Παρασκευή 19 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η αποθέωση της γελοιότητας

Ξεκίνησε χτες η φιέστα της ευρωύπνωσης «Γιουροβίζιον»

Ιαχές πολέμου, ασπίδες, ακόντια και πανοπλίες από ένα θίασο αρχαιοελληνικής επιφοίτησης. Ολύμπιοι θεοί (!), εκστασιασμένοι στους γιουρο-ρυθμούς. Τερατόμορφα μασκαρέματα, ζαρτιέρες και κάθε λογής (μουσική, αισθητική) εκδοχή του κιτς. Η αποθέωση της γελοιότητας, της ισοπέδωσης, της εμπορευματοποίησης, της αρπαχτής. Η φιέστα του πλαστικού, του τυποποιημένου λάιφ στάιλ, εκείνου που κόβεται και ράβεται στα «ραφεία» των πολυεθνικών της δισκογραφίας και του θεάματος. Ο 51ος Διαγωνισμός Τραγουδιού της Γιουροβίζιον άνοιξε αυλαία. Η μεγάλη γιορτή της κυρίαρχης υποκουλτούρας της κατανάλωσης, της χειραγώγησης, της ευρω-ύπνωσης ξεκίνησε.

Πολιτισμός - ώρα μηδέν. Η χτεσινή βραδιά του ημιτελικού της Γιουροβίζιον αποκάλυψε και την πλέον απόκρυφη πολιτιστική γύμνια της. Το εκτυφλωτικό φύρδην μίγδην σκηνικό της στην υπηρεσία του σκοταδισμού. Η καταβόθρα της ευτέλειας, που έχει καταπιεί τουλάχιστον 12 εκατομμύρια ευρώ - τα περισσότερα είναι κρατικό χρήμα - συνεχίζει το έργο της. Ο χορός της υποκουλτούρας συνεχίζεται, μεθαύριο Σάββατο, στον τελικό.

Μιλώντας στο «Ρ» ο Μανώλης Μητσιάς σημείωσε:

«"Πέφτουν οι καλύτεροι, προχωρούν οι άλλοι" λέει κάποιος στίχος του Νίκου Γκάτσου. Στην Ελλάδα διογκώνονται κάποια πράγματα που δεν έχουν και τόση σημασία. Οταν δε, μπαίνει και το κράτος, τότε είναι υπερβολή. Αυτός ο καθημερινός βομβαρδισμός ποιον αφορά; Δεν έχω δει να δίνουν σημασία σε ουσιώδη πράγματα που αφορούν τον πολιτισμό. Μακάρι αυτά που κάνουν για τη Γιουροβίζιον, που δεν είναι τίποτα άλλο από ένα τηλεοπτικό πανηγύρι, να τα έκαναν για άλλα καλά γεγονότα, κάθε χρόνο. Με θλίβει το ότι το κράτος δίνει τόσα δισ. για τη Γιουροβίζιον, σε μια εποχή κρίσης, την ίδια στιγμή που ο κόσμος πεινάει..."Πότε θα βγει να σκούξει κάποιος, αυτός ο κόσμος είναι σάπιος..." λέει άλλος στίχος του Γκάτσου».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ