Παρασκευή 31 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΜΕ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ
Νέο πεδίο επιχειρηματικής δράσης

Στη χώρα μας λειτουργούν μία εθνική και δύο ιδιωτικές τράπεζες, παρότι δεν υπάρχει ακόμα σχετική νομοθεσία

Μια ακόμα ανακάλυψη της σύγχρονης Ιατρικής γίνεται αντικείμενο κερδοσκοπικής εκμετάλλευσης από ιδιώτες

Associated Press

Μια ακόμα ανακάλυψη της σύγχρονης Ιατρικής γίνεται αντικείμενο κερδοσκοπικής εκμετάλλευσης από ιδιώτες
Προάγγελο της επιχειρηματικής δράσης στη σύγχρονη Ιατρική αποτελεί η δημιουργία ιδιωτικών τραπεζών βλαστοκυττάρων, που μπορούν να χρησιμεύσουν στην αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών, όπως ο καρκίνος μυελού των οστών ή άλλες γενετικές παθήσεις.

Οπως φαίνεται, και αυτός ο τομέας θα παραδοθεί στην επιχειρηματική δραστηριότητα με σκοπό το κέρδος, καθώς οι εθνικές τράπεζες συλλογής και διατήρησης των βλαστοκυττάρων είναι μόλις 35 σε όλον τον κόσμο, ενώ ο αριθμός των ιδιωτικών είναι άγνωστος. Απ' τον κανόνα δεν ξέφυγε και η χώρα μας. Λειτουργεί μόνο μια εθνική τράπεζα και δύο ιδιωτικές.

Μάλιστα, οι τράπεζες των βλαστοκυττάρων λειτουργούν χωρίς θεσμικό καθεστώς και αναμένεται νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, με την οποία θα ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο η σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που εκδόθηκε το 2002 και εξισώνει το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Τα παραπάνω αναφέρθηκαν σε συνέντευξη Τύπου, ενόψει του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου Υγείας για το κοινό, που πραγματοποιείται στην Αθήνα από τις 6-9 Απρίλη 2006.

Τα βλαστοκύτταρα προέρχονται από το αίμα του ομφάλιου λώρου και για τη συλλογή τους είναι απαραίτητη η συμφωνία της νεοτόκου γυναίκας. Στη χώρα μας, η συλλογή γίνεται από την Τράπεζα Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών. Μέχρι σήμερα, έχουν συλλεχτεί 400 μονάδες από τα μαιευτήρια «Ελενα» και το νοσοκομείο «Αττικόν» και στόχος είναι να συγκεντρωθούν 5.000 μονάδες μέχρι το τέλος του χρόνου. Τα βλαστοκύτταρα αυτά διατηρούνται σε θερμοκρασία -190 βαθμών Κελσίου και μπορούν να διατεθούν σε συμβατούς πάσχοντες σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου.

Οπως εξήγησε η διευθύντρια του Ανοσολογικού και Εθνικού Κέντρου Ιστοσυμβατότητας Γ. Γεννηματάς Αικ. Σταυροπούλου - Γκιόκα, η εθνική τράπεζα είναι ετερόλογη τράπεζα βλαστοκυττάρων: Δηλαδή τα φυλασσόμενα βλαστοκύτταρα μπορούν να μεταμοσχευτούν σε οποιοδήποτε άτομο έχει ανάγκη και διαθέτει την ανάλογη ιστοσυμβατότητα. Στο ίδιο άτομο - που είναι και σπάνιο - τα βλαστοκύτταρα μπορούν να μεταμοσχευτούν μόνον όταν υπάρχουν γενετικές νόσοι, όπως η μεσογειακή αναιμία.

Σε αντίθεση, οι ιδιωτικές τράπεζες είναι αυτόλογες. Δηλαδή, φυλάσσονται βλαστοκύτταρα, που μπορεί να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον απ' το ίδιο το άτομο από το οποίο κρατήθηκαν τα λεγόμενα αρχέγονα κύτταρα. Οι περιπτώσεις να χρησιμοποιηθούν από το ίδιο άτομο είναι ελάχιστες, είπε η Αικ. Σταυροπούλου - Γκιόκα για να συμπληρώσει: Εντούτοις όμως, οι αμερικάνικες ασφάλειες έχουν καταφέρει να πείσουν για την αυτόλογη χρήση και να πληρώνει ο κόσμος γι' αυτό. Και κατέληξε με το ερώτημα: «Γιατί να πληρώνουν οι μητέρες για τα δικά τους παιδιά και να μη δώσουν βλαστοκύτταρα για όλη την ανθρωπότητα και να χρησιμοποιήσουν τα κατάλληλα από άλλη μάνα, αν κάποτε προκύψει ανάγκη;».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ