Κυριακή 11 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
ΠΡΟΣΩΠΟ
Μαχμούντ Αμπάς

Στην κρίση του παλαιστινιακού λαού θα τεθεί, τελικά, διά μέσου δημοψηφίσματος το κείμενο 18 σημείων, στο οποίο κατέληξαν φυλακισμένα, από το Ισραήλ, ηγετικά στελέχη των μεγαλύτερων παλαιστινιακών οργανώσεων (και της «Χαμάς»). Το κείμενο προτείνει ίδρυση παλαιστινιακού κράτους στα όρια του '67, συνέχιση της αντίστασης εντός αυτών των εδαφών και δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Ουσιαστικά, αναγνωρίζει εμμέσως την ύπαρξη του κράτους του Ισραήλ.

Το κείμενο τέθηκε ως βάση στον «εθνικό διάλογο» που διεξαγόταν επί ημέρες, με στόχο την αποκλιμάκωση της εσωτερικής αντιπαράθεσης εξουσίας μεταξύ του Αμπάς («Φατάχ») και της κυβέρνησης («Χαμάς»). Η απόρριψη της «Χαμάς» και της επίσης ισλαμιστικής «Τζιχάντ» άνοιξε το δρόμο στο δημοψήφισμα, ιδιαίτερα εφόσον όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Παλαιστινίων (περισσότερο από 77%) αποδέχεται το σχέδιο.

Ορίζοντας ημερομηνία για το δημοψήφισμα (31 Ιουλίου), ουσιαστικά ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα για την έναρξη μιας εξαιρετικά δύσκολης περιόδου, ευαίσθητων ισορροπιών, που, κατά πολλούς, θα είναι αποφασιστική στο κατά πόσο οι Παλαιστίνιοι θα καταφέρουν να διατηρήσουν την ενότητά τους και δε θα καταλήξουν σε εμφύλια αντιπαράθεση. Η κατάσταση γίνεται ακόμη δυσκολότερη εξαιτίας του οικονομικού στραγγαλισμού που έχουν επιβάλει ΗΠΑ και ΕΕ στα παλαιστινιακά εδάφη, ενώ ο ισραηλινός στρατός με τις αιματηρές προκλήσεις του φροντίζει να οξύνει περαιτέρω τα πνεύματα. Οσο για την ισραηλινή ηγεσία, είναι η μόνη που σίγουρα θα επωφεληθεί από την ενδοπαλαιστινιακή ένταση.


Ε. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ