Σάββατο 13 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Ολοι υπό παρακολούθηση

Πως θα μπορούσε να αρνηθεί τις παρακολουθήσεις ο Μπους;

Associated Press

Πως θα μπορούσε να αρνηθεί τις παρακολουθήσεις ο Μπους;
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οι αποκαλύψεις της αμερικανικής εφημερίδας USA Today ότι η αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας- NSA διατηρεί μυστική βάση δεδομένων με εκατομμύρια τηλεφωνικές κλήσεις, που πραγματοποιήθηκαν εντός των ΗΠΑ, αντίθετα από τις διαβεβαιώσεις Μπους ότι το διαβόητο πρόγραμμα παρακολουθήσεων αφορά μόνο στις διεθνείς κλήσεις, αποτελεί ακόμη ένα αποδεικτικό στοιχείο της εγκαθίδρυσης αστυνομικού κράτους στις ΗΠΑ.

Η βάση δεδομένων της NSA, που μέχρι πρότινος επικεφαλής ήταν ο πτέραρχος Μάικλ Χέιντεν που προορίζεται για επικεφαλής της CIA, είναι το λεπτομερές σχέδιο για πολιτική καταπίεση και τρομοκρατία σε μαζικό επίπεδο: Η USA Today υποστηρίζει ότι η NSA συγκεντρώνει στοιχεία από τρεις μεγάλες εταιρίες τηλεπικοινωνιών -την AT&T, τη Verizon και την Bell South.

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη βάση δεδομένων που έχει δημιουργηθεί ποτέ στον κόσμο», αναφέρει η εφημερίδα, επικαλούμενη «πρόσωπα με άμεση γνώση της συμφωνίας» ανάμεσα στην NSA και τις εταιρίες τηλεφωνίας.

Μόλις τον περασμένο Δεκέμβρη, ο αμερικανικός Τύπος αποκάλυψε ότι μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη, η NSA είχε ξεκινήσει μυστικά πρόγραμμα παρακολούθησης των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων για τον εντοπισμό τρομοκρατών.

Η κυβέρνηση Μπους αναγκάστηκε να παραδεχτεί την ύπαρξη του προγράμματος, διαβεβαίωσε όμως ότι αφορά μόνο τις κλήσεις από και προς το εξωτερικό, ώστε να αποκαλυφθούν οι διασυνδέσεις ξένων τρομοκρατών με πρόσωπα εντός των ΗΠΑ.

Ωστόσο, όπως αποκαλύπτεται, η κυβέρνηση παρακολουθεί επίσης «δισεκατομμύρια εσωτερικές κλήσεις». Από τις κυριότερες εταιρίες τηλεπικοινωνιών, μόνο μία, η Quest Communications, έχει αρνηθεί να συνεργαστεί με την NSA, ενώ οι εταιρίες που ήδη συνεργάζονται με την υπηρεσία καλύπτουν 200 εκατομμύρια πελάτες.

Αντιμέτωπος με έντονες αντιδράσεις από πλευράς Κογκρέσου, ο Τζορτζ Ου. Μπους ούτε επιβεβαίωσε, ούτε διέψευσε το πρόγραμμα της NSA, έσπευσε όμως να διαβεβαιώσει τους Αμερικανούς ότι το πρόγραμμα τηλεφωνικών συνακροάσεων της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας δεν αποτελεί «εισβολή» στην προσωπική ζωή τους.

Πάντως, δε φαίνεται να πείθει ο Μπους ...καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις τα ποσοστά δημοτικότητας του κόμματος και του Προέδρου είναι πολύ χαμηλά και όλα δείχνουν ότι η ήττα στις ερχόμενες ενδιάμεσες εκλογές είναι αναπόφευκτη.

Οι Δημοκρατικοί προηγούνται με 18% των Ρεπουμπλικανών (55% έναντι 37%), σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση των Times της Νέας Υόρκης και του CBS. Από την ίδια δημοσκόπηση προκύπτει ότι η δημοτικότητα του Μπους έχει πέσει στο 31%.

Οι αιτίες; Η συνεχιζόμενη οικονομική «αιμορραγία» από τον πόλεμο στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν - το ετήσιο οικονομικό κόστος στον προϋπολογισμό αυξήθηκε από τα 92 στα 109 δισ. δολάρια - και η δραματική αύξηση της τιμής των καυσίμων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ