Τετάρτη 5 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Τσιμέντο» γίνεται ο Ελαιώνας

Παπαγεωργίου Βασίλης

Γύρω στα 170.000 τετραγωνικά μέτρα τσιμέντου θα «φυτευτούν» στον Ελαιώνα, σύμφωνα με τροπολογία που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιάς. Κι έτσι, ένας από τους ελάχιστους άκτιστους μέχρι σήμερα χώρους της Αθήνας, όπου ακόμη και το ισχύον Προεδρικό Διάταγμα του 1996 προέβλεπε να αναπτυχθεί ένας μεγάλος όγκος πρασίνου και να μετατραπεί σ' έναν επιτακτικά αναγκαίο πνεύμονα οξυγόνου της ασφυκτιούσας πρωτεύουσας, παραδίδεται στην κερδοσκοπική ασυδοσία του μεγάλου κεφαλαίου. Κι αυτά για την ώρα, αφού υπάρχουν κι άλλοι χώροι στον Ελαιώνα προς εκμετάλλευση...

Κι ενώ ο διάδοχος της Ντ. Μπακογιάννη και νυν δήμαρχος της Αθήνας, Θ. Μπεχράκης, άκρως ικανοποιημένος, μιλούσε για «σημαντική ημέρα για την πόλη της Αθήνας», οι υποψήφιοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, Ν. Κακλαμάνης και Κ. Σκανδαλίδης αντίστοιχα, απέφυγαν τον παραμικρό σχολιασμό. Προφανώς, είχαν άλλες ασχολίες. Ισως, ο πρώτος έψαχνε να βρει τον υποψήφιο αντιδήμαρχο της καθημερινότητας και ο δεύτερος να έκανε πρόβες για το ρόλο του δημάρχου της γειτονιάς...

Οι «βοηθοί» των εργατών...

Ο λόγος για τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Κιλκίς Δ. Βουλγαράκη, που πρόσφατα απέκτησε και επίσημα καθήκοντα συνεργάτη του υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Σάββα Τσιτουρίδη, στον Οργανισμό Εργατικής Εστίας. Και όπως έσπευσε να δηλώσει, από τη θέση αυτή, θα προσπαθήσει να... βοηθήσει τους εργαζόμενους και να στηρίξει το έργο του υπουργείου. Εχει δώσει διαπιστευτήρια για το πώς εννοεί τη «βοήθεια» προς τους εργαζόμενους όταν έβαλε πλάτη για να περάσει «αναίμακτα» το κλείσιμο των Βαφείων Κιλκίς. Αλλά και πρόσφατα, όταν, ενώ γνώριζε πως πάει για κλείσιμο το εργοστάσιο της «Cremline» του προέδρου του ΣΕΒ, περίμενε χωρίς καμία αντίδραση την ανακοίνωση του λουκέτου.

Από τέτοια βοήθεια, το μόνο που μπορούν να κάνουν οι εργαζόμενοι είναι να φυλάγονται...

Προεκλογικό γιουχάισμα...

«Πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι». Νομάρχης, δήμαρχος Χαλκίδας, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Εύβοιας, το Επιμελητήριο, ο Εμπορικός Σύλλογος Χαλκίδας και το Εργατικό Κέντρο, δηλαδή ένα συνονθύλευμα κυρίως ΠΑΣΟΚο-Νεοδημοκρατών, που τώρα προεκλογικά τους έπιασε το αγωνιστικό τους... για να διεκδικήσουν από την κυβέρνηση και τον Σουφλιά την κατασκευή του οδικού δικτύου της Εύβοιας. Αφού, λοιπόν, όλα τα χρόνια - που οι ίδιοι βρίσκονται «στα πράγματα» και δικές τους κυβερνήσεις βρίσκονται στην εξουσία - σιώπησαν και έπαθαν οσφυοκαμψία, αποφάσισαν να «δείξουν» τα δόντια τους.

Επειδή γνώριζαν ότι οι εργαζόμενοι και ο λαός θα τους γυρίσουν την πλάτη, γι' αυτό δεν ανήγγειλαν συγκέντρωση ή συλλαλητήριο, αλλά μόνο συναυλία με τον Β. Παπακωνσταντίνου, το βράδυ της περασμένης Πέμπτης στο «Στρογγυλό» της Χαλκίδας. Σκέφτηκαν δε ότι εκεί θα μπορέσουν, μπροστά σε χιλιάδες λαού, να ψηφοθηρήσουν, λέγοντας τα δικά τους... Ελα, όμως, «που υπολόγισαν χωρίς τον ξενοδόχο». Γιατί όταν ήρθε η ώρα (9 το βράδυ) και ανέβηκαν όλοι μαζί στην εξέδρα που είχε στηθεί για τη συναυλία, ο κόσμος - νεολαία ιδιαίτερα - άρχισε να τους γιουχάρει και να ζητάει την εμφάνιση του τραγουδιστή!

Οπότε κάτι ψέλλισε ο νομάρχης Θ. Μπουραντάς και «μην τον είδατε τον Παναή»! Κατέβηκαν κακήν - κακώς, κάτω. Καλά λειτούργησε το «αισθητήριο» του λαού και της νεολαίας, αφού γνωρίζουν αυτούς που τον χαρατσώνουν (θέλουν να του επιβάλουν και νέα διόδια στο νέο δρόμο Σχηματάρι - Χαλκίδα), που δεν τους βλέπουν συμπαραστάτες στα προβλήματα και στους αγώνες τους, αλλά αντίθετα τους έχουν ταυτίσει με την εφαρμογή και το πέρασμα της αντιλαϊκής - αντεργατικής πολιτικής...

«Ευχές» κι ευχές

Συνεχίζει να... θυμάται τις γειτονιές της Αθήνας ο Νικήτας Κακλαμάνης. Παράλληλα, και κατά πρώτο λόγο, δεν ξεχνά να δίνει τα διαπιστευτήριά του στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Προχτές, περιόδευσε στα Ανω και Κάτω Πετράλωνα και το Θησείο και δήλωσε πως «αν δεν τις προχωρήσεις (σ.σ. τις γειτονιές της Αθήνας) με τα πόδια, αν δεν τις δεις με τα μάτια σου, αν δεν ακούσεις τους πολίτες τι έχουν να σου πουν με τα αυτιά σου, δεν μπορούν να σου δώσουν τη σωστή εικόνα». Οι γειτονιές τις Αθήνας - και κυρίως οι άνθρωποί της - πλήττονται από την πολιτική που χρόνια υποστηρίζει ο κ. Κακλαμάνης. Οι ευχές του μόνο υποκριτικές μπορούν να χαρακτηριστούν.

Αντίθετα στις... άλλες ευχές του - με αφορμή την επικείμενη κατάθεση τροπολογίας στη Βουλή για τη διπλή ανάπλαση Βοτανικού και Λ. Αλεξάνδρας - ο κ. Κακλαμάνης είναι ειλικρινέστατος: «Το όνειρο ετών των φίλων του Παναθηναϊκού και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του Βοτανικού παίρνει σάρκα και οστά. Ελπίζω ότι, αν όχι ακριβώς μέσα στο χρονοδιάγραμμα του 2008, τα 100 χρόνια του Παναθηναϊκού θα γιορταστούν στο νέο γήπεδό του». Στο όνομα του... φίλαθλου πνεύματος παραχωρείται σε μια ιδιωτική επιχείρηση - όπως η ΠΑΕ Παναθηναϊκός - δωρεάν μια τεράστια έκταση. Κι έτσι πρέπει κάθε λίγο και λιγάκι ο κ. Κακλαμάνης να τονίζει τα... φίλαθλα αισθήματά του. Το παν είναι να ξέρεις σε ποιον εύχεσαι και σε ποιον προσφέρεις στην πράξη. Κι εδώ τα πράγματα είναι προφανή...

Η υποκρισία ξεχείλισε...

Μια υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο ξεδιπλώνεται τις τελευταίες μέρες τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας, όσο και από τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με το θέμα της βάσης εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση.

Η κυβέρνηση, υποτιμώντας τη νοημοσύνη του κόσμου, ισχυρίζεται πως με τη βάση του 10 θα βελτιώσει το επίπεδο της ανώτατης εκπαίδευσης. Λες και οι σπουδές στην ανώτατη εκπαίδευση είναι πραγματικά επιστημονικές, υψηλού επιπέδου, λες και εξασφαλίζονται από το κράτος οι όροι για να σπουδάσουν οι νέοι (δωρεάν συγγράμματα, στέγαση, σίτιση, μεταφορά, βιβλιοθήκες, υποδομή, πρόσβαση στα πολιτιστικά αγαθά, κ.ά.) και ...το μόνο πρόβλημα είναι οι φοιτητές που μπαίνουν με βαθμό κάτω από 10; Οταν το σχολείο δε μορφώνει τους μαθητές αλλά τους φορτώνει με ένα μάτσο δεξιότητες, όσο ψηλό βαθμό κι αν πάρουν στις εξετάσεις κανένα επίπεδο δεν εξασφαλίζεται. Οι εξετάσεις δε μετρούν το επίπεδο της μόρφωσης, αλλά αποτελούν ένα διαγωνισμό κατάταξης. Γι' αυτό με το συγκεκριμένο σύστημα εκπαίδευσης δεν έχει κανένα νόημα η βάση του 10.

Η άλλη πλευρά του νομίσματος είναι η υποκρισία του ΠΑΣΟΚ για τα επαρχιακά Τμήματα που ενδεχομένως να κλείσουν και μαζί τους για τις καφετερίες, τα σούπερ μάρκετ και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια που θα μείνουν χωρίς πελάτες. Δε φαίνεται να προβληματίζεται όμως το ΠΑΣΟΚ, που έσπειρε σε όλη την Ελλάδα σχολές και Τμήματα χωρίς αντίκρισμα, χωρίς επιστημονικό αντικείμενο σπουδών και χωρίς υποδομή! Δεν προβληματίζεται που αυτά τα Τμήματα δεν τα επιλέγουν καν οι υποψήφιοι ή τα επιλέγουν ως τελευταία λύση απελπισίας, μόνο και μόνο για να έχουν ένα «άδειο» χαρτί στα χέρια τους...

Το πραγματικό πρόβλημα που αναδεικνύεται από τα αποτελέσματα των φετινών εξετάσεων είναι ότι δεν υπάρχει, δεν προσφέρεται στους μαθητές που τελειώνουν το Λύκειο άλλη λύση για τη συνέχεια των σπουδών τους από την ανώτατη εκπαίδευση. Τα διάφορα κέντρα κατάρτισης είναι πεταμένα εκτός εκπαιδευτικού συστήματος, είναι στην πλειοψηφία τους ιδιωτικά και πανάκριβα και το αποτέλεσμα είναι η «παραγωγή» αναλώσιμων εργαζομένων έτοιμων για άγρια εκμετάλλευση από τους εργοδότες.

Το αίτημα για δημιουργία δημόσιων και δωρεάν μεταλυκειακών επαγγελματικών σχολών μέσα στο εκπαιδευτικό σύστημα αποκτά ιδιαίτερη σημασία, γίνεται απολύτως κατανοητό σ' αυτές τις συνθήκες. Γιατί το πρόβλημα που προκύπτει με πιο έντονο τρόπο τώρα με τη βάση του 10, είναι πρόβλημα εκπαίδευσης κι όχι πρόβλημα χαρτιών, τίτλων σπουδών και καταρτίσεων. Φυσικά και δεν μπορεί όλοι όσοι τελειώνουν το Λύκειο να γίνονται επιστήμονες. Ομως, το κράτος οφείλει να εξασφαλίζει υψηλού επιπέδου επαγγελματική εκπαίδευση για όσα παιδιά το επιθυμούν, αντί να κλείνει τις πόρτες του εκπαιδευτικού συστήματος σε όσους μένουν εκτός ανώτατης εκπαίδευσης.


Γιάννα ΣΤΡΕΒΙΝΑ

Εκτελεί εντολές...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΚΑΛΟ δεν άνοιξε τέτοια συζήτηση ο υποψήφιος της ΝΔ για το Δήμο της Αθήνας, Νικήτας Κακλαμάνης, υποσχόμενος ότι θα ...λύσει τα προβλήματα από τις διαδηλώσεις στο κέντρο της πόλης.

Προφανώς, το «έχει πιάσει» ανάποδα το όλο πράγμα. Τα προβλήματα είναι που προκαλούν τις διαδηλώσεις και όχι οι διαδηλώσεις τα προβλήματα. Και δε νομίζουμε ότι ο Ν. Κακλαμάνης προτίθεται να ...ανατρέψει τις εφαρμοζόμενες πολιτικές.

Οπότε ας εγκαταλείψει πάραυτα αυτού του είδους τις συζητήσεις, που μόνο σε αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις και χτύπημα των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων μπορούν να οδηγήσουν.

Εκτός κι αν δεν πρόκειται για προεκλογικούς ελιγμούς, αλλά για σαφείς εντολές περιορισμού των κινητοποιήσεων των εργαζομένων που πρέπει να εκτελέσει.

ΦΟΒΕΡΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ εκεί στο υπουργείο Υγείας, αντάξια του υπουργού Δ. Αβραμόπουλου. Το Συντονιστικό Οργανο Τομέα Υγείας (ναι, υπήρχε τέτοιο πράγμα!) μετονομάζεται σε Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας, χωρίς τίποτε φυσικά να αλλάζει στη χρηματοδότηση και τη στελέχωση των υπηρεσιών του.

Αυτό, λοιπόν, το «Κέντρο Επιχειρήσεων» θα παρεμβαίνει σε περιπτώσεις επιδημιών, μολύνσεων και, γενικώς, περιπτώσεις απειλής της δημόσιας υγείας. Δεν μπορείτε να πείτε ...αρκετά «χολιγουντιανή» η όλη υπόθεση.

Το ότι η δημόσια υγεία είναι το τελευταίο πράγμα που μπορεί να διασφαλιστεί από τους υπολειτουργούντες μηχανισμούς των αρμόδιων υπουργείων, ενώ, επίσης, είναι το τελευταίο πράγμα που λαμβάνεται υπόψη όταν αποφασίζονται μέτρα ελέγχου προϊόντων ή υπηρεσιών στην ΕΕ, αυτό συνεχίζει να μην απασχολεί κανέναν από τους κυβερνώντες.

Αλλα είπαμε. Ζούμε σε περιόδους όπου στο μόνο που στοχεύουν οι κυβερνώντες είναι να κερδίσουν πρόσκαιρες εντυπώσεις και να κάνουν θόρυβο. Ολη η συζήτηση να γίνεται μακριά από την ουσία των πραγμάτων.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Κριτήρια ψήφου

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Αξιολόγηση», «Δία βίου εκπαίδευση» και ίδρυση «μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων», ακόμη και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ήταν μερικές από τις προτάσεις του νομάρχη Ιωαννίνων Αλέκου Καχριμάνη (ΝΔ) στην πρόσφατη προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση του Νομαρχιακού Συμβουλίου για την Παιδεία. Την ίδια στιγμή, οι δημοτικές αρχές Ιωαννίνων και Ανατολής (κι αυτές ΝΔ) προχωρούσαν στην υλοποίηση προγράμματος «τοπικής πρωτοβουλίας απασχόλησης» για 363 ανέργους (273 στο δήμο Ιωαννίνων και 90 σ' αυτόν της Ανατολής). Με άλλα λόγια, θέλουν μ' ένα σμπάρο να χτυπήσουν δυο τρυγόνια μαζί. Και να ρουσφετολογήσουν, ενόψει των επικείμενων δημοτικών εκλογών, εκμεταλλευόμενες το οξύτατο πρόβλημα ανεργίας της περιοχής και να προωθήσουν σε τοπικό επίπεδο την κυβερνητική πολιτική της επιδότησης των επιχειρήσεων και της παραπέρα επέκτασης των αντιδραστικών εργασιακών σχέσεων και της ανασφάλιστης εργασίας. Κατά τ' άλλα, τόσο ο νομάρχης όσο και οι προαναφερόμενες δημοτικές αρχές, κόπτονται για τα λαϊκά προβλήματα. Πάντα, όμως, στο πλαίσιο της γενικότερης αντιλαϊκής πολιτικής, τόσο προηγούμενα, όταν ήταν κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ, όσο και τώρα, με τη ΝΔ.

Τείχη και «τείχη»...

Κάθε άλλο παρά εμπνευσμένη ήταν η αναφορά του Αλ. Αλαβάνου σε ομιλία του στα Πετράλωνα, χτες, πως «το πολιτικοστρατιωτικό τείχος στο Βερολίνο μπορεί να έπεσε, εμφανίζεται όμως ένα νέο, κοινωνικό τείχος που χωρίζει τις μεγαλουπόλεις του κόσμου σε ζώνες ευημερίας και σε ζώνες ανέχειας, ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς»! Λες και είναι κάτι νέο αυτό το τείχος που «ανακαλύπτει» ο πρόεδρος του ΣΥΝ. Από καταβολής ταξικών κοινωνιών, υπάρχουν τενεκεδομαχαλάδες που ζουν με λιγότερα απ' όσα βρίσκονται στους κάδους απορριμμάτων προαστίων που έγιναν συνώνυμα του πλούτου και της χλιδής. Μόνο που, πώς να το κάνουμε, δε συμβιβάζεται η ανησυχία για τη γιγάντωση των ταξικών ανισοτήτων με την επικρότηση της πτώσης του τείχους, της ανατροπής δηλαδή του σοσιαλισμού. Γιατί κατ' ουσίαν ο Αλ. Αλαβάνος επικροτεί την απουσία της θετικής επίδρασης του σοσιαλισμού στο κίνημα και τις κατακτήσεις του, αλλά και τα τείχη που υψώθηκαν στο εσωτερικό των πρώην σοσιαλιστικών χωρών, οι κάτοικοι των οποίων έμαθαν σήμερα τι πάει να πει παραγκούπολη, εξαθλίωση, πείνα, άστεγοι, ανεργία...

«Δημοσκοπήσεις»...

Αναγνώστης της εφημερίδας επικοινώνησε χτες μαζί μας και μας κατήγγειλε ότι του τηλεφώνησαν από γνωστή εταιρία δημοσκοπήσεων και τον ρώτησαν ποιον θα επέλεγε ανάμεσα στους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για την υπερνομαρχία Αθήνας - Πειραιά. Οταν διαμαρτυρήθηκε, λέγοντάς τους πως υπάρχουν κι άλλοι υποψήφιοι και πως με αυτό που κάνουν χειραγωγούν και παραπλανούν το λαό, απλά του έκλεισαν το τηλέφωνο. Ενα ακόμα δείγμα της «εγκυρότητας» των δημοσκοπήσεων και μια ακόμα απόδειξη των όρων υπό τους οποίους θα διεξαχθεί η μάχη και αυτών των εκλογών, με τους εκλεκτούς του δικομματισμού να απολαμβάνουν κάθε είδους στήριξη.

Μεταξεταστέοι...

Γράφαμε τις προάλλες ότι είναι φτηνή υπεκφυγή η στάση του προεδρείου και της πλειοψηφίας του Διοικητικού Συμβουλίου της Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) να μην εισαγάγουν - με διάφορα προσχήματα - για συζήτηση το θέμα της Παιδείας, όπως είχε ζητήσει επίμονα η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών».

Στο τελευταίο όμως ΔΣ έλειψαν και τα προσχήματα. Οταν η «Πανεπιστημονική» έθεσε και πάλι το θέμα της Παιδείας, η πλειοψηφία του ΔΣ προσπάθησε να κρύψει τη στήριξή της στην αντιλαϊκή πολιτική με το «επιχείρημα» της άγνοιας του νομοσχεδίου που ξεσήκωσε τη σπουδάζουσα νεολαία. Ετσι οι 8 σύμβουλοι της ΔΗΚΙ (παράταξη που στηρίζει η ΝΔ) ζήτησαν να γίνει συζήτηση το Σεπτέμβρη, ενώ μαζί τους συντάχτηκαν και οι σύμβουλοι του «Ιατρικού Συναγερμού» (που στηρίζεται απ' το ΛΑΟΣ) και της «Ανεξάρτητης Κίνησης Ιατρών». Οι τρεις σύμβουλοι της ΠΑΣΚ Γιατρών ψήφισαν να συζητηθεί στο τέλος της συνεδρίασης (όπως, δηλαδή την είχε κάνει γυριστή η πλειοψηφία του ΔΣ σε προηγούμενη συνεδρίαση). Οι σύμβουλοι των άλλων παρατάξεων έλειπαν...

Δηλαδή, η πλειοψηφία των συμβούλων στο ΔΣ του ΙΣΑ έμειναν μεταξεταστέοι στην έκφραση αλληλεγγύης προς τους αγωνιζόμενους νέους. Αρίστευσαν όμως στη στήριξη της αντιλαϊκής πολιτικής...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη

Μια βδομάδα τώρα η ισραηλινή κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας ως αφορμή την απαγωγή ενός Ισραηλινού στρατιώτη, πλήττει το οτιδήποτε θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως θεμέλιο στοιχειώδους λειτουργίας ενός κράτους. Προσπαθεί να κονιορτοποιήσει, με τους πυραύλους της, την εναπομείνασα αξιοπιστία της Παλαιστινιακής Αρχής, του Προέδρου Αμπάς και της κυβέρνησης της «Χαμάς». Προσπαθεί να γονατίσει συνολικά τον παλαιστινιακό λαό.

Με αφορμή την απαγωγή, η ισραηλινή ηγεσία απροκάλυπτα έχει εξαπολύσει εκστρατεία ενάντια στην παλαιστινιακή ηγεσία και ειδικότερα στην κυβέρνηση της «Χαμάς». Μιας κυβέρνησης, που ο οποιοσδήποτε έχει κάθε δικαίωμα να διαφωνεί με πολλές από τις θέσεις, τις επιλογές και τη στάση της, όμως, δεν μπορεί να αγνοηθεί ότι εκλέχτηκε εντελώς δημοκρατικά από τον παλαιστινιακό λαό.

Από το Γενάρη μέχρι σήμερα, το Ισραήλ δείχνει απροκάλυπτα ότι μπορεί να ζητούσε «διαφανείς και δημοκρατικές» παλαιστινιακές εκλογές, αλλά θα αποδεχόταν το αποτέλεσμά τους μόνο αν του ήταν αρεστό. Τα ισραηλινά σχέδια δεν είναι κρυφά: Μονομερείς λύσεις, περαιτέρω προσαρτήσεις εδαφών, περισσότερες εκδιώξεις Παλαιστινίων από την πατρίδα τους, λόγω των εφιαλτικών συνθηκών, δημιουργία «κράτους» με νησίδες ασύνδετης γης που δε θα είναι φυσικά βιώσιμο. Δε θα είναι παρά ένας «χαρτοπόλεμος» εδαφών πλήρως υποταγμένων και εξαρτημένων στις ισραηλινές διαθέσεις.

Με βάση τη μέχρι σήμερα τακτική των ισραηλινών ηγεσιών, αν δεν υπήρχε η απαγωγή του στρατιώτη, θα εφευρισκόταν μια αφορμή για την παρούσα κλιμάκωση. Γιατί η προοπτική επίτευξης συμφωνίας μεταξύ των παλαιστινιακών οργανώσεων στη βάση μιας ενιαίας πολιτικής στρατηγικής, μετά από χρόνια παθητικότητας, που θα έφερνε στο τραπέζι συγκεκριμένες θέσεις, μη διαπραγματεύσιμες σε έναν ατελείωτο κύκλο πιέσεων και υποχωρήσεων, δεν είναι συμβατή με το πρόσχημα της «ανυπαρξίας συνομιλητή» που προβάλλει το Ισραήλ.

Πόσο μάλλον, που ο παλαιστινιακός λαός, δεκαετίες τώρα, παρά τα όποια λάθη, αντιξοότητες, συνθήκες, είναι παράδειγμα αγώνα, για τους λαούς της περιοχής και πολύ ευρύτερα. Παράδειγμα που πρέπει να κατασταλεί με την ωμή βία, αν δεν καταστεί δυνατόν να εξευτελιστεί (με καλλιέργεια κλίματος εμφυλίου, κ.ά.) Το μήνυμα δεν αφορά μόνο τους Παλαιστινίους. Αφορά τους Ιρακινούς αλλά και όλους τους λαούς: Η αντίσταση απέναντι στο «δίκαιο του ισχυρού» είναι «τρομοκρατικό έγκλημα» που τιμωρείται με θάνατο.

Και αποστολέας δεν είναι μόνο το Τελ Αβίβ. Είναι όλοι όσοι σιωπούν, ισοσκελίζουν ευθύνες μεταξύ κατακτητή και κατεχόμενου, ψελλίζουν ευχολόγια «εκατέρωθεν αυτοσυγκράτησης». Ολοι όσοι χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τους αμάχους, την ανθρωπιστική τραγωδία ή το σεβασμό των δικαιωμάτων, την ώρα που παρατηρούν άπρακτοι την εξόντωση του παλαιστινιακού λαού. Οι επιθέσεις κατά των Παλαιστινίων, ο αγώνας τους για τα στοιχειώδη της ανθρώπινης ύπαρξης και αξιοπρέπειας είναι, αν μη τι άλλο, αγώνας όλων μας. Το ΚΚΕ, η ΚΝΕ, οι ταξικές δυνάμεις του εργατικού κινήματος, έχουν από την πρώτη στιγμή τονίσει ότι σήμερα η έκφραση αλληλεγγύης στο δίκαιο αγώνα του παλαιστινιακού λαού είναι καθήκον όλων μας. Αύριο, Πέμπτη, η διαμαρτυρία στην ισραηλινή πρεσβεία θα είναι ένα πρώτο βήμα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ