!

Μάλιστα, το βρώμικο σχέδιο έχει αρχίσει από τον Οκτώβρη του 2005 οπότε και με αγωνιστικές κινητοποιήσεις είχε αρχίσει να καταβάλλεται το επίδομα. Ο διοικητής του ΟΑΕΔ είχε δώσει εντολή, αυτό να μη δοθεί σε άνεργους Πομάκους της Ζώνης, στην πλειοψηφία τους αμμοβολιστές, καθαριστές και βαφείς. Το πρόσχημα που προέβαλλε ήταν ότι, κατά διαστήματα, οι εργαζόμενοι αυτοί δε δούλευαν στην Ελλάδα και έτσι «δήλωσαν ψευδώς» ότι δικαιούνται το επίδομα! Αυτό όταν είναι γνωστό και στον τελευταίο ότι όλοι οι εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων της Ζώνης κάποιες φορές στέλνονται από τους εργολάβους της Ζώνης για κάποιες μέρες ή και για μήνες, σε αποστολές στο εξωτερικό για να εκτελέσουν επισκευαστικές εργασίες σε πλοία!

Επιπλέον, απειλεί εμμέσως και τα σωματεία της Ζώνης, που οργάνωσαν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις για την καταβολή του επιδόματος σε όλους τους ανέργους, καθώς αξιώνει να «ενεργήσει» η εισαγγελία «και για όσους ενδεχόμενα συγκάλυψαν ή παρότρυναν τους εν λόγω εργαζόμενους στην υποβολή των ψευδών αυτών δηλώσεων για τη χορήγηση του εποχιακού επιδόματος»!

Η πρόκληση θα πάρει απάντηση

Η Πανελλήνια Ενωση Αμμοβολιστών - Καθαριστών με καταγγελία της προς τον πρωθυπουργό και όλους τους αρμόδιους τονίζει ότι οι άνεργοι που έχουν κληθεί σε απολογία δεν τους έχει καταβληθεί το επίδομα! Και ξεκαθαρίζει ότι τα σωματεία της Ζώνης «δε θα αφήσουν αναπάντητη αυτή την προκλητική επίθεση» και ότι «ο αυταρχισμός και η τρομοκρατία σε βάρος αυτού του κλάδου, που όλοι γνωρίζουν τις αγωνιστικές του παρακαταθήκες και τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις του δεν περνάει». Και συμπληρώνει: «Αν η κυβέρνηση επιθυμεί μετωπική σύγκρουση με τον κλάδο μας θα την έχει. Εμείς όχι μόνο δε θα υποκύψουμε, αλλά καθημερινά θα είμαστε απέναντι σε αυτή την πολιτική, θα είμαστε στην πρώτη γραμμή των αγώνων μέχρι την ανατροπή της».

Καλεί όλους τους εργαζόμενους και άνεργους της χώρας «να βγάλουν τα αναγκαία συμπεράσματα, να συμπαρασταθούν με κάθε τρόπο στο δίκαιο αγώνα μας και ταυτόχρονα να αποδοκιμάσουν στην πράξη αυτή την πολιτική και τους εκφραστές της». Δηλώνει ότι δε θα πάψουν οι κινητοποιήσεις μέχρι το επίδομα να καταβάλλεται σε όλους ανεξαιρέτως τους εργαζόμενους και απαιτούν από τον πρωθυπουργό να πάρει «ξεκάθαρα θέση και να πάψει αυτή τη στιγμή η δίωξη, σε αντίθετη περίπτωση θα φέρει αυτός συνολικά την ευθύνη».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ