Δεν έχει αναληφθεί ευθύνη για τις βομβιστικές επιθέσεις σε τρένα
ΒΟΜΒΑΗ.--
Στους 200 νεκρούς και πάνω από 700 τραυματίες - από τους οποίους αρκετοί σε σοβαρή κατάσταση - έφθασε χτες το βράδυ ο τραγικός απολογισμός των 8 εκρήξεων που σημειώθηκαν προχτές σε αστικούς σιδηροδρόμους, στην οικονομική πρωτεύουσα της Ινδίας, Βομβάη, σε ώρα αιχμής, όταν χιλιάδες άνθρωποι χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Την ίδια στιγμή, η Ινδία, μέσω του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, αξίωνε από το Πακιστάν να διαλύσει τις «τρομοκρατικές υποδομές», χωρίς ωστόσο να απευθύνει συγκεκριμένες κατηγορίες.
Από την πλευρά του ο Ινδός πρωθυπουργός Μανμοχάν Σινγκ, σε ομιλία του προς το έθνος, κάλεσε χτες τους Ινδούς να παραμείνουν ενωμένοι και προειδοποίησε τους «εχθρούς του κράτους που επιχειρούν να περιστείλουν την ειρήνη και την ευημερία».
Στο μεταξύ, ο αρχηγός της περιφερειακής αστυνομίας δήλωσε χτες ότι οι επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν είναι ενδεικτικές της δράσης της «Λάσκαρ-ε-Τάιμπα», μιας εξτρεμιστικής ισλαμικής οργάνωσης που έχει έδρα το Πακιστάν και δρα στο ινδικό Κασμίρ, αλλά πρόσθεσε ότι η αστυνομία περιμένει την έκθεση των εμπειρογνωμόνων για να το επιβεβαιώσει. Ωστόσο η «Λάσκαρ-ε-Τάιμπα» σε δηλώσεις του εκπροσώπου της οργάνωσης στο Γαλλικό Πρακτορείο απέρριψε ήδη αυτές τις κατηγορίες, τονίζοντας ότι καταδικάζει τις εκρήξεις στα τρένα της Βομβάης και πως πρόκειται για «απάνθρωπες» σφαγές. «Ο δικός μας ιερός πόλεμος στοχεύει μόνο τα ινδικά στρατεύματα στο Κασμίρ», υποστήριξε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης, Αμπντουλάχ Γαζναβί.