«Ναι» σε σχετική Κοινοτική Οδηγία είπαν στη Βουλή ΝΔ και ΠΑΣΟΚ - Καταψήφισε το ΚΚΕ
Καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο η εισηγήτρια του ΚΚΕ Β. Νικολαΐδου είπε ότι, παρά τους διάφορους ισχυρισμούς για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, στην οδηγία περιλαμβάνονται πάμπολλες εξαιρέσεις. Είναι χαρακτηριστικό, είπε, ότι προβλέπεται η άρση του απορρήτου για λόγους «εθνικής άμυνας και εθνικής ασφάλειας», έννοιες που είναι τόσο γενικές ώστε να δημιουργείται η βάσιμη εντύπωση ότι πραγματικός στόχος είναι ο εσωτερικός «εχθρός - λαός». Αλλωστε, κατήγγειλε η Β. Νικολαΐδου, τα προωθούμενα μέτρα για την καταγραφή όλων των κλήσεων και η διατήρησή τους για 24 μήνες, δείχνει τις πραγματικές προθέσεις, καθώς η πρακτική των διάφορων υπερεθνικών οργάνων δεν πείθει ότι δε θα γίνεται και καταγραφή του περιεχομένου των συνομιλιών.
Ολα αυτά τα μέτρα, είπε, συγκροτούν ένα πολύμορφο δίκτυο παρακολούθησης υπόπτων ή «πιθανών υπόπτων», που ξεκινάει από την Συνθήκη του Σένγκεν και την Γιούροπολ και φθάνει μέχρι το Εσελον και τους διάφορους τρομονόμους. Η εισηγήτρια του ΚΚΕ παρατήρησε ότι απόδειξη του γεγονότος πως οι παρακολουθήσεις ζουν και βασιλεύουν, είναι και το πρόσφατο σκάνδαλο της «VODAFONE» με τις υποκλοπές τηλεφωνικών συνομιλιών ακόμα και του πρωθυπουργού. Οχι μόνο, τόνισε, δεν προωθείται και από τη σημερινή κυβέρνηση η προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών αλλά συνεχίζεται το ηλεκτρονικό φακέλωμα, αφού εκτός των άλλων παραμείνανε οι κάμερες στους δρόμους για να παρακολουθούν τους διαδηλωτές και τις κινητοποιήσεις.
Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Σ. Κοσμίδης, λέγοντας ότι οι δικές τους κυβερνήσεις είχαν έτοιμες τις σχετικές διατάξεις αλλά δεν πρόλαβαν λόγω των εκλογών, ενώ κατά τάχθηκε ο ΣΥΝ.
Υπερασπιζόμενος το νομοσχέδιο ο υπουργός Δικαιοσύνης Αν. Παπαληγούρας, χαρακτήρισε «κακόπιστες» τις κριτικές για χτύπημα των δημοκρατικών ελευθεριών από τέτοιου είδους κοινοτικές οδηγίες ,με το απίθανο επιχείρημα ότι η ΕΕ είναι «ο θεματοφύλακας των δημοκρατικών κατακτήσεων των πολιτών, κάτι που δεν ίσχυε στην πρώην Σοβιετική Ενωση»!
Στην αρχή της συνεδρίασης ο υπουργός απέσυρε διάταξη που προέβλεπε ότι για δημοσιογραφικούς σκοπούς επιτρέπεται η «επεξεργασία ευαίσθητων δεδομένων» χωρίς άδεια της αρμόδιας Αρχής για δημόσια πρόσωπα και για θέματα δημόσιου ενδιαφέροντος «εφόσον δεν περιορίζεται υπέρμετρα το δικαίωμα της προστασίας της ιδιωτικής ζωής». Η ασάφεια της συγκεκριμένης διάταξης περιείχε κινδύνους για περαιτέρω ασύδοτη χρήσης των διάφορων κρυφών καμερών.