Παρασκευή 30 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΜΟΛΟΓΕΙ
Φιάσκο η αποκατάσταση των σεισμοπλήκτων!

Μόνο για το 3,2% των ιδιοκτητών που έπαθαν ζημιές έχουν εγκριθεί άδειες για τη χορήγηση στεγαστικής συνδρομής. Σοβαρός κίνδυνος για αποκατάσταση - πασάλειμμα

Σε φιάσκο έχει οδηγήσει το έργο της αποκατάστασης των σεισμοπλήκτων της Αθήνας η κυβερνητική πολιτική. Αυτό δεν μπορούν να το κρύψουν πλέον ούτε τα ίδια τα κυβερνητικά στελέχη. Τα στοιχεία που έδωσε χτες στη δημοσιότητα ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Ν. Αλευράς μιλούν από μόνα τους: Δέκα ολόκληρους μήνες μετά το σεισμό και έχουν υποβληθεί στα ΤΑΣ και ΓΑΣ μόνο 8.077 αιτήσεις για επισκευές ή ανακατασκευές, δηλαδή για τη χορήγηση της περιβόητης ανεπαρκέστατης στεγαστικής συνδρομής (δωρεάν κρατική αρωγή και δάνεια).

Το ποσοστό των αιτήσεων αυτών αντιπροσωπεύει μόλις το 7,5% των ιδιοκτητών ακινήτων που έπαθαν σοβαρές ζημιές από το σεισμό, που ανέρχονται σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων σε 107.200, οι οποίοι κατοικούσαν σε 45.000 κτίρια που έχουν χαρακτηριστεί «κίτρινα» και σε 6.500 κτίρια που έχουν κριθεί κόκκινα, δηλαδή κατεδαφιστέα.

Κι όμως, η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη, καθώς:

  • Και από τις αιτήσεις αυτές έχουν εγκριθεί από τα ΤΑΣ μόνον οι 3.499 (1.199 για ανακατασκευή και 2.300 για επισκευή), αριθμός που δεν αντιπροσωπεύει παρά μόνο το 3,2% των ανεξάρτητων ιδιοκτησιών που έπαθαν ζημιές από το σεισμό.
  • Και από αυτούς όμως είναι πολλοί που δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη να φτιάχνουν τα σπίτια τους, καθώς μπορεί να έχουν στα χέρια τους το χαρτί, αλλά τα χρήματα χορηγούνται από τις τράπεζες με το σταγονόμετρο. Οπως παραδέχτηκε χτες ο Ν. Αλευράς, δάνεια δίνουν μόνο οι κρατικές τράπεζες (Εθνική, Αγροτική και λιγότερο η Εμπορική), ενώ οι ιδιωτικές δεν έχουν δώσει ακόμη ούτε ένα δάνειο στους σεισμοπλήκτους. Μάλιστα ο υφυπουργός ανέφερε ότι έστειλε πρόσφατα επιστολή στον πρόεδρο της Ενωσης Τραπεζών, Θ. Καρατζά, προκειμένου να επιληφθεί του θέματος και να πείσει τις ιδιωτικές τράπεζες να δεχτούν να δώσουν δάνεια. «Ζήσε μαύρε μου να φας τριφύλλι», δηλαδή...
Πληρώστε από την τσέπη σας!

Κύριες αιτίες για τα «βήματα χελώνας» με τα οποία προχωρά το έργο της αποκατάστασης των σεισμοπλήκτων φαίνεται πως είναι τα μειωμένα τιμολόγια σε σχέση με το κόστος της αποκατάστασης που απαιτείται και η απέραντη γραφειοκρατία που έχει θεσπίσει η κυβέρνηση. Ο υφυπουργόςΝ. Αλευράς, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, τα παραδέχτηκε και τα δύο. Ειδικότερα για τα τιμολόγια επισκευών δήλωσε απερίφραστα ότι «είναι όντως χαμηλά και αυτό ήταν σε γνώση μας, αλλά δε θέλαμε να επιβαρύνουμε άλλο τον κρατικό προϋπολογισμό»! Και όταν βέβαια ρωτήθηκε αν σκοπεύει η κυβέρνηση να τα αναθεωρήσει, απάντησε κατηγορηματικά: «όχι»! Ουσιαστικά, δηλαδή η κυβέρνηση με την πολιτική αυτή λέει στους σεισμόπληκτους: Πληρώστε από την τσέπη σας... Με νομοσχέδιο μάλιστα που ανασυντάσσει, καθιερώνει την ασφάλιση όλων των ακινήτων από σεισμό, προκειμένου να απαλλαγεί από το... βάρος της κοινωνικής αρωγής προς τους σεισμοπλήκτους. Είναι χαρακτηριστικό ότι το νομοσχέδιο αυτό θα προβλέπει ότι δε θα παίρνει κανείς ούτε δραχμή από το κράτος αν δεν έχει ασφαλίσει το σπίτι του από σεισμό - και δεν πληρώνει ασφάλιστρα, δηλαδή - στο φορέα ο οποίος θα συσταθεί!

Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο του μεγάλου φιάσκου, στο οποίο κατέληξε η αποκατάσταση των σεισμοπλήκτων της Αθήνας, δημιουργούνται εύλογα ερωτηματικά για το τι είδους αποκατάσταση κάνουν όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν καταφεύγουν για να πάρουν άδεια από τα ΤΑΣ. Υπάρχουν φόβοι ότι πολλοί από αυτούς «πασαλείβουν» όπως - όπως τις ζημιές εγκυμονώντας σοβαρότατους κινδύνους, είτε για τους ίδιους, είτε για τους ενοικιαστές ή και τους μελλοντικούς αγοραστές των ακινήτων αυτών σε ενδεχόμενο νέο σεισμό στο μέλλον. Αφού λοιπόν η κυβέρνηση άφησε τα πράγματα να εξελιχτούν έτσι, τώρα ψάχνει τρόπους να επέμβει εκ των υστέρων. Σύμφωνα με όσα είπε ο Ν. Αλευράς, θα ανοίξει Μητρώο σε κάθε ΓΑΣ με τα κτίρια που έχουν πάθει ζημιές, ώστε να μπορούν να ενημερώνονται οι υποψήφιοι αγοραστές ή ενοικιαστές. Αλλες σκέψεις για μηχανισμούς ελέγχου έχουν, προς το παρόν, εγκαταλειφθεί.

Να συμπληρώσουμε, τέλος, ότι όπως παραδέχτηκε ο υφυπουργός προβλήματα έχουν δημιουργηθεί και στη χορήγηση των επιδοτήσεων ενοικίου ή συγκατοίκησης, τα οποία πιστεύει ότι θα λυθούν σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο δεύτερο τρίμηνο δεν έχει πληρωθεί ούτε το 60% των επιδομάτων αυτών, ενώ το δημόσιο χρωστάει σε δικαιούχους ακόμη το πρώτο τρίμηνο!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ