Τετάρτη 10 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Ρύθμιση - πρόκληση για χιλιάδες ανέργους

Με μια αιφνιδιαστική προσθήκη στην αρχική τροπολογία, μετέτρεψε σε επίδομα τη σύνταξη που προβλεπόταν για τους απολυμένους κλωστοϋφαντουργούς

Σε μια ανοιχτή πρόκληση σε βάρος όχι μόνο των απολυμένων κλωστοϋφαντουργών της Νάουσας αλλά του συνόλου των ανέργων προχώρησε χτες η κυβέρνηση, μετατρέποντας σε «επίδομα» την παροχή πρόωρης συνταξιοδότησης στους απολυμένους στις κλωστοϋφαντουργικές επιχειρήσεις, καθώς τροποποίησε αιφνιδιαστικά την τροπολογία που είχε καταθέσει για το θέμα στη Βουλή.

Σύμφωνα με τις αλλαγές που κατέθεσε ο υπουργός, το δικαίωμα «πλήρους σύνταξης ΙΚΑ-ΤΕΑΜ» για τους απολυμένους που έχουν συμπληρώσει το 50ό έτος της ηλικίας τους και 7.500 μέρες ασφάλισης, μετατρέπεται σε «ειδική εισοδηματική ενίσχυση ανεργίας», ίσου ύψους προς την πλήρη σύνταξη. Μάλιστα, ο Γ. Αλογοσκούφης πρόσθεσε προφορικά ότι αυτό θα ισχύει «για όσο καιρό παραμένουν άνεργοι». Οι ακριβείς προϋποθέσεις και ο τρόπος χορήγησης του επιδόματος επαφίενται σε μελλοντικές υπουργικές αποφάσεις. Από το επίδομα αφαιρείται και το ποσό της επικουρικής σύνταξης, που αρχικά προβλεπόταν να δοθεί μαζί με την πλήρη (κύρια) σύνταξη σε όσους απολυμένους είχαν ή θα έχουν συμπληρώσει μέχρι τις 31/12/2008 4.500 μέρες εργασίας.

Στο ίδιο κείμενο τροποποιήσεων προβλέπεται η επέκταση του συγκεκριμένου μέτρου «σε νομούς της χώρας στους οποίους το ποσοστό ανεργίας (σ.σ. στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας) σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ για το έτος 2005 είναι μεγαλύτερο του 20%». Η τροπολογία θα τεθεί σήμερα σε ψηφοφορία στη Βουλή.

Δημαγωγία με επιδόματα

Οι τροποποιήσεις στην τροπολογία και ο τρόπος διατύπωσής τους παραπέμπουν σε ένα πενιχρό επίδομα, οι όροι παροχής του οποίου παραμένουν σκόπιμα αδιευκρίνιστοι. Με την τροπολογία δίνεται η δυνατότητα στην κυβέρνηση ανά πάσα στιγμή να διακόψει το επίδομα, καθορίζοντας με μελλοντική της απόφαση τους όρους παροχής του. Για να χρυσώσει το χάπι και δημαγωγώντας στην πλάτη χιλιάδων ανέργων και των οικογενειών τους, η κυβέρνηση σπεύδει να γενικεύσει τη ρύθμιση, παρουσιάζοντας την ελεημοσύνη και την παράταση της ανασφάλειας σαν γενναιοδωρία! Επιπλέον, καμιά διευκρίνιση δεν παρέχεται για το αν ο χρόνος παροχής του επιδόματος προσμετράται ως συντάξιμος χρόνος. Σε κάθε περίπτωση, η τροπολογία βρίσκεται σε ευθεία αντίθεση με τις πραγματικές ανάγκες απολυμένων και ανέργων για ουσιαστική προστασία και στόχο έχει να κατευνάσει τις γενικευμένες αντιδράσεις για την πολιτική που πετάει κατά χιλιάδες τους εργαζόμενους στο δρόμο.

«Ενσταση» από την πλευρά του ΚΚΕ εξέφρασε η βουλευτής του Βέρα Νικολαΐδου τόσο για την πρακτική των αλλαγών της τελευταίας στιγμής στην τροπολογία, όσο και για το περιεχόμενό τους, τονίζοντας την ανάγκη να αποσυρθεί η «τροπολογία της τροπολογίας», όπως τη χαρακτήρισε, και να ακολουθηθεί η προβλεπόμενη κοινοβουλευτική διαδικασία. Για αναπάντητα ερωτήματα που προκύπτουν από την κυβερνητική πρωτοβουλία έκανε λόγο ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης.

Οργή στη Νάουσα

Οργή και αγανάκτηση προκάλεσε στους απολυμένους κλωστοϋφαντουργούς της Νάουσας ο νέος εμπαιγμός της κυβέρνησης και το παιχνίδι που, όπως αποκαλύφθηκε, παίχτηκε στις πλάτες τους σε πλήρη σύμπλευση με το ΠΑΣΟΚ.

Απολυμένοι από τα Κλωστήρια «Β» και «Ολυμπιακή», την «ΤΡΙΚΟΛΑΝ», του «Παπαφιλίππου», έμαθαν την εξέλιξη την ώρα της Γενικής τους Συνέλευσης. Οπως έλεγαν, αποκαλύφθηκε για άλλη μια φορά το πραγματικό πρόσωπο της κυβέρνησης και των υπουργών της που περιδιάβαιναν τη Νάουσα και δήλωναν ότι ο λόγος τους «είναι συμβόλαιο». Αποκαλύφθηκε τελικά και ο στόχος του βρώμικου παιχνιδιού που εξελίχθηκε τις προηγούμενες μέρες με πρωταγωνιστή τη ΓΣΕΕ και πλήρως ευθυγραμμισμένους τους κ. Πολυζωγόπουλο (ΠΑΣΟΚ) και Πουπάκη (ΝΔ), που με την τακτική τους άνοιξαν το δρόμο για την τροποποίηση της τροπολογίας από την κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Νάουσας, Χ. Τρεμπελής, καταγγέλλοντας την υπαναχώρηση της κυβέρνησης που, όπως είπε, επιβεβαιώνει τον αντεργατικό πυρήνα της πολιτικής της, προειδοποίησε με παραπέρα ένταση του αγώνα και των μορφών πάλης. Ηδη, οι απολυμένοι κλωστοϋφαντουργοί της Νάουσας έχουν καθορίσει νέα συνέλευση για σήμερα στις 7 μ.μ. στο ΕΚΝ, προκειμένου να συζητήσουν τις εξελίξεις και να καθορίσουν τη στάση τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ