Κυριακή 2 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΟΥΝΤΙΑΛ - ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ
Ενοχοι και... ένοχοι

Τα μούσκεψαν οι διαιτητές στη φετινή διοργάνωση. Οι ευθύνες όμως δεν είναι μόνο δικές τους...

Ενα από τα πιο μελανά σημεία του φετινού Μουντιάλ μέχρι στιγμής αποτελεί η διαιτησία, αφού ουκ ολίγες φορές οι άρχοντες των παιχνιδιών τα έχουν θαλασσώσει και τα παράπονα που έχουν ακουστεί παίρνουν μορφή χιονοστιβάδας. Τα στοιχεία για το το τι έχει γίνει μέχρι σήμερα είναι χαρακτηριστικά. Οι διαιτητές έχουν μοιράσει στους 53 από τους 64 αγώνες 24 κόκκινες και 297 κίτρινες κάρτες, αριθμοί που αποτελούν ρεκόρ αγώνων.

Τα «μούσκεψαν» οι... καλοί

Μάλιστα, το αξιοπερίεργο είναι ότι μπορεί κάποιοι από τους διαιτητές να μην είναι επαγγελματιές, όπως ο Αιγύπτιος Εσάμ Αμπντ Ελ Φατάχ που είναι πιλότος αεροπλάνου και ο Σλοβάκος Λούμπος Μίχελ που πουλάει ελαστικά αυτοκινήτων, εντούτοις αυτοί που τα... μούσκεψαν ήταν τα λεγόμενα «βαριά χαρτιά» της διαιτησίας σε αυτό το Μουντιάλ. Ο Ρώσος Βαλεντίν Ιβάνοφ στον αγώνα Πορτογαλία - Ολλανδία έβγαλε 16 κίτρινες κάρτες και 4 κόκκινες. Ο Αγγλος Γκράχαμ Πολ στον αγώνα Κροατία - Αυστραλία ξέχασε να αποβάλλει το Σίμουνμιτς που τελικά αντίκρισε τρεις κίτρινες. Ο Μεξικάνος Μπενίτο Αρκούντια δε μέτρησε γκολ της Γαλλίας στον αγώνα με τη Ν. Κορέα με την μπάλα να έχει περάσει καθαρά τη γραμμή. Ο Ισπανός Λουίς Μεδίνα Κανταλέχο ελέγχεται στον αγώνα της Ιταλίας με την Αυστραλία για τον πέναλτι στις καθυστερήσεις που έδωσε τη νίκη - πρόκριση στους Ιταλούς αλλά και την αποβολή του Ματεράτσι στο ξεκίνημα του Β` μέρους.

Προβληματίζεται η ΦΙΦΑ

Οι ιθύνοντες της FIFA κάνουν ήδη σκέψεις. Ο Ζεπ Μπλάτερ δήλωσε χαρακτηριστικά για την περίπτωση Ιβάνοφ ότι «ο διαιτητής έπρεπε να πάρει κίτρινη κάρτα» και μάλλον δε θα τον ξαναδούμε στη συνέχεια της διοργάνωσης. Τα ίδια ισχύουν και για τον Αγγλο Πολ που θεωρούνταν και από τα φαβορί για τον τελικό. Ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Παγκόσμιου Κυπέλλου, Φραντς Μπεκενμπάουερ, προστέθηκε ανάμεσα σ' αυτούς που κριτικάρουν τους διαιτητές που συμμετέχουν στο φετινό Μουντιάλ της Γερμανίας. Οπως υποστήριξε μάλιστα, οι «άρχοντες του αγώνα» έχουν αποτύχει στο να διατηρούν τον έλεγχο των παιχνιδιών. «Δεν ελέγχουν την κατάσταση 100%», τόνισε ο Μπεκενμπάουερ. Μάλιστα, κάποια ακραία σενάρια φέρνουν τη ΦΙΦΑ να μελετάει το ενδεχόμενο στους εναπομείναντες αγώνες να χρησιμοποιήσει μέχρι και διαιτητές από τη λίστα των... κομμένων πριν το Μουντιάλ.

Αντεπίθεση του Ιβάνοφ

297 φορές υψώθηκε η κίτρινη κάρτα μέχρις στιγμής σε αυτό το Μουντιάλ

Associated Press

297 φορές υψώθηκε η κίτρινη κάρτα μέχρις στιγμής σε αυτό το Μουντιάλ
Πάντως η πέτρα του σκανδάλου, όσον αφορά τις άσχημες διαιτησίες Βαλεντίν Ιβάνοφ, μετά την επίθεση που δέχτηκε από Πορτογάλους, Ολλανδούς, ΦΙΦΑ, πέρασε στην αντεπίθεση... Μιλώντας σε ρωσική εφημερίδα, ο 45χρονο ρέφερι έκανε λόγο για βρώμικο παιχνίδι και από τους δύο αντιπάλους και χαρακτήρισε τον αγώνα τον πιο δύσκολο της καριέρας του. «Περίμενα κάποια βρώμικα κόλπα από τους Πορτογάλους, αφού άλλωστε είναι γνωστοί για τις καθυστερήσεις που κάνουν και τα πισώπλατα χτυπήματά τους, αλλά αυτό που με εξέπληξε δυσάρεστα ήταν ότι έκαναν τα ίδια και οι Ολλανδοί. Ούτε λίγο ούτε πολύ, αυτοί ήταν οι υποκινητές», δήλωσε ο Βαλεντίν Ιβάνοφ, που διανύει τον τελευταίο χρόνο της καριέρας του ως διαιτητής, αφού ξεπερνά το ηλικιακό όριο των 45 χρόνων. Ασπίδα προστασίας ύψωσε στον Ρώσο διαιτητή και ο πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Ρωσίας, χαρακτηρίζοντας άδικη την επίθεση που δέχτηκε μεταξύ άλλων και από τον πρόεδρο της FIFA, Σεπ Μπλάτερ, που δε δίστασε να δηλώσει πως ο Ιβάνοφ έπρεπε να δείξει κίτρινη κάρτα και στον εαυτό του. «Αν ο Βαλεντίν έπρεπε να πάρει κίτρινη κάρτα για την απόδοσή του στον συγκεκριμένο αγώνα, κάποιοι άλλοι διαιτητές σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο θα έπρεπε να πάρουν κόκκινη», είπε σχετικά.

Ευθύνες της FIFA

Πάντως, όσο και εάν ο ίδιος ο πρόεδρος της FIFA Ζεπ Μπλάτερ αλλά και οι υπόλοιποι διοικούντες της Συνομοσπονδίας και της Οργανωτικής Επιτροπής βρίσκουν εύκολα... θύματα για κριτική στις λάθος αποφάσεις των διαιτητών, δε σημαίνει ότι οι ίδιοι είναι άμοιροι ευθυνών. Η ίδια η ΦΙΦΑ ήταν που έδωσε τη διαταγή να σταματήσει το σκληρό παιχνίδι και πριν το Μουντιάλ οι εντολές προς τους διαιτητές ήταν σαφείς. Να τιμωρούν το παραμικρό. Ολα αυτά, γιατί με βάση τα όσα έγιναν στο προηγούμενο Μουντιάλ του 2002, όπου οι διαιτητές ανεχόταν το σκληρό και αντιαθλητικό παιχνίδι, η FIFA ήθελε φέτος να σώσει τα προσχήματα. Οι κανονισμοί όμως και οι εντολές που πολλές φορές κάνουν ντεμπούτο σε διεθνείς διοργανώσεις, όπως είναι το Μουντιάλ, δεν είναι πάντα απόλυτα πιστά εφαρμόσιμοι. Αλλωστε υπάρχει και ο ανθρώπινος παράγοντας όσον αφορά μια απόφαση ενός διαιτητή. Μέχρι σήμερα ένα από τα πιο επίμαχα σημεία είναι η απόφαση για τη λεγόμενη «εμφανή θέση για γκολ» που επιφέρει ποινή στον παίκτη που υποκύπτει στο φάουλ. Το ίδιο μπέρδεμα δείχνει να επικρατεί και στο μαρκάρισμα από πίσω ή στη χρήση της κίτρινης που στο φετινό Μουντιάλ βλέπουμε να βγαίνει με το παραμικρό. Η κάθε καινοτομία της FIFA που πολλές φορές γίνεται προκειμένου να εξυπηρετηθούν σκοποί που έχουν να κάνουν με την καλύτερη εικόνα του προϊόντος που λέγεται ποδόσφαιρο, δεν μπορεί να εφαρμοστεί τέλεια μόνο και μόνο επειδή οι υπεύθυνοι θα πραγματοποιήσουν κάποια σεμινάρια στους διαιτητές. Οπως δείχνει η ιστορία, ο τομέας της διαιτησίας αποτελεί το πιο πρόσφορο έδαφος για όσους θέλουν να χρησιμοποιήσουν παρασκηνιακές μεθόδους προκειμένου να πετύχουν το σκοπό τους (σκάνδαλα Μότζι, Χόιτσερ κλπ.). Και πάντα είναι το εύκολο θύμα για κατηγορίες όταν τα παράπονα γίνονται έντονα.


Ο Ρώσος Ιβάνοφ ήταν η... πέτρα του σκανδάλου στο Ολλανδία - Πορτογαλία

Eurokinissi

Ο Ρώσος Ιβάνοφ ήταν η... πέτρα του σκανδάλου στο Ολλανδία - Πορτογαλία

Πέναλτι υπέρ της Ιταλίας είδε σε αυτή τη φάση ο Κανταλέχο στον αγώνα με την Αυστραλία

Associated Press

Πέναλτι υπέρ της Ιταλίας είδε σε αυτή τη φάση ο Κανταλέχο στον αγώνα με την Αυστραλία

Μπ. ΤΣΟΥΡΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ