Πέμπτη 13 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΟ ΛΙΒΑΝΟ
Πολεμική κλιμάκωση

Στόχους κοντά στη Βηρυτό βομβαρδίζει ο ισραηλινός στρατός, μετά την αιχμαλωσία δύο Ισραηλινών στρατιωτών από κομάντος της «Χεζμπολάχ»

Το ισραηλινό πυροβολικό σε πλήρη ανάπτυξη βομβάρδιζε χτες το βράδυ στόχους στο Λίβανο

Associated Press

Το ισραηλινό πυροβολικό σε πλήρη ανάπτυξη βομβάρδιζε χτες το βράδυ στόχους στο Λίβανο
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΒΗΡΥΤΟΣ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-

Σε εμπόλεμη κατάσταση βρίσκεται, από χτες τα ξημερώματα, η μεθοριακή περιοχή μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ. Μέχρι αργά το βράδυ αναμενόταν η τελική εντολή από την πολιτική ηγεσία, ενώ ισραηλινά αεροσκάφη και πλοία σφυροκοπούσαν, ήδη, θέσεις νοτίως της Βηρυτού. Στόχοι, κυρίως, κεντρικές οδικές αρτηρίες και πιθανολογούμενες θέσεις της «Χεζμπολάχ», αλλά και της παλαιστινιακής οργάνωσης «Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης - Γενική Διοίκηση», που στρατοπεδεύει στο Νότιο Λίβανο.

Ολα ξεκίνησαν τα ξημερώματα, όταν υπό την κάλυψη ενός μπαράζ ρουκετών μαχητές της «Χεζμπολάχ» εισχώρησαν εντός ισραηλινού εδάφους, στη βορειοανατολική μεθόριο. Επληξαν 2 ισραηλινά στρατιωτικά οχήματα. Σκοτώθηκαν 3 Ισραηλινοί στρατιώτες, τραυματίστηκαν 2, ενώ αιχμαλωτίστηκαν άλλοι 2 συνάδελφοί τους. Ο ισραηλινός στρατός αντέδρασε άμεσα, στέλνοντας ενισχύσεις στην περιοχή και εξαπολύοντας αεροπορικές επιδρομές στο Νότιο Λίβανο για να καλύψει εισβολή ομάδας χερσαίων δυνάμεων προκειμένου να εντοπιστούν οι δύο απαχθέντες.

Κατά τη διάρκεια των μαχών που ξέσπασαν ανατινάχτηκε ένα ισραηλινό τανκ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν άλλοι 4 Ισραηλινοί στρατιώτες και ένας 5ος να χάσει τη ζωή του, αργότερα, στο πλαίσιο συγκρούσεων στην ευρύτερη περιοχή. Μέχρι το βράδυ, ισραηλινές θαλάσσιες και εναέριες δυνάμεις είχαν πλήξει τουλάχιστον 40 στόχους στο Νότιο και Κεντρικό Λίβανο.

Οπως ανακοινώθηκε από τη λιβανική πλευρά, από τις ισραηλινές επιδρομές σκοτώθηκε 1 μαχητής της «Χεζμπολάχ» και 2 Λιβανέζοι πολίτες, ενώ τραυματίστηκε και 1 Λιβανέζος στρατιώτης, όταν ισραηλινός πύραυλος έπληξε την οδική γέφυρα Κασμίγια, που συνδέει τις κεντρικές περιοχές του Λιβάνου με το νότο. Την ίδια ώρα στο Ισραήλ καλούνταν όλες οι εφεδρείες σε μερική επιστράτευση, με προτεραιότητα σε όσους έχουν υπηρετήσει στο Νότιο Λίβανο. Μέχρι το βράδυ, χιλιάδες Ισραηλινοί στρατιώτες είχαν συγκεντρωθεί στη λιβανο-ισραηλινή μεθόριο, ενώ οι κάτοικοι της περιοχής διατάχθηκαν να εγκαταλείψουν την περιοχή και να χρησιμοποιήσουν τα καταφύγια.

Ισραηλινές απειλές κατά πάντων

«Πράξη πολέμου» χαρακτήρισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός την επιδρομή της «Χεζμπολάχ» και προειδοποίησε ότι «η ισραηλινή απάντηση θα είναι οδυνηρή». Μέχρι αργά συνεχιζόταν η συνεδρίαση του ισραηλινού Υπουργικού Συμβουλίου, που εξέταζε τις προτάσεις στις οποίες κατέληξαν τα μέλη του συμβουλίου ασφαλείας της χώρας. Σύμφωνα με διαρροές, οι προτάσεις του συμβουλίου ασφαλείας συγκλίνουν στην κλιμάκωση της στρατιωτικής απάντησης του Ισραήλ στο Λίβανο, κυρίως με επιδρομές στις κεντρικές περιοχές, προκειμένου να αποτραπεί η μετακίνηση των 2 απαχθέντων και να πιεστεί η «Χεζμπολάχ», που διατηρεί την πλειοψηφία των δυνάμεών της στο νότο.

Ο Ολμέρτ, όπως και άλλοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι κατέστησαν υπεύθυνη την κυβέρνηση του Λιβάνου και την απείλησαν ότι «θα πληρώσει». Επίσης, εξαπέλυσαν νέες επιθέσεις κατά της Δαμασκού, κατηγορώντας την ότι βρίσκεται πίσω από τη «Χεζμπολάχ» και ότι, επίσης, θα πληρώσει αυτές τις επιλογές.

Από την άλλη, ο επικεφαλής της «Χεζμπολάχ» Σεΐκ Χασάν Νασράλαχ δήλωνε ότι «μοναδικός τρόπος απελευθέρωσης των ομήρων είναι η ανταλλαγή με αιχμαλώτους του ισραηλινού στρατού». Υποστήριξε ότι η πρωινή επιχείρηση «είναι ένας τρόπος να στραφούν τα βλέμματα και στους χιλιάδες Παλαιστινίους και Αραβες κρατουμένους του Ισραήλ». Απέφυγε, επίσης, να ξεκαθαρίσει αν αναφέρεται μόνο σε Λιβανέζους κρατούμενους ή και σε Παλαιστινίους. Κατέληξε ότι στόχος δεν είναι «ένας πόλεμος», αλλά «αν το Ισραήλ επιχειρήσει κλιμάκωση θα υπάρξει ανάλογη απάντηση».

Η λιβανική κυβέρνηση, με ανακοίνωσή της, πήρε αποστάσεις από τις ενέργειες της «Χεζμπολάχ» και προθυμοποιήθηκε «να διαμεσολαβήσει για αποκλιμάκωση». Καταδικάζει, επίσης, τις ισραηλινές επιθέσεις. Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της συριακής κυβέρνησης Φαρούκ αλ Σάρα' α υποστήριξε ότι «η κατοχή προκαλεί τον παλαιστινιακό και το λιβανικό λαό και οι οργανώσεις αντίστασής τους είναι αυτές που αποφασίζουν το καλύτερο δυνατό».

Την απελευθέρωση των Ισραηλινών στρατιωτών ζήτησαν η ΕΕ, η Ουάσιγκτον και ο ΟΗΕ, ζητώντας για άλλη μια φορά στη λογική «των ίσων αποστάσεων», αυτοσυγκράτηση και αποκλιμάκωση εκατέρωθεν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές κλιμακώνονται(2024-05-10 00:00:00.0)
Πολλαπλασιάζονται οι αιματηρές εχθροπραξίες στα σύνορα(2023-10-24 00:00:00.0)
Πολεμικά επεισόδια στα σύνορα Λιβάνου - Ισραήλ(2023-10-16 00:00:00.0)
Προετοιμάζονται για τον «επόμενο γύρο» του πολέμου...(2006-08-22 00:00:00.0)
Κατεδαφίσεις, συλλήψεις και ένταση(2003-01-22 00:00:00.0)
Αμετανόητα συνεχίζουν τους βομβαρδισμούς(1996-04-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ