Η σκληρή λιτότητα, οι αθρόες ιδιωτικοποιήσεις και η διάλυση των εργασιακών σχέσεων, αποδεικνύονται ατελέσφορες για την αντιμετώπιση των υψηλών εξωτερικών ελλειμμάτων της χώρας
Γενική εκτίναξη ελλειμμάτων σημειώθηκε στο ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών το μήνα Γενάρη, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με αυτά, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών εμφάνισε έλλειμμα 2.175 εκατ. ευρώ, έναντι 1.827 εκατ. ευρώ το Γενάρη του 2005, στο δε εμπορικό ισοζύγιο (εμπεριέχεται στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών) το έλλειμμα ανήλθε στα 2.607 εκατ. ευρώ, έναντι 2.198 εκατ. ευρώ το 2005. Η αύξηση σε ποσοστά είναι 19% και 18,6% αντίστοιχα.
Από τα ίδια τα επίσημα στοιχεία αποδεικνύεται ότι η γενικευμένη επίθεση κατά των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και η θέσπιση όλο και περισσότερων προνομίων για τις επιχειρήσεις - στο όνομα της αύξησης της ανταγωνιστικότητας - πέραν των δεινών που επιφέρει σε πλατιά λαϊκά στρώματα, αποδεικνύεται και αναποτελεσματική. Και η συνεχής επιδείνωση των εξωτερικών συναλλαγών της χώρας, συντελείται σε μια περίοδο ιδιαίτερα ευνοϊκή για την ελληνική οικονομία, η οποία από το 1995 αναπτύσσεται με ρυθμούς περί το 4% ετησίως.
Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών του Γενάρη, προκύπτει η ακόλουθη εικόνα:
Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου ανήλθε στα 2.175 εκατ. ευρώ, έναντι 1.827 το 2005. Η επιδείνωση του ελλείμματος αποδίδεται στα αυξημένα ποσά που καταβλήθηκαν για εισαγωγές πετρελαιοειδών, αλλά και στις αυξημένες εισαγωγές εμπορευμάτων - πλην πετρελαίου - οι οποίες υπεραντιστάθμισαν την αύξηση των εξαγωγών. Ειδικότερα οι εισαγωγές εμπορευμάτων ανήλθαν στα 2.684 εκατ. ευρώ - έναντι 2.289 εκατ. ευρώ το 2005 - ενώ οι εξαγωγές ανήλθαν στα 871 εκατ. ευρώ, έναντι 691 εκατ. ευρώ το 2005.
Το ισοζύγιο υπηρεσιών εμφάνισε πλεόνασμα 478 εκατ. ευρώ, έναντι 657 εκατ. ευρώ το 2005. Η μείωση του πλεονάσματος οφείλεται στη μικρή μείωση κατά 13 εκατ. ευρώ των εισπράξεων από μεταφορικές και ταξιδιωτικές υπηρεσίες, αλλά κυρίως στη μεγάλη αύξηση κατά 166 εκατ. ευρώ των πληρωμών για αντίστοιχες υπηρεσίες. Το έλλειμμα του ισοζυγίου εισοδημάτων αυξήθηκε στα 447 εκατ. ευρώ - έναντι 309 εκατ. ευρώ το 2005 - κυρίως λόγω των αυξημένων τόκων για δάνεια και ομόλογα του Δημοσίου, που καταβλήθηκαν σε κεφαλαιούχους του εξωτερικού. Αντίθετα, αισθητά βελτιωμένο εμφανίζεται το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, το πλεόνασμα του οποίου αυξήθηκε στα 401 εκατ. ευρώ από 23 εκατ. ευρώ το 2005. Η βελτίωση αυτή οφείλεται στη μείωση των πληρωμών της ελληνικής κυβέρνησης προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, από 429 εκατ. ευρώ το 2005 σε 120 εκατ. ευρώ το 2006.
Σε καλά επίπεδα, τέλος, κινήθηκε ο τζόγος εντός και εκτός Ελλάδας. Ειδικότερα, οι τοποθετήσεις Ελλήνων σε ομόλογα του εξωτερικού ανήλθαν στα 993 εκατ. ευρώ, ενώ στο ποσό των 4.166 εκατ. ευρώ, ανήλθαν οι τοποθετήσεις Ελλήνων σε «Ρέπος» του εξωτερικού. Την ίδια περίοδο εισέρευσαν από το εξωτερικό κεφάλαια ύψους 3.742 εκατ. ευρώ, τα οποία τοποθετήθηκαν κυρίως σε κρατικά ομόλογα και δευτερευόντως σε μετοχές, ενώ οι τοποθετήσεις των ξένων σε «Ρέπος» ανήλθαν στα 3.191 εκατ. ευρώ. Στον τομέα των άμεσων επενδύσεων, υπήρξε η εξαγορά της Q - TELECOMMUCATIONS από την αμερικανική εταιρία APAX TEXAS PACIFIC (298 εκατ. ευρώ), ενώ η Ιντραλότ (Σ.Κόκκαλης) και η Εθνική Τράπεζα εξαγόρασαν αντίστοιχα τουρκική εταιρία και ρουμανική τράπεζα (BANCA ROMANESCA).