Κυριακή 11 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΔ - ΠΑΣΟΚ στην ίδια αντιεκπαιδευτική ρότα

Οι κινητοποιήσεις ζωντανεύουν, δυναμώνουν, μαζικοποιούνται. Οι φοιτητές κι οι σπουδαστές είναι αποφασισμένοι να μην το βάλουν κάτω. Δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν ακόμα πιο μαζικά, πιο δυναμικά. Στο νέο κύκλο γενικών συνελεύσεων θα καθορίσουν πιο συγκεκριμένα τις μορφές πάλης τους, με δεδομένη, όπως φαίνεται, τη συνέχεια των καταλήψεων με πλούσιο πρόγραμμα, με πιο αποφασιστικά μπλόκα σε δρόμους, δήμους, νομαρχίες, ενώ προσανατολίζονται σε νέα συλλαλητήρια την ερχόμενη Πέμπτη.

Η αποφασιστικότητα, η δυναμική και η φρεσκάδα των κινητοποιήσεων έχουν καταρρίψει τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης περί «μικρών» και «υποκινούμενων» ομάδων που κινητοποιούνται. Οι φοιτητές, με πρωτοφανή μαζικότητα για τα δεδομένα τους, ακολουθούν συλλογικές διαδικασίες, συζητούν και παίρνουν αποφάσεις που βάζουν στο στόχαστρο την πολιτική που τσακίζει τα δικαιώματά τους στις σπουδές και τη ζωή.

Απαιτούν να μην κατατεθεί ο νόμος - πλαίσιο για τα Πανεπιστήμια. Γιατί όσο κι αν η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι το σχετικό νομοσχέδιο δεν είναι ακόμα έτοιμο, όποιος παρακολουθεί στοιχειωδώς τις εξελίξεις, γνωρίζει και τη γενική του κατεύθυνση και κάποιες από τις λεπτομέρειές του. Εξάλλου, οι προτάσεις των πρυτάνεων και της Επιτροπής του ΕΣΥΠ για το νόμο - πλαίσιο (που γενικά έγιναν δεκτές από την κυβέρνηση) έχουν ενσωματώσει αυτούσιες θέσεις από τα προγράμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για την Ανώτατη Εκπαίδευση.

Πολιτική αντιπαράθεση

Οι φοιτητές γνωρίζουν και συζητούν για όλα αυτά. Η αντιπαράθεση μέσα στις σχολές, που βρίσκονται σε διαρκή κινητοποίηση, είναι έντονη. Είναι πολιτική αντιπαράθεση. Γιατί καθαρά πολιτική είναι και η επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ να καθυποτάξει την Ανώτατη Εκπαίδευση στις απαιτήσεις του κεφαλαίου, να μετατρέψει τα Πανεπιστήμια σε ιδιότυπες επιχειρήσεις που θα βγάζουν κέρδη και θα φέρνουν κέρδη και υποταγμένους εργαζόμενους στις πολυεθνικές. Πολιτική είναι η επιλογή της να ρίξει το κόστος της εκπαίδευσης αποκλειστικά στις πλάτες του λαού, να καταργήσει τα δωρεάν συγγράμματα, τη φοιτητική μέριμνα, να βάλει μάνατζερ στα ιδρύματα που θα κλείνουν συμφωνίες με τις επιχειρήσεις. Πολιτική επιλογή είναι ο προσανατολισμός του περιεχομένου της εκπαίδευσης στη διδασκαλία των «αξιών» του καπιταλισμού. Και δεν το κάνει από «αυταρχισμό», από «παράδοση» κλπ., αλλά αυτά είναι τα συμφέροντα που εξυπηρετεί, τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Δεν είναι, όμως, μόνο η κυβέρνηση που με αδιαλλαξία και περισσή βιασύνη προωθεί όλα τα παραπάνω. Εχει και πολύτιμους συμμάχους, με πρώτο - πρώτο το ΠΑΣΟΚ. Η επιτροπή του ΕΣΥΠ έσπευσε να υιοθετήσει την πρόταση του Γ. Παπανδρέου για ίδρυση «εδρών» στα Πανεπιστήμια από τις ίδιες τις επιχειρήσεις και το ΠΑΣΟΚ στις επίσημες θέσεις του υμνεί το «άνοιγμα» των ιδρυμάτων στην τοπική κοινωνία, την ευελιξία των προγραμμάτων τους, ώστε να είναι οι απόφοιτοί τους και το περιεχόμενο των σπουδών άμεσα αξιοποιήσιμα και ελεγχόμενα από τις επιχειρήσεις. Βέβαια, μπροστά στις κινητοποιήσεις και την κλιμάκωσή τους, το ΠΑΣΟΚ θυμάται ότι πρέπει να κάνει και «αντιπολίτευση». Οπότε ζητάει από την κυβέρνηση να πει τις θέσεις της (λες και έκρυψε ποτέ η ΝΔ την πρόθεσή της να ιδιωτικοποιήσει τα ιδρύματα, σύμφωνα και με τη θέση του ΠΑΣΟΚ, ή δεν έχει πει με ποιους τρόπους θα το κάνει) και να μην καταθέσει το νόμο το καλοκαίρι. Ας τον καταθέσει το Σεπτέμβρη, βρε αδερφέ..!

Από κοντά και ο ΣΥΝ. Με τεράστιες ευθύνες καθώς επιμένει να αθωώνει την ΕΕ για όσα ήδη συμβαίνουν και όσα προωθούνται στην Ανώτατη Εκπαίδευση, γιατί, δήθεν, η Παιδεία δεν είναι στην ευθύνη της ΕΕ και, επίσης δήθεν, η Παιδεία δεν είναι συνδεδεμένη με την οικονομία. Οπως και να το κάνουμε, δεν μπορεί να συμφωνείς με τα συμβόλαια και να διαφωνείς με την εφαρμογή τους! Δεν μπορεί τα θεμέλια, η βάση, να είναι στραβά και να στηθεί πάνω τους το σπίτι ίσιο! Οσο και να υμνεί, λοιπόν, ο ΣΥΝ τα... «παιδιά των καταλήψεων», έχει ήδη συνυπογράψει, έχει στηρίξει την αιτία που τα βγάζει στους δρόμους. Το αίτημά του, τώρα, είναι «διάλογος», που στις σημερινές συνθήκες σημαίνει «να παζαρέψουμε τι θα χάσουμε» και υπεράσπιση του σημερινού πανεπιστημίου, όπου οι λαϊκές οικογένειες ήδη πληρώνουν περιουσίες, όπου ήδη οι πολυεθνικές παραγγέλνουν έρευνες, το σημερινό πανεπιστήμιο, που οι φοιτητές δικαίως δηλώνουν: Δε μας κάνει!


Γ. Σ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συγκρότησαν «συμμαχία προθύμων»(2007-02-02 00:00:00.0)
Να βγούμε στο δρόμο πριν μας πετάξουν αυτοί!(2006-05-09 00:00:00.0)
Αγώνες ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης(2006-04-19 00:00:00.0)
Ολοταχώς για την ιδιωτικοποίηση των ιδρυμάτων(2006-04-18 00:00:00.0)
Πλήρης αντιλαϊκή συναίνεση(2005-03-31 00:00:00.0)
Οχι στην υποταγή των Ιδρυμάτων στο κεφάλαιο(2005-03-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ