Τετάρτη 5 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Γιουρούσι στα εναπομείναντα δικαιώματα

Το στόχο κυβέρνησης και κεφαλαίου για την επιμήκυνση του εργάσιμου βίου επιβεβαίωσε χτες ο υπουργός Απασχόλησης

Από την κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στις 15 Ιούνη για την κοινωνική ασφάλιση
Από την κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στις 15 Ιούνη για την κοινωνική ασφάλιση
Η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης αλλά και ο επανακαθορισμός των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων ώστε πολλά από αυτά να αποχαρακτηριστούν, είναι οι βασικοί στόχοι της κυβέρνησης της ΝΔ στην επίθεση που έχει εξαπολύσει κατά των όποιων ασφαλιστικών δικαιωμάτων έχουν απομείνει, συνεχίζοντας την αντιασφαλιστική πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Αυτό επιβεβαίωσε ο υπουργός Απασχόλησης, Σ. Τσιτουρίδης, στα πλαίσια χτεσινής συνέντευξης Τύπου.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με τα όρια συνταξιοδότησης, ο υπουργός απάντησε: «Υπάρχει ο στόχος που είναι κοινά αποδεκτός, της επιμήκυνσης του επαγγελματικού, εργασιακού βίου. Κανείς δεν είναι ευτυχής όταν άνθρωποι στα 50, στα 55 ή και μικρότερης ηλικίας είναι αναγκασμένοι να βγαίνουν σε πρόωρη συνταξιοδότηση». Ετσι, ο υπουργός επιχειρεί να παρουσιάσει ως πρόωρη συνταξιοδότηση το αναφαίρετο δικαίωμα πολλών κατηγοριών εργαζομένων, όπως μανάδες με ανήλικα παιδιά ή ανάπηροι να βγαίνουν στη σύνταξη με λιγότερα χρόνια εργασίας συγκριτικά με τα γενικά όρια. Ουσιαστικά, επιχειρεί να παρουσιάσει ως προνόμια δικαιώματα που είναι βασισμένα πάνω σε πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων.

Επίσης, ο υπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση ήδη εφαρμόζει «μια νομοθεσία την οποία δεν τόλμησαν να εφαρμόσουν αυτοί που την υιοθέτησαν», εννοώντας προφανώς τον αντιασφαλιστικό νόμο 3029 του ΠΑΣΟΚ (γνωστό ως νόμο Ρέππα) ο οποίος αύξησε τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια και έθεσε το νομικό πλαίσιο αποχαρακτηρισμού των ΒΑΕ, τον οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ αξιοποιεί και προωθεί. Πριν το Πάσχα, όπως είχε ο ίδιος πει, θα υπάρξει νέα λίστα - σαφώς μικρότερη - που θα ισχύει για όσους ασφαλιστούν από το 2008 και μετά.

Τέλος, κάλεσε τους «κοινωνικούς εταίρους» να συμμετέχουν στο «διάλογο» για το ασφαλιστικό, ενώ προσπάθησε να καλλιεργήσει την αντίληψη τεχνοκρατικής αντιμετώπισης του ασφαλιστικού συγκαλύπτοντας έτσι ότι είναι ζήτημα κυρίως πολιτικό.

Κοινωνική πολιτική με... ξένα κόλλυβα

Κατά τ' άλλα, στα όσα ειπώθηκαν για τις παροχές του Οργανισμού Εργατικής Εστίας ήταν άλλη μια προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ να εμφανίσει ότι ασκεί κοινωνική πολιτική, ενώ είναι γνωστό ότι ο ΟΕΕ χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τους δικαιούχους του, δηλαδή τους εργαζόμενους. Αλλωστε, τόσο ο αριθμός των δικαιούχων που απολαμβάνουν τις παροχές του ΟΕΕ όσο και το ύψος των παροχών είναι πολύ μακριά από τις ανάγκες των εργαζομένων. Ετσι, δεν προσφέρεται για θριαμβολογία το γεγονός ότι φέτος 320.000 εργαζόμενοι πήραν δελτία κοινωνικού τουρισμού τη στιγμή που οι δικαιούχοι του ΟΕΕ είναι πάνω από 4,5 εκατομμύρια και, επίσης, πάνω από δύο εκατομμύρια ζουν κάτω από τα όρια φτώχειας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ