Παρασκευή 31 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΝΗΣΙΩΝ
Ενοχη η εφοπλιστόδουλη πολιτική

Μαζική συγκέντρωση χτες στη Μύρινα της Λήμνου, με πρωτοβουλία της Παναιγιακής Επιτροπής και σωματείων του νησιού

Η σπορά από τη μεγαλειώδη απεργία των ναυτεργατών «καρπίζει» στις νέες κινητοποιήσεις των νησιωτών
Η σπορά από τη μεγαλειώδη απεργία των ναυτεργατών «καρπίζει» στις νέες κινητοποιήσεις των νησιωτών
Τη φιλοεφοπλιστική πολιτική της ΕΕ και των ντόπιων κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ανέδειξε ως ένοχο για τον αποκλεισμό των νησιωτών η χτεσινή παλλημνιακή κινητοποίηση, στην επιτυχία της οποίας πρωτοστάτησε το τοπικό παράρτημα της Παναιγιακής Επιτροπής - που έχει συγκροτηθεί για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες - και πολλά τοπικά σωματεία.

Εργαζόμενοι, αγρότες, μαθητές του νησιού ανταποκρίθηκαν μαζικά στο κάλεσμα του τοπικού παραρτήματος της Παναιγιακής Επιτροπής και συμμετείχαν στη συγκέντρωση που έγινε στην πλατεία ΚΤΕΛ, στην πρωτεύουσα της Λήμνου. Το χαιρετισμό του Νίκου Κεραμίδη, προέδρου του 15μελούς του Ενιαίου Λυκείου Μύρινας, ακολούθησε η ομιλία του Κώστα Μαδυτινού, μέλους του τοπικού παραρτήματος της Παναιγιακής και προέδρου του νομαρχιακού τμήματος Λήμνου της ΑΔΕΔΥ, ο οποίος μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι για «τα χάλια στα οποία έχουν περιέλθει οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες εδώ και πολλά χρόνια έχουν συγκεκριμένες αιτίες που πηγάζουν από την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των μέχρι τώρα κυβερνήσεων. Αυτής της πολιτικής που κινείται στο πλαίσιο της εξυπηρέτησης των εφοπλιστικών εταιριών, που κερδίζουν ολοένα και περισσότερα, αδιαφορώντας για τη ζωή των νησιωτών και την καταδίκη σε μαρασμό των νησιών μας».

Είναι χαρακτηριστικό πως αφού καταργήθηκαν οι μειωμένες τιμές στα εισιτήρια για τα ΑμΕΑ, τους φοιτητές, τους πολύτεκνους κλπ. και την τελευταία διετία σημειώθηκαν αυξήσεις κατά 60%, οι εφοπλιστές αξιώνουν νέες αυξήσεις. Ενώ με την εφαρμογή του νόμου που ξεσήκωσε πρόσφατα τις μαζικές αντιδράσεις ναυτεργατών, νησιωτών και σπουδαστών, από το Πάσχα απελευθερώνονται οι τιμές των εισιτηρίων από το λιμάνι του Πειραιά και για τη Γ' θέση, καθώς και αυτές των ναύλων, ενώ οι εφοπλιστές αποκτούν το δικαίωμα να καθορίζουν τα δρομολόγια κατά τα κερδοσκοπικά τους συμφέροντα και μόνο!

Στη συνέχεια, οι συγκεντρωμένοι έκαναν πορεία μέχρι το λιμάνι της Μύρινας, απαντώντας στις προσπάθειες των τοπικών αρχόντων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να αποσιωπήσουν τους αληθινούς υπεύθυνους, με συνθήματα όπως «Φτάνει πια η κοροϊδία - θέλουμε ασφαλή και κάθε μέρα πλοία», «Αυτό το υπουργείο δεν είναι των ναυτικών - είναι παραμάγαζο των εφοπλιστών».

Με ψήφισμα που εγκρίθηκε, οι διαδηλωτές διεκδικούν ενιαίο δημόσιο φορέα ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, φτηνές και ασφαλείς συγκοινωνίες, με συχνά δρομολόγια κλπ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ