Παρασκευή 19 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δεν αρκεί η αγανάκτηση

Παπαγεωργίου Βασίλης

Το είχαμε γράψει αρκετά παλιότερα και, πάντως, σε ανύποπτο χρόνο: «Ετσι, όπως το πάει η κυβέρνηση, σε λίγο θα ιδιωτικοποιήσει ακόμη και τον Εθνικό Κήπο και θα φορολογήσει τον αέρα που αναπνέουμε»!

Ε, λοιπόν, εκείνα που δεν πρόλαβε να κάνει η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, έρχεται τώρα σιγά - σιγά να εφαρμόσει η κυβέρνηση της ΝΔ. Τουλάχιστον το πρώτο μέρος της σεμνής μας «προφητείας» είναι γεγονός: Με διάταξη νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομίας, όχι μόνο το Ζάππειο και ο Εθνικός Κήπος, αλλά και ολόκληροι οι λόφοι Αρδηττού και Αγρας (εκατέρωθεν του Παναθηναϊκού Σταδίου) που βρίσκονται στη δικαιοδοσία του, θα μπορούν να παραχωρηθούν στους ιδιώτες! Αλλος ένας ελεύθερος χώρος - ο κορυφαίος της Αθήνας - παραδίδεται στη στυγνή εκμετάλλευση του κεφαλαίου...

Η πραγματικότητα, λοιπόν, για τον κάτοικο της Αθήνας - της πόλης με τη μικρότερη αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο στην Ευρώπη - μετά κι από το τελευταίο ξεπούλημα, καθίσταται ακόμη πιο εφιαλτική. Σε λίγο δε θα βρίσκει ένα χώρο ελεύθερο για να περπατήσει, ένα παγκάκι για να ξαποστάσει, χωρίς να πληρώνει.

Νομίζουμε πως πλέον η οργή και η αγανάκτηση δεν αρκούν...

«Τρέμουν» το ΠΑΜΕ

Πανικό έχει προκαλέσει στην εργοδοσία του «THE MALL» η δράση των ταξικών δυνάμεων. Μάλιστα, καθώς το ΠΑΜΕ σταθεροποιεί την παρουσία του στο χώρο (απόδειξη και της ανταπόκρισης που βρίσκει από τους εργαζόμενους) και ενόψει της νέας εξόρμησης που ετοιμάζει μαζί με το Συντονιστικό Αγώνα Πανεπιστημίων, η διεύθυνση του μεγαλοκαταστήματος εξέδωσε χτες «φιρμάνι» με το οποίο σπεύδει σε... υποδείξεις.

Στο «φιρμάνι», λοιπόν, τονίζεται ότι επειδή «υπάρχει περίπτωση να συναθροιστεί ένας αρκετά μεγάλος αριθμός ατόμων μπροστά στο «The Mall»... παρακαλούνται οι εργαζόμενοι να ακολουθήσουν «τις οδηγίες που θα σας δοθούν από τη Διεύθυνση του Εμπορικού Κέντρου, η οποία βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την αστυνομία. Η τελευταία είναι η υπεύθυνη Αρχή για την απρόσκοπτη διευθέτηση τέτοιων καταστάσεων».

Κατάλαβαν φαίνεται πως το ΠΑΜΕ δεν έχει καμιά σχέση μ' όσους ως «κοινωνικοί εταίροι» τρέχουν σε τραπέζια «διαλόγων» να παζαρέψουν τη μιζέρια των εργατών και γι' αυτό παίρνουν τα μέτρα τους. Ας πάρουν υπόψη τους, όμως, ότι η επιχείρηση τρομοκρατίας επιβεβαιώνει αυτό για το οποίο ΠΑΜΕ αγωνίζεται: Την ανάγκη οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να οργανώσουν την πάλη τους κόντρα στην ασυδοσία της εργοδοσίας.

Ομοιος ομοίω...

Δικαιωμένος νιώθει ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος, σύμφωνα με δήλωσή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «ALPHA 98.9». Και πώς να μη νιώθει έτσι, από τη στιγμή που ακόμα και ο Θ. Πάγκαλος ετάχθη υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας! Οπως είπε, λοιπόν, ο Ν. Κωνσταντόπουλος, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, «χαίρομαι που, έστω και καθυστερημένα, οι προτάσεις που είχα διατυπώσει εδώ και δέκα χρόνια αποκτούν οπαδούς. Αυτό έχει μεγάλη αξία». Ποιες είναι αυτές οι προτάσεις; Ο ίδιος διευκρίνισε πως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο τέλος της μονοκομματικής αυτοδυναμίας και των μονοκομματικών κυβερνήσεων και στην απόκτηση «κουλτούρας (sic!) προγραμματικών συμφωνιών και κυβερνητικών συνεργασιών». Με άλλα λόγια, όλα για τη διάσωση του πολιτικού συστήματος, ώστε αυτό να πάψει να «σέρνεται», κατά την έκφρασή του.

Τι κάνει στους ανθρώπους αυτό το πολιτικό σύστημα... Προκειμένου για την υπεράσπισή του, μέχρι κι ο Πάγκαλος γίνεται οπαδός του Κωνσταντόπουλου. Πάνε πια οι εποχές των κοσμητικών επιθέτων τύπου «ρετάλια της αριστεράς» κλπ.

«Φιέστα»... υγείας

Στις «φιέστες» το 'χει ρίξει - ενόψει δημοτικών εκλογών - η δημοτική αρχή της Αθήνας, επιχειρώντας να δημιουργήσει εντυπώσεις και να αναδείξει ένα δήθεν φιλολαϊκό προφίλ. Μια εξ αυτών έχει θέμα την «υγεία των παιδιών» και στη διάρκειά της θα πραγματοποιούνται ιατρικές εξετάσεις στα παιδιά με τη ...«βοήθεια» και «ευγενική χορηγία» διαφόρων μεγάλων επιχειρήσεων...

Οπως καταλαβαίνει ο καθένας, βέβαια, πυροτεχνήματα σαν το προαναφερόμενο δε μειώνουν στο παραμικρό την παντελή απουσία προληπτικής ιατρικής από το κράτος. Ο στόχος τους, όμως, δεν περιορίζεται μόνο στην προεκλογική προβολή των δημοτικών αρχών και την ψηφοθηρία. Ταυτόχρονα, ρίχνουν στάχτη στα μάτια των εργαζομένων, διαφημίζουν τον... κοινωνικό ρόλο των χορηγών - εταιριών και καλλιεργούν την αντίληψη περί «αποκέντρωσης των τομέων της Υγείας, της Παιδείας κλπ.». Με άλλα λόγια, την απαλλαγή του κράτους από τις ευθύνες του για τους τομείς αυτούς και την προώθηση της ιδιωτικοποίησής τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Αττική πάνω από 40 δήμοι και κοινότητες δημιούργησαν το 2003 ένα «Διαδημοτικό Δίκτυο δομών υγείας ΟΤΑ». Επίσης, αντίστοιχη ενέργεια, με αυτή του Δήμου της Αθήνας, είχε προωθήσει και ο Δήμος Πετρούπολης (ΠΑΣΟΚ -ΣΥΝ), τον Απρίλη του 2005, όταν ξεκίνησε πρόγραμμα δωρεάν προληπτικής καρδιολογικής εξέτασης σε 7.500 μαθητές της πόλης. Προφανώς, κάτι ανάλογο εννοούσε ο Νικ. Κακλαμάνης όταν έλεγε «όχι μόνο δε θα αρνηθούμε, αλλά θα επιδιώξουμε τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα»...

Πρόκληση!

Είναι πρόκληση. Αισθητική, οικονομική, κοινωνική. Είναι πρόκληση να βαφτίζεις το κιτς, την υποκουλτούρα, την ευτέλεια πολιτισμό. Είναι πρόκληση να σκορπάς ασύστολα δημόσιο χρήμα, για μια πανάκριβη ρωμαϊκού τύπου γιουρο-φιέστα, που τίποτα κοινό δεν έχει με τον πολιτισμό το δικό σου, αλλά και της κάθε ευρωπαϊκής χώρας. Είναι πρόκληση να καλείς τον εργάτη που παλεύει για το μεροκάματο, τον συνταξιούχο που παίρνει τρεις κι εξήντα, το νέο που βρίσκεται αντιμέτωπος με την ανεργία, βομβαρδίζοντάς τους νυχθημερόν να τραγουδήσουν χαζοχαρούμενα τη σταύρωσή τους. Είναι πρόκληση να βλέπεις το παρόν - πολιτιστικό και όχι μόνο - να γίνεται αντικείμενο αρπαχτής, σύγχυσης, ισοπέδωσης και κερδοσκοπίας των εταιριών.

Είναι πρόκληση ο 51ος Διαγωνισμός Τραγουδιού της Γιουροβίζιον και για το ότι φέτος στήνεται στις πλάτες του ελληνικού λαού. Ο πακτωλός χρημάτων ρέει άφθονος... Για όλο το «πακέτο», αλλά και το «περιτύλιγμα» αυτής της πανάκριβης γκλαμουριάς, η οποία όπως φαίνεται θα ξεπεράσει αρκετά τα 12 εκατομμύρια ευρώ, που η ΕΡΤ υποστηρίζει. Ομως, έτσι κι αλλιώς, η «εθνική υπόθεση» και η «καλή εικόνα της χώρας», που έχουν γίνει τσίχλα στα μυρηκάζοντα στόματα των εγχώριων «μαέστρων» της φιέστας, αλλά και της πολιτικής ηγεσίας, απαιτεί θυσίες. Μήπως εκείνοι πληρώνουν το μάρμαρο μιας ακόμη ταφόπλακάς μας; Αυτοί το μόνο που κάνουν είναι να θυσιάσουν «everything» στο βωμό της μουσικής ομογενοποίησης και της ευρωσύγχυσης. Να τα δώσουν όλα - όχι τα δικά τους, αλλά τα δικά μας - για την αποθέωση του τίποτα!

Τι κι αν την ίδια ώρα ο αληθινός πολιτισμός είναι αφημένος στην τύχη του και οι άνθρωποί του στενάζουν και φυτοζωούν; Τι κι αν κρατικοί πολιτιστικοί οργανισμοί - δέσμιοι της συστηματικής υποχρηματοδότησής τους από το υπουργείο Πολιτισμού - αντιμετωπίζουν τεράστια, ασφυκτικά προβλήματα; Τι κι αν η λόγια ή η έντεχνη ελληνική μουσική, το λαϊκό και παραδοσιακό τραγούδι έχουν εξοβελιστεί από τις εταιρίες και τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, ενώ σημαντικοί δημιουργοί έχουν τεθεί στο περιθώριο; Τι κι αν είμαστε η μοναδική χώρα της Ευρώπης, που δεν έχει ένα κατάλληλο κτίριο όπερας και που οι ορχήστρες μας μοιάζουν σαν τους περιπλανώμενους πένητες, προκειμένου να κάνουν το αυτονόητο, να παρουσιάσουν το έργο τους;

Το δημόσιο χρήμα - με τη συνενοχή και των δύο μεγάλων κομμάτων - πάει αλλού. Στο πανάκριβο ευρωσόου της εμπορευματοποίησης και της πολιτιστικής χειραγώγησης, από το οποίο παρελαύνουν δείχνοντας τις αστραφτερές οδοντοστοιχίες τους γαλαζοπράσινοι πολιτικοί. Γιατί, τούτη η φιέστα μαζί μ' όλα τ' άλλα χτυπά ίσια στις συνειδήσεις. Ιδιαίτερα των νέων, προκειμένου να τους ενσταλάζει τις σάπιες αξίες του γερασμένου καπιταλισμού, ως πολιτισμό! Για να κόβει την ανάσα ζωής των ανθρώπων, προκειμένου να γίνονται πιο εύκολα θύματα της σύγχρονης βαρβαρότητας. Και την ίδια ώρα, να ζουμάρουν οι προβολείς της τύφλωσης πάνω στη γονυπετή πρωθιέρεια του «everything», στην πράσινη κόμη του Πολωνού Αντρέ, στα τερατόμορφα ανδρείκελα, στις ζαρτιέρες της πληθωρικής Τζένι απ' την Ανδόρα. Για να γελοιοποιηθεί κάθε ίχνος πολιτιστικής αξίας, για να επιτευχθεί η μαζική ευρω - ύπνωση... Για να βγάλουν κι άλλα διαφημιστές, κανάλια, δισκογραφικά μεγαθήρια, εταιρίες, χορηγοί... Μέχρι πότε;

Στο νου μας έρχονται οι στίχοι του Βάρναλη: «άιντε θύμα, άιντε ψώνιο/ άιντε σύμβολο αιώνιο/ αν ξυπνήσεις μονομιάς/ θα 'ρθει ανάποδα ο ντουνιάς».


Ρουμπίνη ΣΟΥΛΗ

Τα τραπεζικά...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΠΡΩΤΕΣ ΣΕ απόδοση κερδών στην ΕΕ οι ελληνικές τράπεζες σύμφωνα με διεθνείς εκτιμητές και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης δηλώνει υπερήφανος γι' αυτό και μας το διαφημίζει κιόλας.

Μιλάμε για τις ίδιες τράπεζες που με τη στήριξη της κυβέρνησης τσεκουρώνουν τα ασφαλιστικά δικαιώματα των τραπεζοϋπαλλήλων, δεν υπογράφουν συλλογικές συμβάσεις και απαιτούν να δουλεύουν τα καταστήματά τους 24 ώρες το 24ωρο και 7 μέρες τη βδομάδα.

Επίσης για τις ίδιες τράπεζες που «στραγγαλίζουν» οικονομικά τον κοσμάκη ο οποίος οδηγήθηκε εξαπατούμενος και λόγω ανέχειας σε λήψη δανείων που ξεπληρώνει πολλαπλάσια και με απαράδεκτους όρους.

Κι όλο αυτό μας το παρουσιάζουν ως ...αναπτυξιακό πρότυπο και επίτευγμα της ελληνικής οικονομίας. Ετσι για να καταλαβαινόμαστε καλύτερα και να αντιλαμβανόμαστε πώς εννοεί ο καθένας μια οικονομία που «πάει καλά».

ΜΕΙΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΚΑΤΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΙ άνεργοι κατά τον ΟΑΕΔ και τον υφυπουργό Εργασίας Γεράσιμο Γιακουμάτο, ο οποίος μας παρουσίασε τα σχετικά στοιχεία υποστηρίζοντας πως η ... πολιτική απασχόλησης αποδίδει.

Προσπερνάμε το «φτηνό» και πολυδοκιμασμένο κόλπο των κυβερνήσεων των τελευταίων 30 χρόνων, να μαγειρεύουν τα στοιχεία του ΟΑΕΔ - όπως και οποιασδήποτε άλλης υπηρεσίας - για να μπερδεύουν τον κόσμο με την «καταγεγραμμένη» και μη ανεργία.

Αναρωτιόμαστε μόνο αν το υπουργείο Εργασίας θεωρεί τόσο ανόητο τον κόσμο που ακούει όλ' αυτά. Πώς γίνεται δηλαδή να ...μειώνεται η ανεργία όταν επιχειρήσεις συνεχώς κλείνουν και όταν δεν υπάρχει Ελληνας που να μην έχει στο άμεσο περιβάλλον του έναν άνεργο;

Αλλα τι να πει κανείς για ένα υπουργείο που θεωρεί την κάθε μορφή μερικής απασχόλησης, τα φασόν και όλες τις λεγόμενες «ελαστικές σχέσεις», ...εργασία. Και την ίδια στιγμή, αρνείται να εγγράψει στους άνεργους, οποιονδήποτε είναι άνεργος, αλλά δεν έχει ξαναδουλέψει...


Γρηγοριάδης Κώστας

Μάλλον για έναν αποτυχημένο μηχανισμό προβολής του ... «κοινωνικού προσώπου» της κυβέρνησης μπορούμε να μιλάμε.

Περατζάδες...

Γρηγοριάδης Κώστας

Ο υπουργός Δημήτρης Αβραμόπουλος πήγε χτες στους Λειψούς, «όπου βρίσκονται οι εθελοντές γιατροί της "Ομάδας Αιγαίου"» σύμφωνα με - επίσης - χτεσινό Δελτίο Τύπου του υπουργείου, το οποίο συμπλήρωνε: «Οι Λειψοί αποτελούν έναν ακόμη σταθμό της "Ομάδας Αιγαίου", η οποία πραγματοποιεί φέτος τον 12ο Διάπλου του Αιγαίου Πελάγους και παρέχει δωρεάν ιατρικές εξετάσεις στους κατοίκους των ακριτικών νησιών».

Η επίσκεψη αυτή στους Λειψούς έρχεται μετά την προχτεσινή συνάντηση του Δημήτρη Αβραμόπουλου με τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή, όπου ο υπουργός Υγείας τον ενημέρωσε για το «μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη στο υπουργείο μας, για όλες τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί, έτσι ώστε, το συντομότερο δυνατό, να προχωρήσουμε μπροστά». Προφανώς, η χτεσινή επίσκεψη του υπουργού στους Λειψούς, υποδηλώνει ότι ο διάπλους κατέχει σημαντική θέση στις «πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί»...

Αν λύνονταν μ' έναν διάπλου - ή και περισσότερους - μιας εθελοντικής ομάδας τα όποια υγειονομικά προβλήματα και πολύ περισσότερο αυτά της νησιωτικής χώρας δε θα είχαμε θρηνήσει τέσσερις πτώσεις ελικοπτέρων του ΕΚΑΒ με 14 νεκρούς. Για να μη μιλήσουμε, για το τραγικό επίπεδο των παρεχομένων υπηρεσιών Υγείας στα περισσότερα - τουλάχιστον - νησιά. Αλλα πράγματα χρειάζονται κι όχι περατζάδες εθελοντών και πομπώδεις δηλώσεις υπουργών.

Αποπροσανατολιστικά δρώμενα

Τη στιγμή που τα λαϊκά στρώματα συνθλίβονται κάτω από την αντιλαϊκή πολιτική που οδηγεί στην ανεργία και τη φτώχεια, ο δήμαρχος του Κορυδαλλού Στ. Χρήστου, εκλεκτός του ΠΑΣΟΚ και ένθερμος οπαδός της λογικής του ευρωμονόδρομου, προκειμένου να συγκαλύψει τα αδιέξοδα της πολιτικής τους, διοργανώνει, σε συνεργασία με την ΚΕΔΚΕ τα Δρώμενα Κοινωνικής Πολιτικής. Κύριο θέμα είναι οι κοινωνικές παρεμβάσεις σε τοπικό επίπεδο με την ανάπτυξη του εθελοντισμού.

Μέσα από τον εθελοντισμό - δηλαδή την απλήρωτη εργασία - προσπαθούν να ρίξουν στάχτη στα μάτια των εργαζομένων και να καλύψουν υπηρεσίες και παροχές προς τον πολίτη που την αποκλειστική ευθύνη θα έπρεπε να έχει το κράτος μέσα από πλήρως στελεχωμένες δομές. Πόσο μάλλον, που οι εργαζόμενοι και ο λαός έχουν πληρώσει ήδη και, μάλιστα, με το παραπάνω, μέσω της υπέρογκης και δυσβάσταχτης φορολογίας για όλ' αυτά και ακόμη περισσότερα. Από το πρόγραμμα των εργασιών που ξεκίνησαν χτες και θα ολοκληρωθούν το Σάββατο δε λείπει και η αναζήτηση μορφών σύμπραξης της τοπικής κοινωνίας με φορείς του ιδιωτικού τομέα. Πάντα, βέβαια, για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής σε τοπικό επίπεδο. Με άλλα λόγια, για να μετατραπούν οι όποιες τοπικές κοινωνικές ανάγκες σ' έναν ακόμη μοχλό κερδοσκοπίας και καταλήστευσης των εργαζομένων από τους κάθε λογής αετονύχηδες της «ιδιωτικής πρωτοβουλίας».

Η απάντηση

Πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι ο κ. Δασκαλόπουλος (νέος πρόεδρος του ΣΕΒ) δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα της ύπαρξης και λειτουργίας συνδικάτων στις επιχειρήσεις του, ρωτήθηκε προχτές ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος και η απάντησή του ήταν η εξής: «Η κυβέρνηση δε σχολιάζει τι συμβαίνει μέσα στις επιχειρήσεις. Ολοι οι Ελληνες πολίτες έχουν ίδια δικαιώματα».

Εσείς τι συμπέρασμα βγάζετε, από την απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου; Εκτός, βέβαια, από την έμμεση πλην σαφή ομολογία ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει στους βιομήχανους το δικαίωμα να κάνουν ό,τι θέλουν στο εσωτερικό των επιχειρήσεών τους. Εμείς, πάντως, καταλάβαμε ότι πρέπει να επεκταθεί το ...δικαίωμα του κ. Δασκαλόπουλου και σε όσες επιχειρήσεις υπάρχουν σήμερα συνδικάτα. Το αντίθετο έρχεται σε αντίφαση με το πρώτο μέρος της απάντησης...

Κέρδη με ουρά...

Συνεχίζουν την ξέφρενη κερδοφορία τους τα «Ελληνικά Πετρέλαια» (ΕΛΠΕ), τα οποία εξακολουθούν να ελέγχονται από το Δημόσιο και μετά την απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ να κάνει συνεταίρο τον Λάτση. Παρά τους ισχυρισμούς των κυβερνώντων πως κάνουν ό,τι μπορούν για να μη μεταφερθούν στους καταναλωτές οι αυξήσεις των διεθνών τιμών πετρελαίου, η εμπειρία διδάσκει το ακριβώς αντίθετο.

Αδιάψευστος μάρτυρας ο ισολογισμός των ΕΛΠΕ για το πρώτο τρίμηνο του 2006, από τον οποίο προκύπτει αύξηση των καθαρών κερδών κατά 32%! Το ποσοστό αύξησης των κερδών των ΕΛΠΕ - όπως και πολλών άλλων επιχειρήσεων - είναι σχεδόν 10 (ναι, καλά διαβάσατε, ΔΕΚΑ) φορές μεγαλύτερο από την αύξηση του επίσημου πληθωρισμού και, φυσικά, ακόμη μεγαλύτερο από τις ονομαστικές αυξήσεις που δόθηκαν για ολόκληρο το 2006 σε μισθούς και συντάξεις.

Κατά τα άλλα, η οικονομία πάει από το καλό στο καλύτερο - όπως διατείνονται οι κυβερνώντες - αλλά μόνο για τους μεγαλοεπιχειρηματίες και τα τεράστια ήδη κέρδη τους. Το τελευταίο, όμως, το κάνουν ...γαργάρα οι κάθε λογής οπαδοί του ευρωμονόδρομου!

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Κριτήριο ψήφου το Ασφαλιστικό

Η ομόφωνη απόφαση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να εξαπολύσουν από κοινού τη νέα επίθεση στα εναπομείναντα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, με όχημα τον «κοινωνικό διάλογο», πρέπει να αποτελέσει ένα από τα βασικά κριτήρια ψήφου στις προσεχείς δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές του Οκτώβρη. Παρά την προσπάθειά τους, να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους, καλώντας σε υπερψήφιση των υποψηφίων τους με δήθεν «τοπικοαυτοδιοικητικά» κριτήρια, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα αξιοποιήσουν τα αποτελέσματα της επόμενης μέρας, τους «κερδισμένους» δήμους, νομαρχίες και υπερνομαρχίες σαν τεκμήριο για την επιβράβευση συνολικά της πολιτικής τους, σαν ψήφο νομιμοποίησης των αντιδραστικών σχεδίων τους και σε σχέση με το Ασφαλιστικό. Οι εργαζόμενοι έχουν πείρα. Ξέρουν καλά τι φόρτωσε στις πλάτες τους τόσο η σημερινή όσο και η προηγούμενη κυβέρνηση.

Η ΝΔ: Αποσύνδεσε το κατώτερο όριο των συντάξεων του ΙΚΑ από τα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη. Αύξησε το χρόνο για την κατοχύρωση του ασφαλιστικού δικαιώματος από τις 4.050 στις 4.500 μέρες ασφάλισης. Επέβαλε ειδικό καθεστώς για τους ασφαλισμένους από 1/1/93 και αύξησε το όριο ηλικίας στα 65 χρόνια για άνδρες και γυναίκες. Αύξησε τα όρια ηλικίας για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και τις τότε ΔΕΚΟ. Αύξησε τις εισφορές των εργαζομένων. Επέβαλε τη συμμετοχή όλων των ασφαλισμένων στο 25% της τιμής των φαρμάκων. Κατάργησε τον υπολογισμό των δώρων εορτών για τις συντάξεις του ΙΚΑ.

Το ΠΑΣΟΚ: Διατήρησε όλα τα αντεργατικά μέτρα της ΝΔ και με το νόμο 3029/02 προχώρησε σε αλλαγές που καταργούν δικαιώματα και υπονομεύουν το δημόσιο χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Μείωσε τη σύνταξη των εργαζομένων στο Δημόσιο και στα ειδικά Ταμεία. Αντί του υπολογισμού της σύνταξης βάσει του τελευταίου μισθού, ο υπολογισμός γίνεται με βάση το μέσο όρο των μισθών της τελευταίας 5ετίας. Η σύνταξη δεν υπολογίζεται στο 80% του τελευταίου μισθού, αλλά στο 70% του μέσου όρου των μισθών της τελευταίας 5ετίας. Ανοιξε το δρόμο για την ένταξη των ειδικών Ταμείων στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, με στόχο την υποβάθμιση. Αύξησε το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια, με τον εκβιασμό της «εθελούσιας παράτασης». Εθεσε τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα σε διαδικασία επανεξέτασης, για τον αυθαίρετο αποχαρακτηρισμό τους. Ανοιξε το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης μέσω των επαγγελματικών Ταμείων, που κινούνται στη λογική των τριών πυλώνων.

Στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές πρέπει να πάρουν το μήνυμα ότι οι εργαζόμενοι καταδικάζουν την πολιτική και τα αντιδραστικά τους σχέδια. Είναι αναγκαία η υπερψήφιση των αγωνιστικών ψηφοδελτίων που στηρίζει το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, η Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών και η Κομμουνιστική Ανανέωση, η μαζική καταψήφιση των υποψηφίων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, αλλά και του ΣΥΝ που περιορίζει όλο το ζήτημα στη χρηματοδότηση με προτάσεις όπως να γίνουν τα Ταμεία μέτοχοι μεγάλων τραπεζών και βρίσκεται στην ίδια λογική με τα κόμματα του συστήματος. Αυτά, σε συνδυασμό με τη μαζική συμμετοχή στους αγώνες στους οποίους ήδη πρωτοστατεί το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, θα αποτελέσουν την καλύτερη απάντηση και στην αντιασφαλιστική ομοφωνία τους, θα βάλουν εμπόδια στην εκδήλωση της νέας επίθεσης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ