Παρασκευή 30 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Διεκπεραιωτική «λογική» στο ΚΑΣ

Η μετατροπή του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) σε απλό διεκπεραιωτή της κυβερνητικής πολιτικής, πολιτικής πριμοδότησης της «ιδιωτικής πρωτοβουλίας», επιβεβαιώθηκε και στην προχτεσινή συνεδρίαση του γνωμοδοτικού οργάνου του ΥΠΠΟ.

Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η πολύωρη συζήτηση γύρω από τη συντήρηση τοιχογραφιών της Μονής Μολυβδοσκεπάστου, στο Νομό Ιωαννίνων, όπου το ΚΑΣ κλήθηκε να αποφασίσει για την αποδοχή ή όχι μιας μελέτης συντήρησης του καθολικού της Μονής, που παρήγγειλε το μοναστήρι σε ιδιώτες μελετητές. Η εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας ήταν αρνητική για το σύνολο της μελέτης, επειδή κρίθηκε πως δεν πληρούσε τις απαραίτητες επιστημονικές προϋποθέσεις, ειδικά σε ό,τι αφορά στη συντήρηση στρώματος τοιχογραφιών του 11ου αιώνα, που έχουν καλυφθεί από μεταγενέστερες. Η πρόταση της Διεύθυνσης Συντήρησης ήταν να αναλάβει η ίδια την εκπόνηση μελέτης, όπως ήδη έχει κάνει και για το ιερό της ίδιας Μονής. Το αποτέλεσμα, όμως, ήταν να αποφασιστεί μεν η μη αποδοχή της μελέτης, αλλά το ΚΑΣ να θέσει συγκεκριμένους όρους κατάρτισης νέας, την οποία η Μονή θα παραγγείλει ξανά από ιδιώτη μελετητή (!) αντί να γίνει αποδεκτή η πρόταση της Διεύθυνσης Συντήρησης. Η απόφαση αυτή αποκαλύπτει ουσιαστικά την αδυναμία των κατά τόπους Εφορειών, λόγω της τραγικής έλλειψης ειδικευμένου προσωπικού, με αποτέλεσμα πλήθος μνημείων - με ευθύνη βεβαίως της κυβέρνησης - να παραδίδονται στην υποτιθέμενη «λύση» της ιδιωτικής, αχόρταγης εργολαβίας, που συχνότατα αποδεικνύεται επικίνδυνη για τα μνημεία.

Κατά τ' άλλα, το ΚΑΣ αποφάσισε -πάλι κατόπιν εορτής- για παραχώρηση του αρχαίου θεάτρου της Επιδαύρου στο Ελληνικό Φεστιβάλ, σημειώνοντας ωστόσο την ανάγκη αλλά και έλλειψη κατάθεσης μακετών των σκηνικών από τους θιάσους - σύμφωνα με τους όρους του ΚΑΣ - σε μια προσπάθεια προφύλαξης του μνημείου.

Αντιθέτως, αρνητική - κατά πλειοψηφία - ήταν η γνωμοδότηση για τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων στον αρχαιολογικό χώρο Σταγείρων.

Το ΚΑΣ συμφώνησε στην προσωρινή εξαγωγή μίας εικόνας του 16ου αιώνα στο Ελληνικό Ινστιτούτο της Βενετίας, με το χαρακτηριστικό σχόλιο μέλους, που είπε πως «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού...». Αναλόγως συμφώνησε και στο δανεισμό πρωτότυπων αντικειμένων του Μουσείου Μπενάκη για έκθεση που θα γίνει στην Τεργέστη, με θέμα τη βασίλισσα Σίσι της Αυστρίας. Θυμίζουμε, πάντως, πως η ελληνική διάθεση αυξανόμενης εξαγωγής κειμηλίων μας στο εξωτερικό, κάθε άλλο παρά τυγχάνει μιας ανάλογης προσφοράς από τους αντίστοιχους ξένους φορείς.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ